Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  22.03.2007 15:00:45

Měsíc absolventů on-line v dubnu bude již posedmé, název: Absolventi na koni

Počet míst pro absolventy roste! Průzkum britské asociace zaměstnavatelů absolventů AGR (Associates of Graduates Recruiters) odhaduje letošní nárůst o 15 procent; v celé Evropě pak až o 18% - přičemž tento trend trvá již několik let. I v České republice. Podle manažerky Recruimentu Komerční banky Soni Planerové se počet míst pro absolventy zvýšil v této společnosti od roku 2002 téměř o 50 procent. Skupina Siemens v České republice zaměstnává podle Jana Kopeckého z oddělení HR Communications zhruba čtyřikrát více absolventů vysokých škol než před pěti lety.

 

Virtuální veletrh pracovních příležitostí Měsíc absolventů on-line, který v dubnu na www. jobs.cz proběhne už posedmé, zájem o mladé vysokoškoláky ze strany firem potvrzuje. Během této akce se téměř čtyřicítka zaměstnavatelů bude snažit v on-line diskuzích zaujmout studenty a čerstvé absolventy pro to, aby po škole nastoupili právě k nim.

 

Projektu MAO se účastní kolísavě mezi deseti a dvaceti tisíci studentů - je největší svého druhu na českém Internetu. Startoval již v roce 2001. Kdo tehdy věděl, že absolventi vysokých, ale i středních škol se během několika let z popelek pracovního trhu stanou tak zaměstnavateli obletovanou skupinou? Mezitím se ale pracovní trh kvalifikovaných profesí  přílivem investorů vyčerpal. Firmy tedy často upouštějí od podmínky praxe a oslovují mladé lidi již na školách. Zejména ty nadnárodní, které si mohou dovolit investovat do  „trainee“ programů.

 

Firmy stojí samozřejmě pouze o ty, kteří vyhovují jejich dost náročným požadavkům. Nestačí jim jen odbornost – trvají na znalosti angličtiny a takzvaných měkkých dovednostech. Nemá je zdaleka každý absolvent. Nicméně, profil mladých vysokoškoláků se za posledních pár let proměnil k lepšímu – to personální manažeři potvrzují. „Podíl na tom mají zejména zahraniční stáže, na které vyjíždí mnoho studentů a získává lepší jazykovou výbavou a samostatný přístup k práci,“ dodává Soňa Planerová.

 

Podle Evy Havlíčkové z jobs.cz, která má MAO na starosti, se firmy do projektu hlásí rády, protože věří, že tady potkají ty podnikavější ze studentů – ty, kteří se umí zorientovat a jsou aktivní. Dobré zacílení MAO na „úzkoprofilové“ skupiny je dáno i tím,  že jeho dlouhodobým partnerem je IAESTE, studentská organizace působící na technických vysokých školách. O techniky je totiž na trhu práce velký zájem. 

 

Letos se MAO účastní od 2.dubna do 3.května třicet šest společností. Jejich seznam i prezentace, ale také seznam cen, které studenti mohou vyhrát při slosování účastníků, a přesný rozvrh on-line diskuzí  je od konce března na www.jobs.cz/absolvent. Poprvé se také jako zaměstnavatel představí i samotný organizátor akce a provozovatel www.jobs.cz společnost LMC.

 

Tradiční součástí MAO je i soutěž pro studenty o ceny – první cena je notebook – a anonymní dotazníkový průzkum mezi zúčastněnými studenty, který  zjišťuje jejich zaměření studia, dosavadní praxi, znalosti jazyků, ale i platové požadavky.  Vyhodnocené výsledky průzkumu jsou k dispozici zúčastněným firmám.

 

Měsíc absolventů on line 2007

2.4. - 3.5. každý den kromě pátku v 14.00 – 15.30 a 16.00 – 17.30 hodin

účastní se: T-Mobile Czech Republic, Kooperativa pojišťovna, Česká pojišťovna, Komerční banka, ČSOB, ŠkoFIN, HELLA Autotechnik, BSC Praha, E.On Česká republika, ČEZ, Zentiva, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG Česká republika, Deloitte Czech republic, ABB, Česká spořitelna, Nestlé Česko, James Cook Langauges, STMicroelectronics, Maersk, Moeller Elektrotechnika, Škoda Auto, Siemens, Robert Bosch, Ricardo Prague, Plzeňský Prazdroj, Masterfoods, Honeywell, Danone, Coca-Cola Beverages ČR, Bosch Diesel, LMC, Vigour, Philips Česká republika, Sitronics T.S.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688