Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  06.12.2005 18:15:05

FLASH: ČTel má prostor k navýšení dluhu o 58 mld. Kč, které může vyplatit akcionářům při absenci akvizic


ČTel má prostor k navýšení dluhu o 58 mld. , které může vyplatit akcionářům při absenci akvizic

Český Telecom má prostor k navýšení dluhu o 2 miliardy EUR (58 miliard korun), které by mohl rozdělit mezi akcionáře, pokud nenajde vhodný cíl pro expanzi v regionu, uvedl dnes (6. prosince) finanční ředitel Juraj Šedivý. Současná (3Q05) výše zadlužení ČTelu je 11.7 mld. (poměr dluh ku vlastnímu jmění ve výši 12 procent).

V rozhovoru pro Reuters Šedivý řekl, že hotovostně silný Telecom v příštím roce hodlá zefektivnit kapitálovou strukturu tak, aby využil dluhového financování. Management předloží možnosti finanční restrukturalizace na valné hromadě, která by se mohla uskutečnit na přelomu dubna a května.

"Je třeba v této fázi říci, že žádné významné výhodné investice dnes v regionu nevidíme," řekl Šedivý. "Měl by to být operátor číslo jedna nebo dvě na příslušném trhu, měl by podle možností mít jak fixní, tak mobilní linky, ale je otázka, jestli takovýto operátor je v teritoriu střední Evropy vůbec k dispozici."

Firma již dříve uvedla, že pokud nenajde vhodnou akvizici, zváží možnost vyšší jednorázové dividendy nebo zpětného odkupu akcií. Šedivý potvrdil, že obě varianty rozdělení zisku se mohou objevit. "Existuje nějaká optimální kapitálová struktura a my se jí spíše vzdalujeme ne přibližujeme," uvedl. "Pro nás poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu na úrovni 50 až 65 procent (shodné jako u TPSA a MATAV) je stále rozmezí, které považujeme za schůdné, což by nám dávalo zhruba prostor na další 2 miliardy eur dluhu (58 mld. )," řekl.

Formu případného úvěru hodlá Telecom posuzovat podle aktuální situace na trhu a účelu zadlužení. Bude však podle Šedivého důsledně sledovat fundamentální ukazatele, aby neztratil investiční stupeň hodnocení závazků. Ratingová agentura Standard & Poor's hodnotí firemní závazky známkou "A-".

Šedivý ještě dodal, že Telecom chce v prvním čtvrtletí příštího roku pokročit v prodeji balíku nemovitostí, které jej zatěžují neúměrně vysokými provozními náklady. Hodlá přitom zvážit, zda prodá celé portfolio jednomu investorovi nebo je rozdělí na části. Jedná se o nemovitosti v hodnotě přibližně 10 mld. .

Z uvedeného vyplývá, že by si ČTel mohl půjčit prostředky ve výši 58 mld. , což představuje zhruba 180 na akcii. Na telekonferenci k výsledkům za třetí čtvrtletí 2005 představitelé ČTelu uvedli, že společnost je schopna vyplatit zadržené zisky minulých let 9,2 mld. a zisk za rok 2005. Vezmeme-li v úvahu zadržený zisk 9,2 mld. a námi očekávaný čistý zisk společnosti Český Telecom ve výši zhruba 7 mld. částka, kterou je možno využít bez snížení základního jmění pro výplatu dividend představuje 16,2 mld. tedy asi 50 na akcii.

Pro případnou další distribuci finančních prostředků k akcionářům by společnost dle našeho názoru musela využít snížení základního jmění (zpětný odkup vlastních akcií). Zprávu hodnotíme jako pozitivní a domníváme se, že vytvoří silný nákupní tlak ihned po otevření trhu. V úterním obchodování se zpráva neprojevila, protože byla zveřejněna až po zavření trhu.

ZDROJ: Reuters, ATLANTIK FT
AUTOR: Milan Vaníček

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po   8:47  Co potřebujeme k tomu, aby americké akcie spadly? Jan Berka (Roklen24)
Po   8:23  Ekonomický týden v přehledu: FED, BOE a RBA v centru pozornosti Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688