Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.11.2006 10:21:11

Výsledky KB za 9M - provozní zisk rostl o 12%, čistý o 5% na 6,62 mld.Kč

Komerčbanka (KB) dnes zveřejnila obchodní a finančvýsledky k 30. září 2006. Silný obchodní růst, efektivní hospodaření a velmi dobré makroekonomické podmínky přinesly stejně jako v předchozích čtvrtletích meziroční zlepšení finančních výsledků banky. V  souladu s mezinárodními účetními standardy pro finanční výkaznictví (IFRS) vzrostly celkové výnosy o téměř 6 % a celkové provozní náklady poklesly o 1 %. Provozní zisk tak meziročně vzrostl o 12 %. Čistý nekonsolidovaný zisk vzrostl o 5 % na 6 618 milionů Kč.

V
říjnu KB dokončila již dříve oznámenou transakci koupě 60% podílu ve společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS). KB za nákup 60 % v MPSS zaplatila 144 miliónů EUR (4,2 mld. Kč). Díky této transakci se bance podařilo získat 100% kontrolu ve společnosti MPSS. Akvizice MPSS je významným strategickým krokem KB z hlediska expanze na domácím trhu. KB i MPSS mají nyní možnost využít potenciálu plynoucího z křížového prodeje produktů a synergií spojených především s obsluhou klientů MPSS a rovněž se sítí dobře vyškolených a výhradních finančních poradců MPSS.

OBCHODNÍ NOVINKY A ZLEPŠOVÁNÍ SLUŽEB KB
Komerčbanka představila novou VISA kreditní kartu s úvěrovým limitem až 20 tisíc Kč určenou studentům vysokých a vyšších odborných škol. S touto kartou lze platit přímo v obchodech nebo vybírat hotovost v bankomatech. KB rovněž pro všechny studenty starší 18 let zvýšila horní limit pro povolené debety na účtech G2 na 20 tisíc Kč.

KB uvedla na trh další garantovaný fond MAX 7 – světový garantovaný fond se 100% zajištěním návratnosti investice ke dni splatnosti fondu. Tyto typy fondů jsou u klientů KB velmi oblíbené, neboť jim přinášejí možnost podílet se na vývoji kapitálových trhů a vývoji cen komodit, a to bez rizika, které je spojené s přímou investicí do akcií či komodit.

V září Komerčbanka představila novou krátkodobou bankovní záruku určenou pro klienty z řad malých a středních podniků. Profi záruka může být poskytnuta až do výše 4 milionů Kč, je nabízena za atraktivní  cenu a celý schvalovací proces netrvá déle než 3-5 dní. Tento typ záruk je určen především klientům podnikajícím ve stavebnictví.

Nové webové stránky Komerčbanky získaly první místo v kategorii internetových stránek finančních institucí a zároveň se staly celkově druhou nejlepší internetovou prezentací v pátém ročníku soutěže WebTop100. Nové webové stránky byly vylepšeny jak po stránce celkového vzhledu, tak především po stránce uživatelské, když došlo ke zjednodušení jejich struktury.

OBCHODNÍ VÝSLEDKY

Celkový počet klientů meziročně vrostl o 53 tisíc na 1,5 milionu klientů, a to  především díky získávání nových individuálních zákazníků. Zároveň roste podíl klientů KB, nyní 56 %, kteří využívají přímých distribučních kanálů, především pak telefonního a internetového bankovnictví. V průběhu roku se rovněž zvyšoval počet aktivních platebních karet, a to o 6 % na 1,3 milionu. Počet aktivních kreditních karet vzrostl o 51 % na 156 tisíc. Zároveň vzrostly o 12 % transakce prováděné právě platebními kartami.

Bance se nadále daří zvyšovat prodeje úvěrových, pojišťovacích a investičních produktů. Výsledkem je neustálé zvyšování počtu produktů na klienta; tento poměr meziročně vzrostl na 5,15 z původních 4,84 v září 2005.

Úvěrování individuálních i podnikových klientů banky nadále dynamicky roste:

Celkový objem hypotečních úvěrů jednotlivcům vzrostl meziročně o 34 % na 53,0 mld. Kč. Objem spotřebitelských půjček se zvýšil o 21 % na 14,4 mld. Kč.

Úvěrování malých a středních podniků pokračovalo v rychlém růstu, celkový objem půjček se zvýšil o 14 % na 61,9 mld. Kč, z čehož půjčky malým podnikům vzrostly o 29 % na 11,5 mld. Kč.

Financování velkých společností se zvýšilo o 12 % na celkových 84,9 mld. Kč.

V rámci dlouhodobých vztah
ů se společností ČEZ se KB podílela na umístěemise eurobondů o celkové hodnotě 500 milionů EUR, kdy Société Générale Corporate and Investment Banking (SGCIB) byla jedním z hlavních manažerů celé transakce.

