Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.02.2007 10:14:25

BHS - 7.týden za námi, 8. před námi - týden pro TO2 a ČEZ.

Růst do poloviny týdne a po té hladký pokles přivedly pražskou burzu k týdennímu jednoprocentnímu zhodnocení a Praha si udržuje stále zatím nejvyšší zhodnocení od počátku roku mezi sousedními regionálními burzami.

V mnohém pomohl pozitivní komentář šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho v pololetní zprávě o měnové politice (středa a čtvrtek minulého týdne), který dal větší naději investorům na to, že růst amerických sazeb definitivně skončil. Pozitivní dopad na americkém trhu , ale i ostatních světových burzách na sebe nedal dlouho čekat a  burzy končily týden povětšinou v plusu.

Zahraniční impulz pomohl pražské burze i „lokálně“ vysokým doporučením na Orco, což povzbudilo „realitní“ tituly.

Formální skutečnost, že Pegas není součástí indexu pražské burzy,  pak stála za tím, že dramatický pokles tohoto titulu (po negativním doporučení s nízkou cílovou cenou) ponechal index PX bez úhony.

 

V nadcházejícím týdnu se podívejme nejprve na impulzy ze zahraničí. Hned v úvodu řekněme, že Amerika má v pondělí zavřeno (svátek – den prezidentů) a to umožňuje Evropě, aby se soustředila více sama na sebe, myšleno v pozitivním slova smyslu. Mimochodem tento rys, či jinak vyjádřeno větší odstup od trhu amerického a větší míru individuality evropských trhů můžeme pozorovat vlastně od počátku tohoto roku. Je to dílem asi kvůli obavám z pokračující slabosti dolaru, ale větší měrou díky příznivějšímu ekonomickému vývoji zemí EU, který vede k vyššímu optimismu i pro rok 2007, což zaznělo naposledy minulý týden z úst samotné Evropské komise při příležitosti zveřejnění HDP za rok 2006, který v celé EU činil 2,9% a v zemích společné evropské měny (eurozóně) 2,7% (inflace klesla z 2,2 % na 1,8%).

Evropa se zdá být tedy “silná v kramflecích“ a příští týden ji čeká jen německé lednové PPI (úterý) a CPI (čtvrtek) a francouzské lednové CPI (středa); z obou zemí by pak měly přijít pohledy na podnikatelskou důvěru, což by vzhledem ke všeobecnému optimismu nemělo představovat nějaký stěžejní problém.

Zpět k Americe. Optimismus kolem úrokových sazeb nastolený po Bernankeho projevech se nám zdá být dosti křehký a asi krátký. Bernanke byl tentokrát totiž poněkud „měkký“, což nelze říci o projevech představitelů centrálních bank některých států USA, které Bernankeho projevu předcházely, a americká jádrová inflace 2,0% není příliš vzdálená od horní hranice tzv. zóny tolerance vymezené FEDem. Navíc otázka rychlosti zpomalení americké ekonomiky je a bude stále živá. Proto např. sumární zveřejnění stěžejních ekonomických indikátorů („leading indicators“), lednové CPI a zápis z jednání bankovní rady americké centrální banky z 31.ledna, které vyjdou ve středu mohou ochladit nadšení investorů, nestane-li se tak dříve.

Na českém trhu by události číslo jedna měly přijít v závěru týdne, ve čtvrtek, a jde o první ze série publikací hospodářských výsledků českých společ ností, a to společností Telefónica O2 ČR a ČEZ.

Přesto, že obě společnosti zveřejnily některá svá očekávání konce roku 2006, zdá se, že očekávání trhu jsou o malinko výše, což je ovšem obvyklá situace a například u ČEZu i dosti reálná. Od samotných čísel a výsledků 2006 tedy asi nepřijde žádné překvapení a větší pozornost bude soustředěna na výhledy roku 2007.

 

Jaké trumfy může mít v ruce Telefónica O2 ?

Dividendy. Pokud se Telefónica rozhodne vyplatit dividendy blízko úrovně z loňského roku (45 ), nebo dokonce výše, bude podle mého mínění překvapení. Dividendy musí být ale otázkou číslo dvě. Potíž je v tom, že nejdříve musí být zřejmé, do jaké míry je Telefónica spokojena s vývojem v Česku, jak se vyvíjí a bude vyvíjet její tržní podíl, s čím lze spojovat budoucí růst výnosů a zisku, jak bude čelit sílící konkurenci atd atd. V situaci, kdy shledá své postavení stabilním, bez nutnosti výrazných investic apod. vysoké dividendy jsou namístě. Proto bych typoval na dividendy spíše do 30 na akcii, což i tak je ale velmi příznivá úroveň (případný dividendový výnos 5,5%).

Druhým trumfem může být Slovensko. Zatím spíše v úrovni cílového tržního podílu na trhu a ve výši investic než v tržbách a ziscích, alespoň za rok 2007, neboť vstupuje nově na trh menší než v Česku a dlouho rozdělený mezi tamní dva dominantní operátory.

