Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.12.2006 09:27:26

Patria - největší potenciál v r.2007 mají KB, CME a Orco

Index PX (respektive PX-50, na který navázal) za končící rok 2006 přidává 14,8 %. Na své cestě vzhůru několikrát posunul své maximum a podobně tak činily i akcie, které jsou zahrnuty v jeho bázi. Nejvýraznější růst zaznamenalo Orco (přes 56 %) následované ČEZem (34,9 %). Sázka tak vyšla těm, kdo očekávali další expanzi realitního trhu a růst cen elektřiny. ČEZ se už dostal nad 1000 , jeho desetinásobný nárůst hodnoty v posledních 4 letech je impozantní. I většina dalších titulů ve SPADu svou hodnotu za uplynulý rok zvýšila. Směrem dolů zamířily Komerční banka (-7 %) a Telefonica/Český Telecom (-9 %) a především Philip Morris ČR. Akcie tabákového výrobce v roční bilanci ztrácí 38 %.

V roce 2006 přišly na burzu také některé novinky. V říjnu začalo obchodování s indexovými futures na PX, přibyly také certifikáty na zahraniční indexy, ropu či zlato. Na začátku prosince vstoupila na burzu primární emise ECM a do konce roku řady obchodovaných titulů rozšíří ještě Pegas Nonwovens.

Doporučení Patria Finance / KBC pro jednotlivé tituly je koupit nebo držet. Žádná akcie nemá doporučení prodat. Cílové ceny jsou vesměs nad tržními. Největší rozdíl, a tedy největší potenciál, se předpokládá u Komerční banky, CME a Orca. Naopak mírně nad svou fundamentální cenou se obchodují Erste Bank a Unipetrol. Fundamenálně by tedy český trh měl mít prostor pro další růst. To však platí pro dlouhé období, v krátkém a středním výhledu působí na akcie spousta dalších vlivů, které způsobují kolísání kurzů oběma směry. Rovněž parametry pro dlouhodobé predikce se postupně mění.

Snad za každé situace na trhu budou existovat dva tábory „býků a medvědů“. Důležité je odhadnout, který z těchto táborů je větší, a na čí straně jsou významnější hráči. To totiž ve výsledku určí, kam se akcie vydají. Naše prosincová anketa to nezjistí, každý má jen jeden hlas bez ohledu na velikost kapitálu. Názor těch nejvýznamnějších hráčů se zde pravděpodobně ani neobjeví. Přesto hlasování a diskuse může přinést zajímavé postřehy a úvahy.

Zdroj: Patria.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688