Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  15.11.2005 11:29:02

Proventus Finance - souhrn týdne 7.11. - 11.11. na trzích USA


Již třetí týden zakončily akciové trhy obchodování se zisky akciových indexů. Tento vývoj byl podpořen i trhem s energiemi, kdy ceny ropy se udržely pod hladinou 60 USD za barel a dostaly se do cenového rozmezí, které existovalo před hurikánem Katrina a tropickou bouří Rita. Příchod chladnějšího počasí se ale v následujícím týdnu může promítnout i do vývoje trhu energii a tedy ovlivnit i akciové trhy.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

 

Deficit zahraničního obchoduUSA se v září zvýšil na rekordních 66.1 mld. USD. Schodek výkonové bilance byl nakonec o mnoho vyšší než činily odhady ekonomů, kteří očekávali deficit ve výši 61.5 mld. USD. Množství importovaného zboží a služeb vzrostlo a pokles exportu byl mnohem silnější než se očekávalo. Obchodní deficit USAČínou se v září rozšířil na rekordních 20.1 mld. USD oproti 15.5 mld. USD ve stejném měsíci minulého roku.

 

 Růst deficitu státního rozpočtu v říjnu zpomalil a činí 47.2 mld. USD. V říjnu minulého roku činil 57.3 mld. USD. V září  byl naopak vykázán přebytek 35.8 mld. USD. Jednotlivé daně z příjmu vzrostly o 16% při meziročním srovnání, více než byl vyrovnávající pokles 21% v menší kategorii daní z příjmů společností.

 

Ceny importu v USA poklesly za říjen o 0.3%, jak ceny importované ropy klesly o 4.4%. Jde o první pokles importních cen za pět měsíců. Za posledních 12 měsíců importní ceny ropy vzrostly o 30.9%. Ekonomové očekávali pokles cen importu za říjen o 0.2% po růstu o nerevidovaných 2.3% v září. Ceny exportu v říjnu vzrostly o 0.6%. Ceny exportu vzrostly již druhý měsíc, neboť v září vzrostly o 0.8%.

 

Spotřebitelská nálada vzrostla v listopadu na 79.9 bodů z říjnových 75.4 bodů.  Očekávána  hodnota indexu byla 76 bodů. Poklesy cen zemního plynu jsou pravděpodobně za zlepšením.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

 

Mezi významné události minulého týdne patřily i zveřejňované zisky jednotlivých společností. Společnost Pixar zveřejnila zisk 22 centů na akcii za třetí čtvrtletí. Jde o růst o 15.8% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku a uskutečněný zisk představuje více než dvojnásobek predikce analytiků. Společnost uvedla, že výsledku pomohl neočekávaně silný zájem o film „Hledá se Nemo“. Dále CEO společnosti Steve Jobs oznámil, že jedná o nové distribuční smlouvě s Walt Disney pro další filmy Pixaru. Ale jak uvedl, zájem společnosti Disney není znám. Nad očekáváními analytiků oznámila zisk i společnost  Cisco Systems. Uvedla, že její zisk za první čtvrtletí činí 25 centů na akcii, tj. o 19% výše oproti stejnému období minulého roku. Očekávání analytiků byly 24 centů na akcii. Příjmy společnosti vzrostly o 9.7% na 6.55 mld. USD, přičemž analytici očekávali příjem ve výši 6.58 mld. USD. Společnost současně nabídla slabší výhled zisků a prodejů pro druhé čtvrtletí. Vykázáním zisků 25 centů na akcii za třetí čtvrtletí sice společnost Dell došlo k poklesu zisků z 33 centů v minulém roce, ale při odečtení jednorázových položek by zisk činil 39 centů na akcii. A to se shoduje s odhady analytiků. Dell snížil množství zaměstnanců o 1 000. Společnost dále oznámila, že odhaduje pro čtvrté čtvrtletí zisk na 40 až 42 centů na akcii. Odhady analytiků jsou 44 centů na akcii. Přesto jde o růst ve srovnání s předešlým rokem o 50%. Teva Pharma oznámila růst čistých příjmů o 6% ve srovnání s minulým rokem na 267.1 mil., tedy 40 centů na akcii. Výsledek předčil očekávání analytiků o 2 centy. Tržby vzrostly o 6% na 1.32 mld. USD s posílením tržeb z léku Copaxone na roztroušenou sklerózu o 27% na 307 mil. USD. Zisk v tomto týdnu zveřejnila i jedna z největších světových ocelářských společností Mittal Steel.  Reportovala zisk za třetí čtvrtletí 478 mil. USD, neboli 68 centů na akcii. V minulém roce společnost vykázala zisk 1.1 mld. USD, tedy 1.57 USD na akcii. Tržby Mittal Steel vzrostly na 7.1 mld. USD z 6.3 mld. USD. Celková expedice oceli vzrostla na 13 mil. tun z 11 mil. tun v minulém roce. Za čtvrté čtvrtletí společnost očekává expedici a prodejní ceny mírně vyšší. Odbytové náklady očekává, že vzrostou především díky rostoucímu tlaku energetických nákladů. Mittal Steel odhaduje provozní zisk za tunu až o 10 USD výše než ve třetím čtvrtletí.

