Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  07.09.2006 09:56:03

Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 7.9.2006


Při středečním tradingu se na Wall Street dostavila určitá forma korekce hodnot dosažených v předchozích týdnech, kdy bylo zaznamenáno solidní směrování trhů. Jednak tedy se zřejmě investoři v některých případech rozhodli formou distribuce na dočasnou přeměnu investice do hotovostní podoby připravené znovu jít do „akce“ na kapitálový trh. Další faktor ovšem již byl vyloženě makroekonomického charakteru a to konkrétně Labor Department vyhlásil ukazatel nákladů jednotky práce – tedy jak rostly mzdyekonomice. Ukázalo se, že ve 2. Q. t.r. vzrostly náklady na práci o 4,9 % v ročním vyjádření oproti očekávání cifry 4,2 %. Tyto skutečnosti naznačují, že by mohlo dojít k nárůstu inflace (mezi spotřebiteli je více peněz) a to by mohlo následně tlačit na další možný pohyb úrokových sazeb stanovovaných FED. Navíc je známo, že US federální rezervní systém dává ukazateli mzdové inflace poměrně důležitou váhu v rozhodovacím procesu monetární politiky.

Dalším indikátorem o zpomalení růstu US ekonomiky byl report Beige Book, kde se 5 ze 12 regionálních center FED se vyjádřilo o zpomalení růstu v jejich oblastech, zatímco zbývajících 7 reportovalo pokračující umírněný růst. To sice nedává signál o možných inflačních tlacích, ale problém vytváří neustálý nárůst nákladů, resp. cen kovů a energií a ostatních přírodních materiálů. Celý tento scénář opět vyvolává diskuse o tzv. problému „soft landing vs. hard landing“, tzn. zda a jakým způsobem ekonomika a zisky firem ustojí objektivně zvýšené náklady na energie a další položky.

 

Hlavní akciové indexy US trhů se tedy zastavily na těchto stavech:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11406,20 bodů (-63,08 bodů, resp. -0,55%) s tím, že do skupiny TOP 3 patří akcie General Motors (GM), Merck (MRK) a

3M (MMM), na druhém konci burzovního pelotonu se nachází akcie FLOP 3 ve složení Exxon Mobil (XOM), Boeing (BA) a Intel (INTC).

Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite má hodnotu 2167,84 bodů (-37,86 bodů, resp. -1,7%).

Širší záběr trhu zahrnutý do indexu Standard and Poor´s 500 se nachází na hladině 1300,26 bodů (-12,99 bodů, resp. -1,0%).

 

Zobchodované objemy na burzách ještě mírně zůstávají pod průměrnou hranicí a na NYSE se tak zobchodovalo celkem 1,43 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,83 mld kusů akcií.

 

Podle sektorů lze vyčlenit, že oslabily akcie polovodičů, internetů, networks, stejně tak aerolinky, ropné služby a energie.

 

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 100 19/32 % nominální hodnoty (-4/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,80 % p.a.

 

Na forexových trzích se cross rates EUR/USD dostaly na hranici 1,2810 a JPY/USD je na hranici 116,60.

 

Na komoditních trzích se ropa v případě říjnového kontraktu dostala níže o 1,10 USD na kurs 67,20 USD za barel a zlato se na NYMEX obchodovalo v případě prosincového kontraktu na ceně 641,80 USD za trojskou unci (-5,10 USD).

 

 

Pokud se týče makroekonomických údajů dle ekonomického kalendáře, dnes nás čekají tyto položky: Initial Claims k datu 2.9. t.r. (očekávání je 315K), dále Wholesale Inventories za červenec 06 (očekávání 0,7%) a nakonec indikátor Consumer Credit za červenec 06 s očekávanou cifrou 7,0 mld USD.

 

 

Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil

 

 

 

Veškeré obchody s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak i ke ztrátám. Emitenti nebyli seznámeni s těmito investičními doporučeními. Informace zde uvedené jsou pouze doporučujícího a informativního charakteru. Při jejich tvorbě postupovala společnost s vynaložením odpovídající péče. Afin Brokers, a.s. předchází vzniku střetu zájmů ve vztahu k investičním doporučením odpovídajícím vnitřním členěním a pravidelnou vnitřní kontrolou. Dozor nad Afin Brokers, a.s. vykonává Česká národní banka. Pro Afin Brokers, a.s. Josef Stoulil. Další informace týkají se investičních doporučení naleznete na www.stockmarket.cz.

 

 

 

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 7.11.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
13.09.2006Afin Brokers,a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 13.9.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
12.09.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 12.9.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
08.09.2006Afin Brokers,a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 8.9.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688