Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.09.2005 17:21:28

Agrofert zveřejnil ceny za podíly v dcerách Unipetrolu

Agentura Bloomberg zveřejnila první informace z tiskové konference Agrofertu, kde se zveřejní některé části ze smluv uzavřených mezi touto společností a PKN Orlen. Podle smluv uzavřených na přelomu let 2003 a 2004 měl Agrofert získat 40% podíl v Chemopetrolu za 23,3 mil. EUR, 100% v Kaučuku za 57,9 mil., 60% v Paramu za 3,6 mil., 39% v Aliachemu za 6,1 mil. a 50% v Agrobohemii za 12,1 milionů EUR. Dále měl Agrofert koupit některé nespecifikované pohledávky ČKA za 50% nominální hodnoty.

Dnes zveřejněné skutečnosti potvrdily, že informace zveřejněné počátkem srpna polským deníkem Rzeczpospolita byly přesné. Tento deník rovněž citoval z materiálů privatizačního poradce PKN ORlen – společnosti CSFB – podle které by realizace smluv uzavřených s Agrofertem znamenala pro PKN (ale také Unipetrol) ztrátu 180 – 200 mil. EUR (5,3-5,9 mld. korun). Tato ztráta by vznikla v důsledku prodeje výše uvedených podílů pod jejich tržní cenou.

Pro ilustraci nevýhodnosti smluv z pohledu PKN a Unipetrolu můžeme uvést, že 100% Chemopetrolu bylo ve smlouvě oceněno na 1,9 miliard korun, ale tato firma vydělala jen v roce 2004 1,7 miliardy korun a v prvním pololetí 2005 dokonce 1,6 miliardy! Agrofert tedy měl získat 40% akcií za ekvivalent jednoho ročního zisku (z pohledu r. 2004), respektive méně než ročního zisku (z pohledu pravděpodobného výsledku tohoto roku). Na akciovém trhu se akcie společnosti PKN nebo MOL obchodují za 8-násobek ročního zisku! Nevýhodnost uzavřených smluv je na první pohled zřejmá.

PKN se však již rozhodla nevýhodné smlouvy s Agrofertem nenaplnit. Za tímto účelem firma ve 2. čtvrtletí vytvořila opravnou položku 376 mil. PLN (2,74 mld. ) na potenciální ztráty z těchto kontraktů. Objem opravné položky se přibližně rovná smluvní pokutě s Agrofertem (77 mil. EUR, v přepočtu 2,3 mld. ) a pravděpodobně také s Conoco/Phillips. Zástupci PKN se opakovaně vyjadřovali v tom smyslu, že nevýhodné smlouvy uzavřené předchozím vedením nejsou připraveni dodržet. Rozhodnutí společnosti PKN je pozitivní, protože odstraňuje riziko prodeje významných aktiv za cenu, která by pravděpodobně byla výrazně nižší než tržní hodnota aktiv.

Akcie Unipetrolu posílily o 4% na 214 korun (v 10:50) díky silným nákupním pokynům. Impulsem však podle našeho názoru nebylo zveřejnění informací o smlouvách s Agrofertem.



ZDROJ: Bloomberg.
AUTOR: Jan Schiesser
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688