Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  07.11.2005 14:02:46

Afin Brokers, a.s. - Aktuální situace na trhu energií


Aktuální pohled na trh energií

Hurikány Katrina a Rita s sebou přinesly zkázu v podobě oslabení rafinace o 25%. Podle některých odhadů stále ještě chybí přibližně 8% produkce, aby se plnohodnotně obnovila celková těžba ve Spojených státech. Ty jsou tradičně největším konzumentem energie na světě a proto veškeré události spjaté s tímto trhem prudce ovlivňují ostatní světové dění.

Louisianské úřady oznámily návrat místní těžby ropy na úroveň 48,2% a zemního plynu na 45,1% z původní celkové produkce před příchodem hurikánu Katrina. V oblasti Mexického zálivu však ještě nadále zůstává mimo provoz několik ropných plošin s celkovou produkcí 957,978 barelů denně a více než 5 mld kubických stop zemního plynu denně, což v celkových hodnotách znamená dosavadní ztrátu 73,6 mil barelů surové ropy a 391,4 mld kubických stop zemního plynu. Tyto hodnoty jsou ekvivalentní ztrátám 14% produkce ropy a 10,7% produkce plynu z celého Mexického zálivu v průběhu jednoho roku.  

Podle amerického  vládního střediska pro energetiku vzrostla těžba surové ropy z 2,7 mil barelů na 319,1 mil barelů, produkce benzínu vzrostla z 1 mil na 196,9 mil barelů, naproti tomu však poklesly zásoby palivového destilátu (topný olej, diesel) na 120,9 mil barelů. Podle amerických expertů z EIA se během zimních měsíců očekává výrazný dovoz těchto komoditAsie a pravděpodobně také z Kanady a Evropy. Pozvolný návrat těžby postupně zdánlivě uvolňuje i situaci kolem cen těchto komodit. Ceny surové ropy, topného oleje i zemního plynu se v posledních měsících dostaly zpět na hodnoty měsíců předchozích a podle veškerých ukazatelů by na těchto hodnotách měly i v následujícím období setrvat. Avšak i přes obnovu a nárůst těžby je predikce snižování cen na rok 2006 nepříliš příznivá. Na vině je příliš těsný střet nabídky a poptávky, která je poslední dobou patrná zejména na nově se rozvíjejících trzích jako je Čína nebo Indie.

Prosincové kontrakty pro benchmark US Sweet Crude Oil se ocitly zpět na svých minimech. Na NYMEX se za tyto ceny naposled obchodovalo před třemi měsíci a to mezi 58,75 – 60,4 USD za barel, lednové pozice se zastavily na 60,49 USD. Prosincové ceny benzínu na NYMEX se posunuly na hranici 1,57USD za galon a ceny topného oleje taktéž uzavíraly na nejnižších hodnotách za posledních několik měsíců.

Prosincové ceny zemního plynu se navzdory vysokým cenám na běžném trhu zhroutily na dvouměsíční minima a uzavíraly s cenou 11,60/MMbtu USD.  Také se nepotvrdilo očekávání analytiků na výši tvorby státních rezerv, když koncem října bylo do úschovy posláno pouze 29 mld kubických stop zemního plynu, což je o 77 mld měně než předcházející týden a o 44 mld méně než ve stejném období loňského roku. Na začátku zimní sezóny 2004 byly rezervy o 119 mld menší než v roce 2003, ale stále o 79 mld větší než před pěti lety.

Prosincové ceny ropy Brent se na londýnském trhu IPE zastavily na 58,38 USD za barel a topný olej ztratil a posunul se tak na hodnotu 530,25 USD za jednu tunu.

Další zajímavé zprávy:

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly ziskyropném průmyslu na neuvěřitelných 62,8 miliard USD. Ve srovnání s průměrem posledních 5 let je to nárůst o 38,5 miliard USD, tedy více než 150%. Ve 3. Q. t.r se na žebříček TOP 5 v oblasti olejářských firem vyhouply - Exxon Mobil Corp. (XOM) , BP Group (BP) , Royal Dutch Shell (RD) , Chevron Corp. (CVX) a ConocoPhillips (COP), když společně reportovali čistý zisk 32,8 miliard USD. Z toho téměř 10 mld patřilo společnosti Exxon Mobil Corp.

Andrx Corp. (ADRX): se zaměřuje na výzkum a těžbu ropy a zemního plynuKanadě. Při pondělním vyhlašování výsledků se očekává zisk 18c na akcii. Vyhlašování proběhne po uzavření trhu.

El Paso Corporation. (EP): Významná společnost na trhu s energií očekává zisk 15c na akcii. Vyhlašování proběhne před otevřením trhu.

Afin Brokers, a.s.

Mgr. Jan Moulis, Ing. J. Stoulil



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.02.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 17.2.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
16.02.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 16.2.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
15.02.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 15.2.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
11.02.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 11.2.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
10.02.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 10.2.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688