Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.09.2006 09:23:34

Vláda chce získat prodejem ČEZu 31 mld.Kč - start na začátku roku 2007

Vláda ČR se včera usnesla na prodeji podílu v ČEZu, který by měl státnímu rozpočtu přinést 31 mld. . Tento výnos by při včerejší zavírací ceně akcií ČEZu 742,2 odpovídal prodeji zhruba 7,2% akcií (při nulovém diskontu). Ministr financí Tlustý řekl, že stát by akcie začal prodávat postupně od začátku roku 2007. Stát nyní drží v ČEZu 67,6% podíl. Vláda již dříve sdělila, že se chystá postupně prodat přes burzu 16 % ČEZu. Vláda 4.10. požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry – je nepravděpodobné, že by ji obdržela. ČSSD je proti prodeji části ČEZu a navrhuje buď zvýšit dividendy ČEZu nebo prodat jiný majetek (49 % Letiště Praha).

V reakci na tuto zprávu očekáváme dnes negativní otevření akcií ČEZu. Na druhou stranu si myslíme, že zprávy o privatizaci ČEZu jsou již v cenách akcií ČEZu významně zahrnuty.

Petr Novák

Další komentáře:


Vláda definitivně rozhodla prodat na burze - postupně po malých částech - část akcií ČEZ, až za ně získá 31 mld . Zprivatizuje tak asi 7 % firmy. Opoziční politici jsou proti, ekonomové prodej chválí a investoři váhají.

A. Opozice. (1) "Nepovažujeme jej (prodej) za vhodný z několika hledisek. ČEZ by měl především dokončit akvizice v zahraničí, protože potom hodnota jeho akcií stoupne," říká exministr financí Bohuslav Sobotka a varuje, že i částečná privatizace povede ke zdražení elektřiny. "Rozumnější je, aby stát přehodnotil dosavadní dividendovou politiku, ČEZ nechával méně peněz na rozvoj a z vyšší dividendy platil odstraňování starých ekologických zátěží," dodává Sobotka. (2) Šokován rozhodnutím vlády je i předseda SZ Martin Bursík: "O privatizaci ČEZ se nedá uvažovat bez toho, aby se debatovalo o celé elektroenergetice. Cílem privatizace přece nemůže být jen zisk peněz na zalepení díry ve státním rozpočtu," prohlásil.

B. Ekonomové privatizaci chválí. "Privatizace ČEZ je správná, otázkou ale je, na co se použije výnos z prodeje: měl být jít na financování reforem, například penzijní reformy," řekl k vládnímu rozhodnutí například analytik Raiffeissenbank.

C. Investoři znervózněli. Včera například trhy na rozhodnutí vlády o prodeji zareagovaly po předcházejícím růstu novým poklesem. Investoři se obávají, že trh zaplaví velká nabídka akcií a to žene cenu ČEZ dolů, graf 1. "Trhy reagují negativně, ale problémem není ani tak samotný prodej jako spíš nejistota, kdy a jak přesně bude realizován," říká k věci analytik Patria Finance.

A co na události říká samotný ČEZ? "Společnosti se to netýká, vliv na cenu akcií je jen dočasný," říká mluvčí společnosti Ladislav Kříž. A je asi pravdě nejblíž!

Co očekáváme v úterý?  Včera jsme na stejnou otázku odpověděli: Všechno! Šokující zprávy už překročily únosnou mez a neaktivují. Naopak. Demoralizují.

Dnes je situace jiná. Vláda odsouhlasila (1) návrh státního rozpočtu na rok 2007, který je přijatelný i pro nejsilnější opoziční stranu ČSSD a (2) prodej části akcií ČEZ. I to může být pro ČSSD přijatelný kompromis, byť zatím s návrhem nesouhlasí. Proto teď už v podstatě jen půjde - z pohledu domácího akciového trhu - o techniku prodeje. Pokud bude zvolena dobře, může být rozhodnutí vlády konečně signálem k novému růstu ceny akcií ČEZ, protože 31 mld je z pohledu hodnoty společnosti ČEZ malá částka, která ceně nemusí uškodit, spíš naopak.

Prodej ještě stále není jistý, protože vláda musí požádat na začátku října o vyslovení důvěry a ČSSD s prodejem ČEZu nesouhlasí. Preferuje vyplácení dividend a prohlašuje, že namísto ČEZu by se mohlo prodat 49 % podílu pražského letiště.
Viktor Kotlán

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688