Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  09.03.2007 09:28:08

Deník Akutálně.cz: Rovná daň bude nižší - 18 %

Ministři nechtějí prozradit, jakou sazbu bude mít rovná daň. Z jejich výroků i z daňových výpočtů však vyplývá jednoznačně, že bude nižší než 19 procent.

Vicepremiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek překvapili, když po jednání vlády oznámili, že veřejné finance jsou v ještě horším stavu, než si počátkem roku mysleli.

Pokud se nezačne šetřit, především na zdravotnických a sociálních výdajích, dosáhne v roce 2008 deficit státního rozpočtu 160 až 180 miliard korun.

Kde se ztratilo 50 miliard?

To je o 40 až 60 miliard korun víc, než s čím počítá nový návrh Konvergenčního programu České republiky, který minstr financí napsal v únoru. Program předpokládá, že bez jakýchkoli změn v daních a dotacích dosáhne deficit 3,5 procenta HDP, bude tedy v rozmezí 120-130 miliard. Přitom se předpokládá štědré navýšení sociálních výdajů o 7-8 procent.

Zvýšení rozpočtového schodku o 50 miliard lze těžko vysvětlit jen zpřesněním výpočtů o sociálních dávkách. Experti ministerstva financí na dotaz Aktuálně.cz připouštějí korekci nejvýš o 10 miliard.

Vláda trvá na tom, že sníží majetkové daně, i tento výpadek však dosáhne zhruba deseti miliard. Z toho vyplývá, že se schodek zvýší dalšími daňovými škrty. Tak vysoký výpadek přitom může zaručit pouze změna nejdůležitějších daňových položek, jako jsou daně z příjmu a z přidané hodnoty.

Rovná daň, ale kolik?

Podle vládního prohlášení mají mít stejnou sazbu (tzv. rovná daň) a ministři ve středu opět potvrdili, že s úpravami skutečně počítají. "Změny budou navrženy tak, aby se sazba daně z příjmu fyzických i právnických osob a sazba DPH změnila k 1. 1. 2008. Konkrétní sazby zveřejníme až s celkovým scénářem," řekl Kalousek.

Na dotaz Aktuálně.cz potvrdil, že vláda už favorizuje jednu z možných sazeb od 17 do 19 procent, nechtěl však být konkrétní. Z výpočtů ministerstva financí vyplývá, že zavedení rovné daně z příjmu ve výši 19 procent by bylo rozpočtově neutrální, případná ztráta v příjmech by nepřekročila deset miliard.

Větší výpadek způsobí až osmnáctiprocentní rovná daň, zvlášť když se zároveň zavedou vysoké odečitatelné položky, například sto tisíc korun za plátce daně a 50 tisíc za dítě. Tyto změny je možné nastavit tak, že ztráta rozpočtu nepřekročí padesát miliard korun," říká analytik Raiffeisen banky Aleš Michl. K výpočtu patří, že snížení horní sazby DPH z devatenácti na osmnáct procent bude kompenzováno zvýšením dolní sazby z pěti na sedm procent.

Dobrá zpráva pro bohaté a chudé

Úvahy ministrů jsou dobrou zprávou především pro nejbohatší a nejchudší rodiny. Pro zaměstnance s platem nad třicet tisíc měsíčně, jehož manželka také pracuje, je rozhodně výhodnější, když se co nejvíc sníží daň z příjmu. Naopak je pro něho zanedbatelné zvýšení dolní sazby DPH, která daní především základní potřeby, například jídlo, bydlení a veřejnou dopravu.

Zájem středních vrstev

Jak se mohou změnit daně z příjmu pro rodinu s jedním dítětem, kde manžel vydělá po odečtení pojistného 20 tisíc korun měsíčně a manželka 15 tisíc.

Manžel Manželka
Současný stav 25 200 

18 500

Po reformě I

10 200

14 400

Po reformě II

22 800

23 400

První varianta po reformě počítá s odpočitatelnými položkami 100 tisíc za plátce a 50 tisíc za dítě. Druhá varianta po reformě počítá s odpočitatelnými položkami 50 tisíc za plátce a 30 tisíc za dítě. V obou variantách je zachována daňová sleva 6 tisíc za dítě. Za dítě odepisuje ve všech případech manžel.

Ti nejchudší rodiny s čistými příjmy okolo dvaceti tisíc a méně se mohou spolehnout, že po zavedení vysokých odečitatelných položek nebudou platit vůbec žádnou daň z příjmu. Z jejich výdajů se daní ve snížené sazbě DPH plných 40 procent a přijdou tak ročně o tři nebo čtyři tisíce. Nulová daň z příjmu však bude dostatečnou náhradou.

Ostražitější by naopak měli být zaměstnanci s průměrnými příjmy a penzisté. Domácnost důchodců může přijít zvýšením spodní hranice DPH v průměru o dvě stě korun.

Pro průměrně vydělávající zaměstnance bude nová sazba daně z příjmu méně výhodnější než současná, zároveň je postihne vyšší dolní sazba DPH. Otázka pro ně zní, jestli zmíněné ztráty vynahradí daňové odpočty. Pokud se tak nestane, bude se opakovat příběh slovenské daňové reformy, kterou zaplatili lidé ze středních vrstev.

(Aktuálně.cz, -Petr Holub-)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688