Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  07.09.2005 13:10:56

Růst produktivity práce za 2Q v USA předběžně 2,1%


Nyní je ten správný čas podívat se na jeden z vedlejších ukazatelů úspěšnosti ekonomiky jako celku, ale také i co do jednotlivých oborů a odvětví hospodářství. Řeč půjde o produktivitě práce, jejíž index se sleduje po čtvrtletích. Nyní budou v nejbližších hodinách vydány veřejnosti aktuální čísla za druhé čtvrtletí souhrnně.

Podle předběžných zpráv a nejrůznějších průzkumů renomovaných agentur půjde o posílení ovšem nejmenším tempem za posledních devět měsíců. Ekonomové ihned vysvětlují příčiny, které jsou však všeobecné a vcelku nic neříkající. Jde především o neustále se zvyšující náklady na jednoho pracovníka, což je pochopitelné, tento aspekt bude přítomen vždy. Druhým důvodem, který jej již o něco aktuálnější a vystihuje situaci na pracovním trhu ve Spojených státech amerických, je zvětšující se číslo nově najímaných pracovníků. Firmám jde především o to, aby uspokojily zvýšenou poptávku po svém zboží, která je citelná prakticky ve všech oborech, ale co do procentního nárůstu této poptávky se jedno po jednom liší.

Předpověď pro růst produktivity práce za druhé čtvrtletí letošního roku je 2,1%, což je méně než předpokládá Ministerstvo práce a také celá vláda. K nárůstu o 2,1 procenta došly výsledky průzkumu agentury Bloomberg, která oslovila 59 ekonomických specialistů. Přesné číslo bude ohlášeno dnes ráno ve Washingtonu.

Složkou, která významně ovlivňuje reálnou produktivitu, jsou jednotkové náklady na pracovníka, které v meziročním srovnání vzrostly o 1,4%, očištěno od inflace. Americké společnosti, firmy a ostatní subjekty poptávající práci za uplynulé čtvrtletí vytvořily 593.000 nových pracovních příležitostí, na které ihned obsadily zájemce. Důležitým faktorem je také zvýšení počtu odpracovaných hodin, čímž se zvýšil časový fond pro práci. Tento fakt lze vysvětlit tím, že samotný nárůst produktivity i pracovních míst nepostačil k tomu, aby firmy vyrobily tolik množství produkce, jež by plně uspokojila potřeby trhu.

Menší nárůst produktivity než je obvyklé dává prostor pro přijímání nových dalších pracovníků a zároveň ke zvyšování mezd a odměn. Je nyní nutné vyplnit motiv pro pracovníky, aby do své práce vkládali více úsilí, což zvýšení platů s sebou jistě přinese. Zároveň skrze tento řetězec reakcí na nízkou produktivitu přijdou logicky velmi negativní inflační tlaky, které bude nutno v budoucnu eliminovat. To je však zatím jen hudba příštích měsíců.

Americká velmi silná ekonomika, která je již přes dva roky ve velmi dobrém rozpoložení, je nyní postavena před problém povzbuzení produktivity práce. Doposud stačila tempa produktivity společně s inovacemi a zaváděním nových technologií do provozu spolu s mechanizací výroby pokrýt poptávku na trhu zboží a služeb. To, že na tomto trhu nyní existuje převis poptávky nad nabídkou, je realita. Firmy nyní potřebují implementovat veškeré možné nástroje k jejímu uspokojení.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688