Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  27.10.2006 13:47:36

Seriál k semináři Ross/Jordan - jednoduché grafy část I

V následujícím týdnu na těchto stránkách naleznete seriál související s chystaným investičním seminářem legendárních amerických traderů Joe Rosse a Andyho Jordana



Jednoduché grafy

Co potřebuje spread trader znát o trzích futures, aby na nich mohl úspěšně obchodovat? Odpověď zní, že překvapivě málo. Základem Joe Rossova obchodování futures je sledování několik jednoduchých cenových formací. Všechny tyto formace jsou detailněji popsány v jeho knihách TRADING BY THE BOOK, TRADING BY THE MINUTE, DAY TRADING, TRADING THE ROSS HOOK, a TRADING IS A BUSINESS,

Jeho úspěch jako tradera je svědectvím o spolehlivosti těchto časem otestovaných formací, o kterých se v této sérii týdenních článků dozvíte více.

Rozpoznání těchto základních formací mu po mnoho let umožnilo ziskově obchodovat na trzích futures.

Formace pro úspěch

 V následujících článcích vám ukážu několik Joeových velmi účinných formací pro obchodování v jakémkoliv časovém rámci. Tyto cenové formace patří mezi jeho hlavní vstupní signály a jsou ideální pro pochopení základních principů interpretace grafů.

 

Významné vstupní signály

 

Jeho hlavními vstupními signály jsou ty následující, které proto mají největší prioritu. Všechny jsou odvozeny z DENNÍCH ČÁRKOVÝCH GRAFŮ:

·         Proražení trading range (obchodního rozpětí).

·         Proražení formace 1-2-3 high nebo low.

·         Proražení formace Ross Hook (Rossův výběžek).

·         Proražení formace Ledge (římsa).

 

Každý z těchto vstupních signálů je odvozen z toho, čemu Joe říká „zákon grafů.“

 

V příštím článku začneme formací 1-2-3 high a low. Postupně si povíme více i o ostatních formacích a následně o tom, jak s jejich pomocí obchodovat.



ČÁST 1

Formace 1-2-3 Highs and Lows

Vrchol 1 high se vytvoří, když:

Předchozí pohyb vzhůru ustal a ceny začaly opět klesat.

Je identifikován jako poslední čárka, která vytvořila nové high na aktuální rostoucí „noze“ posledního růstového swingu.

 

Nohy a swingy jsou definovány takto: 

Vrchol 1 low se vytvoří, když:

Předchozí pohyb dolů ustal a ceny začaly opět růst.

Je identifikován jako poslední čárka, která vytvořila nové low v aktuální klesající „noze“ posledního poklesového swingu.

 

Vrchol 2 formace 1-2-3 high je vytvořen, jakmile došlo k úplné korekci. Úplná korekce znamená, že při pohybu cen vzhůru z potenciálního vrcholu 2 musí vzniknout čárka, která vytvoří jak vyšší (higher) high, tak vyšší (higher) low, než čárka předcházející, nebo musí vzniknout kombinace maximálně 3 čárek, která vytvoří takové higher high a higher low. Tato higher high a higher low mohou vzniknout v libovolném pořadí. V případě více než tří čárek vzniká tzv. congestion („zahuštění“).

 Vrchol číslo 2 formace 1-2-3 low je vytvořen, jakmile došlo k úplné korekci. Úplná korekce znamená, že při pohybu cen dolů z potenciálního vrcholu 2 musí vzniknout čárka, která vytvoří jak lower high, tak lower low, než čárka předcházející, nebo musí vzniknout kombinace maximálně 3 čárek, která vytvoří takové lower high a lower low. Tato lower high a lower low mohou vzniknout v libovolném pořadí. V případě více než tří čárek opět vzniká congestion.

 Vrchol číslo 3 formace 1-2-3 low je identifikován, když došlo k úplné korekci (full correction). Úplná korekce znamená, že při pohybu cen vzhůru z potenciálního vrcholu 3 musí vzniknout alespoň jedna čárka, ale ne více než 2 čárky, které vytvoří jak higher low, tak higher high, než čárka předcházející.

 

 

Vrchol číslo 3 formace 1-2-3 high je identifikován, když došlo k úplné korekci. Úplná korekce znamená, že při pohybu cen dolů z potenciálního vrcholu 3 musí vzniknout alespoň jedna čárka, ale ne více než 2 čárky, které vytvoří jak nižší (lower) low, tak nižší (lower) high, než čárka předcházející.

 

 Celá formace 1-2-3 high nebo low se stává neplatnou, pokud se jakákoliv následná čárka vyrovná nebo překročí vrchol 1.

Typická formace 1-2-3 high vzniká na konci uptrendového trhu. Ceny v typickém případě vytvoří poslední high (1), pokračují poklesem do vrcholu (2), kde začne korekce směrem vzhůru; pak dále rostou až do bodu, ze kterého opět nastoupí jejich pokles, čímž vytvoří bod zvratu (3).

Při pohybu z vrcholu 1 do vrcholu 2 se může vytvořit jedna nebo i více čárek (bar), a stejně tak i při pohybu z vrcholu 2 do 3. Než je možné označit vrcholy 2 a 3, musí dojít k ukončené korekci.

Typická formace 1-2-3 low vzniká na konci downtrendového trhu. Ceny v typickém případě vytvoří poslední low (1), pokračují růstem do vrcholu (2), kde začne korekce směrem dolů; pak dále klesají až do bodu, ze kterého opět nastoupí jejich růst, čímž vytvoří bod zvratu (3). Při pohybu z vrcholu 1 do vrcholu 2 se může vytvořit jedna nebo i více čárek, a stejně tak i při pohybu z vrcholu 2 do 3. Než je možné označit vrcholy 2 a 3, musí dojít k ukončené korekci.

 

V příštím článku budou následovat další formace.

Seriál Ross/Jordan - jednoduché grafy část II. 

 
SOUTĚŽ O VOLNÝ VSTUP na investiční seminář s Joe.. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688