Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  26.02.2007 10:49:22

Výrobce počítačů Foxconn hledá místo pro pět tisíc lidí

Česko má velkou šanci na další významnou zahraniční investici, která by přinesla pět tisíc přímých pracovních míst. Tedy téměř dvakrát tolik než například automobilka Hyundai v Nošovicích.

Tchajwanská společnost Foxconn, která už zaměstnává na pět tisíc lidí v Pardubicích, chce v Evropě postavit další podobně velký závod, zaměřený hlavně na výrobu LCD monitorů a dalších dílů pro počítače. Česko je podle vedení firmy velkým favoritem.

"Máme deset vytipovaných míst, většina z nich je v Česku," uvedl šéf českého Foxconnu Jim Chang. Další kandidátem je Slovensko, ve hře jsou i další země, které nechtěl Chang specifikovat.

Pokud si Tchajwanci vyberou Česko, bude ze země jeden z největších výrobců obrazovek a monitorů na světě: již nyní se vyrábí v Plzni v Panasonicu, v Hranicích na Moravě, kde výrobu koupil nový investor, a nový závod chystá i konsorcium IPS Alpha u Žatce.

Podle Changa má firma tolik zakázek, že by mohla výrobu zdvojnásobit okamžitě. Dosud prý musí tyto zakázky pro evropský trh vyrábět hlavně v Číně.

Času není nazbyt
"I když je tam výroba podstatně levnější, kvůli dopravě je lepší, abychom měli v Evropě další závod," vysvětlil Chang. Foxconn se chce rozhodnout co nejrychleji, podle Changa do třiceti až čtyřiceti dnů. Novou továrnu, která si vyžádá investici nejméně 20 milionů dolarů, chce mít postavenou pokud možno do jednoho roku.

"Čas nás tlačí," říká Chang. Najít však v Česku místo, kde by mohlo pracovat pět tisíc lidí, není jednoduché. Už teď v Pardubicích pracuje zhruba třetina cizinců a v novém závodě to nebude zřejmě o mnoho jiné.

Foxconn proto potřebuje nejen dostatek pracovních sil, ale také patřičné zázemí, kde by mohli cizí dělníci bydlet. Firma zatím tají i města, která jsou v Česku ve hře. Jedním z kandidátů jsou například Svitavy, tam už Foxconn jednal na úřadu práce.

Foxconn by mohl výrazně pomoci nezaměstnaným
"Nový zaměstnavatel by regionu výrazně pomohl. Foxconn poptával v horizontu dvou a půl let dva tisíce lidí," uvedla Ivana Grohová z Úřadu práce ve Svitavách. Firma jedná i s CzechInvestem o možné podpoře.

"Lokality, které splňují požadavek dostatku pracovní síly a dopravní infrastruktury, máme. Je to velmi zajímavá investice," uvedl Jiří Sochor z CzechInvestu.

Pro většinu Čechů je Foxconn neznámou společností: její logo na žádném výrobku neuvidíte, firma vyrábí na zakázku pro jiné značky. Mezi nimi jsou například počítače pro HP, Apple či zařízení pro Cisco.

Firma, která působí v Pardubicích od roku 2000, prochází prudkým rozvojem. Jen loni její tržby přesáhly 70 miliard korun, meziročně tak stouply o více než třicet procent. Téměř všechna produkce jde na export. Po Škodě Auto je tak Foxconn druhým největším tuzemským exportérem.

Chang: Čechy si nemohu vynachválit
V Pardubicích nyní pracuje kolem 4,5 tisíc lidí a přijato má být dalších zhruba pět set. Foxconn musí zaměstnance svážet z širokého okolí.

"Nerozumím tomu, proč je v Česku tak velká fluktuace. Platy u nás pravidelně navyšujeme," podotkl Chang. Plat dělníků je ve Foxconnu kolem čtrnácti až patnácti tisíc korun. Sám Chang si Čechy nemůže vynachválit.

"Pokud bych se odsud odstěhoval, Češi by mi velmi chyběli. Jste velmi disciplinovaní a produktivní a přitom talentovaní," hodnotí Čechy. I proto ve Foxconnu pracuje velké množství cizinců, zhruba třetina.

"Bez nich bychom nepřežili," říká. Většinou jsou tu přes pracovní agentury. Cizince budou potřebovat i do nového závodu. "Je potřeba, aby nám v tomto vláda pomohla a dovolila pracovat více cizincům. Pro českou ekonomiku je to důležité," míní Chang.

(Mf Dnes, -Jan Sůra, Lucie Jelínková-)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688