Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  12.09.2006 09:11:29

Obchodní deficit USA za červenec opět vyšší, tentokráte na 65,5 miliardách dolarů


Akciové trhy ve Spojených státech ve včerejší úvodní fázi obchodování tohoto týdne jen mírně posílily. Index blue chipů Dow Jones Industrial Average si připsal 5,13 bodu na 11.397,2402 bodu, technologický trh Nasdaq Composite 7,46 bodu na závěrečných 2.173,25 bodu. Nejširší Stardard & Poor’s posílil jen nepatrně, a to o 0,64 bodu oproti páteční zavírací hodnotě na 1.299,57 bodu. Nečinnost na trzích v zámoří je vzhledem ke včerejšímu datu pochopitelná. Naopak velmi silný zájem investorů zastihl trhy ve střední Evropě; na české Pražské burze se objemy vyšplhaly téměř až ke třem miliardám korun, což je výsledek nadprůměrný.

 

Co ale ovlivní obchodování v úterý? Na řadu přichází zveřejnění přesných čísel americké vlády o výši obchodního deficitu platební bilance za měsíc červenec. Podle předběžných odhadů se očekává jeho prohloubení na 65,5 miliardy dolarů. Hledat důvody, proč tomu tak je, není složité. Velmi se na zdražujících importech podílely rekordní ceny ropy. Druhým momentem je větší zájem amerických firem o dováženou techniku a lehčí přístroje ze zahraničí. V porovnání s červnovým schodkem obchodní bilance, kdy byl deficit ve výši 64,8 miliardy dolarů, se tedy jedná o další zvýšení a zároveň přiblížení k rekordní hranici, jež byla dosažena v říjnu loňského roku a činí 66,6 miliard USD. Přesně o tolik převážily importy nad exportem zboží a služeb.

 

Výhledově se naopak do budoucna očekává, že by americká ekonomika větších schodků dosáhnout neměla. Dostatečnými argumenty jsou rapidně se snižující ceny ropy a sílící konjunktura v regionu Evropské unie a koneckonců také v Asii. To by ve svém důsledku mělo zvýšit poptávku po americké produkci a schodek se tak v nejbližší době sníží díky nárůstu exportůUSA. Obrat v tomto smyslu však bude gradualistický a neočekává se jeho rychlá skoková změna.

 

Ministerstvo financí USA vydá dnes v 8:30 hodin ve Washingtonu tamního času přesné číslo, které by se mělo odrazit také na akciových trzích. Z rozpětí odhadů expertů (60,5 až 70 miliard) je možné usuzovat na nejednotnost. Pokud ovšem bude dosaženo odhadovaného čísla, vnese to na trh sice mírně, ale přesto negativní náladu.

 

Američané jako již tradičně viní ze svého hlubokého deficitu obchodní bilance Čínu, s níž má s odstupem nejhorší vzájemnou bilanci. V zámoří tlačí na uvolnění čínské měny jüanu. Ve stávajících podmínkách pevný měnový kurz vysoce nadhodnocuje objemy čínských vývozů, čímž americký obchodní deficit nabývá vysokých peněžních hodnot.

 

Emil ELNER

 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688