Výsledky Telefónicy tak budou nepochybně zajímavou událostí s pravděpodobnou kolísající reakcí trhu. Zveřejnění čísel a zprávy je ve čtvrtek, analytický míting v pátek. Definitivnější soudy, či soudy s dlouhodobější platností by se daly čekat až po neděli (v 8.týdnu), do té doby jsou pravděpodobnější turbulence podle míry, jakou různé bezprostřední komentáře a ta která skupina investorů budou více vnímat a interpretovat pozitivní, nebo negativní prvky ve zprávě.

 

O něco méně vzrušení lze spojovat se zveřejněním výsledků společnosti ČEZ. V tom bude ale možná hlavní dopad. Při příležitosti zveřejnění výsledků Skupiny ČEZ se opět může plně ukázat síla tohoto titulu; přesto, že nelze čekat 40% zhodnocení akcií, je to nejsilnější a stabilní titul české burzy a na tom se do budoucna nic nezmění.

Navíc některé negativní impulzy z počátku roku trochu vychládají, alespoň na české politické scéně, ale zdá se, že dílem i v Evropské komisi a vývoj se staví nohama více na zem.

Vychládají trochu i některé impulzy, se kterými spojujeme část růstu kurzu akcie v tomto roce, na mysli jsou určité úvahy oddálení, či úplného zastavení prodeje části akcií z rukou státu; mocenské oslabení státu ve společnosti podle našeho názoru není prodejem ohroženo a varovné hlasy jsou v tomto ohledu zbytečné.

Reakce na zveřejnění výsledků by měla být tedy veskrze pozitivní, i když část růstu si může ČEZ odbýt v prvé polovině týdne, před samotným datem zveřejnění. Titul má obecně naději zaútočit opět na hranici 1000 Kč, ale k tomu potřebuje silnější impulz než zveřejnění výsledků, a to např. zmíněný prodej akcií státu, nebo nějakou další významnější akvizici.

 

K některým dalším titulům v nadcházejícím týdnu: ECM na 1600 /akcii se asi zastaví, Pegas má nejistou budoucnost; vlny prodejů a nákupů jím budou asi ještě trochu zmítat, spíše by měl ale končit v plusu, neboť není o nic horší neš před týdnem, či před dvěma...

Orco a Komerční banka jsou ještě daleko od nejvyšších cílových cen, přeci jen ale by se dala čekat spíše stagnace po předchozích rychlých růstech, i když u Orca si nelze být jistý.

 

Celkově vzato se můžeme přiklonit k závěru, že průběh týdne by mohl být podobný jako ten předchozí; klidnější začátek a rušnější konec. Mírný růst založený na lehkém posilování ČEZu a stabilitě Erste Bank má šanci

 

·   Týdenní statistika pražské burzy

Index PX: prakticky jednoprocentní růst v  minulém týdnu: +0,99% přivedl pražskou burzu k celkovému zhodnocení +7,07% od počátku tohoto roku

Objemy obchodů mírně rostly a činily 19,258 mld proti 18,303 mld předminulého týdne. V denním měřítku byl průměrný denní objem 3,852 mld po předchozích 3,661 mld /den.

Tituly.  Týden patřil „realitním titulům, ORCO a ECM, a to zejména díky vysokému doporučení a cílové ceně přicházející od zahraničních analytiků na ORCO a mířící vysoko nad 4 tisíce Kč. ECM těžilo z příznivého sentimentu realitnímu sektoru, ze vzoru v příbuzném titulu Orco, určitému docenění  po uvedení akcií na trh i z odstupu

Hranici 550 na akcii opakovaně, byť neúspěšně dobývala Telefónica, což jí vyneslo alespoň +3,37% růstu; posilovala také Zentiva.

Propadákem byl Pegas (-3,71%) po doporučení W&C na 650 K4/akcci. Titul tak má  v nadcházejícím týdnu nejisté vyhlídky.

 

Tabulka týdenních výsledků vybraných trhů:

2007

W E E K

7

 

 

 

End

Start

Change

Change in 2007

PX

1 701,3

1 684,7

0,99%

7,07%

WIG20

3 374,2

3 417,4

-1,26%

2,70%

BUX

24 257,8

23 847,1

1,72%

-2,48%

BET

8 852,1

8 967,7

-1,29%

9,96%

SOFIX

1 347,5

1 341,9

0,42%

10,08%

DAX

6 957,1

6 911,1

0,67%

5,46%

CAC

5 713,6

5 692,5

0,37%

3,10%

E300

1 544,0

1 542,0

0,13%

4,08%

DJI

12 767,6

12 580,8

1,48%

2,44%

Nasdaq

2 496,3

2 459,8

1,48%

3,35%

S&P

1 455,5

1 438,1

1,22%

2,63%

NIKKEI

17 875,7

17 504,3

2,12%

3,77%

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.04.2007BHS - 15.týden za námi, 16. před námi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688