Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.11.2005 09:49:03

Cyrrus - odhady výsledků Orco Property ve 3Q

Go to CYRRUS Homepage

VÝHLED TRŽEB

Předpokládáme, že tržby OPG za 9M 2005 se ve srovnání s 9M 2004 sníží o 49,8% na 29,1 mil. Eur kvůli poklesu tržeb z bytové výstavby (IPB Real) o 69%. IPB Real má pro rok 2005 velmi úzkou pipeline a v samotném 3q 05 očekáváme prodej pouze 67 bytů, zatímco za celý rok 2004 bylo prodáno 617 bytů. Většina projektů ale bude dokončena v roce 2006, kdy očekáváme 1500 prodaných bytů (očekávaný meziroční nárůst o 424%).

V ostatních segmentech předpokládáme vysoké růsty. Tržby z pronájmu kanceláří a retailových prostor by měly díky novým projektům ve Varšavě a Brně a díky obnovenému zájmu o kancelářské prostory v regionu růst o 77% na 2,76 mil. Eur. Tržby z rezidenčních pronájmů porostou díky novým reidencím v Berlíně o 4,7% na 1,4 mil. Eur. Díky pozici OPG v luxusním segmentu očekáváme, že se ceny rezidenčního pronájmu vyhnou poklesu.

Orco Hotel Collection otevřely v polovině minulého roku luxusní hotel ve Varšavě. Ceny se v 1H zvýšily o 12% při růstu obsazenosti. Očekáváme proto za 9M 2005 růst tržeb OHC o 36% na 7,1 mil. Eur. Hotelový řetězec MMR díky nedávnému otevření rezidencí v Praze, Bratislavě a ve Varšavě pravděpodobně zvýší tržby o 68% na 3,0 mil. Eur.

OPG dokončilo 31. srpna akvizici 47% společnosti Sunčani Hvar. Předpokládáme, že tato akvizice vzhledem k podílu pod 50% nebude do tržeb OPG konsolidována. Po dokončení nabídky odkupu minoritním akcionářům očekáváme dosažení podílu nad 50% a s tím plnou konsolidaci SH do výsledků za 4q 2005.

VÝSLEDKOVÝ FOKUS

Výsledky OPG ukázaly v 1H 2005 pokračující růst trhu nemovitostí ve střední Evropě. Neutuchá zájem o kancelářské prostory a rostoucí ekonomika pomáhá růstu hotelového odvětví. Pokles tržeb z rezidenčního developementu by měl být dočasný a nemá vliv na naše dlouhodobé odhady. Na úrovni tržeb tedy neočekáváme výrazné kurzotvorné informace.

Vyšší důležitost než tržby společnosti má vývoj portfolia nemovitostí. Budeme tedy sledovat především doprovodnou zprávu. Očekáváme další informace k akvizici Sunčani Hvar a k poslední akvizici v Budapešti. Důležité taky budou jakékoliv informace o nedávném zahájení spolupráce s bankou Morgan Stanley a o stavu Endurance fondu.

DOPORUČENÍ

Doposud není znám tržní konsenzus odhadů, nicméně neočekáváme výrazný vliv tržeb za 3q 2005 na trh. Mnohem významější budou jakékoliv informace o výhledech tržeb (nyní OPG očekává 63 mil. Eur) nebo hodnoty portfolia nemovitostí. Trhy nyní pod vlivem celkového optimismu reagují růstem téměř na jakoukoliv akvizici, když pokles realizovaného hrubého výnosu (tržby/akviziční cena) je obvykle považován za známku růstu hodnoty celého portfolia OPG.


Tato analýza slouží pouze k informačním účelům. Doporučení jsou osobním názorem analytika a nepředstavují nabídku ke koupi či prodeji cenných papírů. Cyrrus, a.s. nenese odpovědnost za případné škody. vzniklé třetím osobám v důsledku využití informací z této analýzy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688