KB se ve třetím čtvrtletí tohoto roku podílela na těchto významných transakcích v oblasti podnikového bankovnictví: reálný cash pooling pro energetickou skupinu ČEZ, financování Orco Property Group ve výši 700 milionů Kč a vystavení jedné z největších sdílených záruk za náležité provedení díla pro společnosti Skanska a Alpine Meyreder.

FINANČVÝSLEDKY

Celkové výnosy banky se zvýšily meziročně o 6 % na 18,4 mld. Kč, a to především díky úrokovým výnosům, které vzrostly o 10 % na 11,1 mld. Kč. Za tímto růstem stojí především zvyšující se objemy úvěrů (částečně kompenzovány klesajícími maržemi), dále pak rostoucí objemy prostředků na běžných účtech a mimořádný výnos z portfolia cenných papírů CDO ve výši 262 milionů Kč zaúčtovaný ve druhém čtvrtletí 2006. Čisté poplatky a provize mírně poklesly na 6,4 mld. Kč (-0,5 %). Tento vývoj je především důsledkem skutečnosti, že výnos z transakčních poplatků a poplatků za správu účtů (jejich podíl na celkových výnosech z poplatků a provizí je 61 %) mírně poklesl o 1 %, a to kvůli klesajícím jednotkovým cenám. Na druhou stranu poplatky z prodeje sofistikovanějších produktů (např. pojištění, podílové fondy) vzrostly o 13 %. Mírně poklesly i poplatky z úvěrů, a to kvůli rostoucím prodejům hypotečních úvěrů prostřednictvím externích distributorů, kde je vyplácen poplatek za zprostředkování prodeje. Výnosy z kurzových poplatků pokračovaly v mírném poklesu, meziročně o 1 %. Čistý zisk z finančních operací vzrostl meziročně o 23 % na 750 milionů Kč, a to především díky ziskům na úrokových derivátech a rostoucím klientským obchodům.

Celkové provozní náklady se snížily o 1 % v porovnání s rokem 2005 a dosáhly hodnoty 8,5 mld. Kč. Osobní náklady vzrostly o téměř 4 % na 3,7 mld. Kč, přičemž počet zaměstnanců vzrostl o 2 %. Výše personálních nákladů je i nadále ovlivněna rozpuštěním rezervy na věrnostní odměny zaměstnanců v prvním čtvrtletí roku 2006. Všeobecné administrativní náklady poklesly o 3 % na 3,7 mld. Kč. Tento pokles je výsledkem dalších úspor v rámci racionalizace interních procesů v KB (správa IT, zpracování platebních karet) a také přesunutím části IT nákladů do posledního čtvrtletí roku 2006. Náklady spojené s rozšiřováním obchodních aktivit se naopak mírně zvyšují. Meziroční pokles v odpisech, znehodnocení a prodeji majetku o 6 % je především kvůli nižším odpisům majetku na leasing a kvůli zaúčtování zisku a nižším odpisům spojených s prodejem budov.

Provozní zisk vzrostl o 12 % na 9,9 mld. Kč, a to v důsledku rostoucích výnosů, klesajících nákladů a několika mimořádných položek, které provozní výnosy pozitivně ovlivnily. Poměr nákladů k výnosům se dále snížil na výjimečně nízkou úroveň 46,3 %.

Rizikové náklady dosáhly úrovně 1 248 milionů Kč ve srovnání se 732 miliony Kč v roce 2005 (tj. +71 %). Vyšší opravné položky ke ztrátám z úvěrů odrážejí především významné rozpouštění opravných položek k podnikovým úvěrům v roce 2005 a jsou také důsledkem stále rostoucího podílu retailových aktivit na celkovém úvěrování. Výsledkem jsou náklady rizika úvěrového portfolia rostoucí z 23 bazických bodů v roce 2005 na 40 bazických bodů za leden až září 2006. V letošním roce nebyla natvořena žádná opravná položka k cenným papírům, na rozdíl od tvorby ve výši 151 milionů Kč v roce 2005. Opravné položky na ostatní rizika se významně zvýšily na 262 milionů Kč, včetně jednorázové opravné položky na soudní spor o objemu 149 milionů Kč zaúčtované v prvním pololetí 2006.

Čistý zisk Komerčbanky se za první tři čtvrtletí roku 2006 zvýšil o 5 % na 6,6 mld. Kč, a to především díky úspěšnému obchodnímu vývoji jak v oblasti retailového, tak podnikového bankovnictví, úsporám nákladů a taky celkově pozitivnímu dopadu několika jednorázových položek.

Celková aktiva banky dosáhla výše 511,7 mld. Kč, tj. meziročrůst o 8 %. Čisté úvěry a pohledávky za klienty pokračovaly ve svém růstu na úroveň 213,8 mld. Kč (+19 %), zatímco celkové závazky vůči klientům se zvýšily o 8 % na 392,1 mld. Kč. Vlastní kapitál Komerčbanky poklesl v porovnání se zářím 2005 o 7 % na 45,7 mld. Kč.

Marie Petrovová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688