Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2005 09:31:13

UBS radí kupovat akcie ze zemí jako jsou ČR a Maďarsko

Švýcarská banka UBS radí investorům kupovat akcie z tzv. nových trhů, například akcie české společnosti ČEZ a maďarské OTP Bank. Poklesy, ke kterým v říjnu na těchto trzích došlo, považuje UBS za přehnané vzhledem k potenciálním budoucím ziskům firem. Napsala to ve své zprávě zveřejněné 21. října, kterou cituje agentura Bloomberg.

Index Emerging Market firmy Morgan Stanley Capital International (MSCI) klesl o 8,4 % od 4. října, kdy zavřel na historickém maximu. Akcie nových trhů oslabily kvůli obavám z toho, že inflace ve světě zrychlí, což by vedlo k vyšším úrokovým sazbám a zpomalení hospodářského růstu. „Tyto výprodeje radíme využít k rozšíření pozic,“ napsal ve zprávě UBS Darren Read, který byl letos časopisem Institutional Investor zvolen nejlepším stratégem pro akcie nových trhů. „Růst světové ekonomiky dobře pokračuje, ziskovost firem zůstává vysoká a ceny akcií z nových trhů jsou dobré.“

Read má pro české akcie doporučení „overweight“. To znamená, že manažeři fondů by měli vlastnit více akcií českých firem, než stanoví jejich vzorová portfolia. Read rovněž zvýšil doporučení pro Maďarsko z „underweight“ (menší zastoupení než ve vzorových portfoliích) na „neutrální“. Read doporučuje například akcie ČEZ, Komerční banky a OTP Bank. Z nových trhů preferuje UBS tyto regiony: východní Evropu, Blízký východ a Afriku. Doporučení pro Latinskou Ameriku je neutrální, pro Asii „underweight“.

Analytici UBS očekávají, že zisky firem z nových trhů letos stoupnou v průměru o 24 %, a překonají tak celosvětový 18% růst. I tak se akcie firem z rozvíjejících se trhů obchodují za 11násobek očekávaných zisků, zatímco celosvětový průměr činí 15.

Index MSCI pro nové trhy zaznamenal největší měsíční pokles od dubna 2004 kvůli obavám z inflace. Od začátku října klesl o 8 %. Akcie ČEZu ztratily 15 %, akcie OTP 14 %, Komerční banka oslabila o 11 %. V říjnu v USA stouply ceny průmyslových výrobců nejvíce za posledních 15 let, jak sdělilo americké ministerstvo práce 18. října. Podle průměrného odhadu 68 ekonomů dotazovaných agenturou Bloomberg centrální banka USA na svém příštím zasedání 1. listopadu zvýší svou hlavní úrokovou sazbu na 4 %, aby omezila inflaci.

Optimismus Darrena Reada ohledně českých a maďarských akcií je v kontrastu s názorem Johna Lomaxe, stratéga banky HSBC pro nové trhy. Lomax 4. října snížil své doporučení pro české a maďarské akcie z „overweight“ na „neutrální“. Podle Lomaxe jsou tyto akcie nadhodnocené a také se snižují naděje na hospodářské reformy v těchto dvou zemích.

Darren Read 9. srpna označil Jižní Koreu za nejatraktivnější akciový trh světa. Korejský akciový index Kospi od té doby posílil o 7,7 %. Pro srovnání, index MSCI pro nové trhy klesl o 1,4 % a celosvětový index MSCI World oslabil o 2,4 %.

ZDROJ: UBS, Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688