 

V minulém týdnu společnost Qualacomm Inc. oznámila, že její rada schválila nový program zpětného odkupu akcií za 2.5 mld. USD. Nový program nahrazuje předchozí, který představoval odkup za 1 mld. USD. Také Intel Corp. oznámil, že zvýší program zpětného odkupu, a to na 25 mld. USD z 7.8 mld. USD, současně zvýší své dividendy o 25%. Intel tak vyplatí od prvního čtvrtletí 2006 dividendy 10 centů na akcii, v současnosti jeho dividenda činí 8 centů na akcii. TXU Corp. oznámila dělení akcií na 2 za 1 akcii a zvýšila své čtvrtletní dividendy o 47%. Společnost potvrdila svůj odhad zisků pro rok 2005 na 3.25 USD až 3.35 USD na akcii a aktualizovala svůj odhad  roku 2006 na 5.50 USD až 5.75 USD na akcii.  Společnost dále inicializovala program zpětného odkupu 34 mil. akcii do konce roku 2006 a očekává, že provede zpětný odkup 12 mil. akcií ke konci roku 2005.

 

Marshall & Ilsley Corp. a Gold Banc Corp Inc, holdingová společnost společnosti Gold Bank, uvedly, že souhlasily se sloučením za smluvní hodnotu přibližně 700 mil USD. Dle smluvních podmínek Marshall & Ilsley zaplatí akcionářům Gold Banc 18.50 USD za akcii s tím, že 2.78 USD v hotovosti a 15.72 USDakciích M&I. M&I uvedla, že sloučení bude mít negativní vliv na její odhadované zisky na akcii pro rok 2006 a to minimálně 2%, ale začne zvyšovat spodní hranici odhadu pro rok 2007. Očekává se, že smlouva bude dokončena ve druhém čtvrtletí 2006.

 

Guidant Corp. zažalovala Johnson & Johnson s cílem donutit tuto společnost dodržet akviziční smlouvu, která byla mezi oběma společnostmi uzavřena. Johnson & Johnson totiž prohlásil, že již možná nebude mít na převzetí výrobce stimulátorů za 25.4 mld. USD zájem. Guidant tento rok stáhl některé ze svých srdečních defibrilátorů z trhu a J&J chtěl znovu projednat podmínky celé transakce. J&J na žalobu reagoval oznámením, že poruchy přístrojů společnosti a jejich stahování z trhu negativně ovlivnilo materiální hodnotu Guidant Corp. a že se bude žalobě usilovně bránit.

 

Producent zdravotnických přístrojů Boston Scientific oznámil, že jeho nový chirurgický prostředek pro léčbu chronické bolesti užívaný v rámci systému stimulace míchy byl schválen americkým úřadem pro léky a potraviny.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 

 Lehká ropa v minulému týdnu oslabila o 3.36% na hodnotu 57.79 USD za barel a udržela se tak pod hranici 60 USD za barel. Dolar se v průběhu předešlého týdne vůči euru dostal na 2-leté maximum, když posílil o 0.54%. Vůči libře dolar naopak oslabil o 0.05%. Česká koruna vůči dolaru oslabila o 0.18%.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.11.2004Proventus Finance - souhrn 23.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (10.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688