Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.08.2005 09:13:58

AFT - hodnota nového odkupu je opět nízká + další koment

Na prezentaci výsledků PKN ORLEN za 2. čtvrtletí bylo uvedeno několik důležitých informací týkajících se Unipetrolu. Zpřesnění těchto informací jsme získali prostřednictvím následné diskuse s managementem PKN. Jedná se o 2-3 klíčové oblasti: i) ocenění aktiv Unipetrolu; ii) druhý návrh nabídky převzetí a iii) smlouvy s Agrofertem a Conoco/Phillips.

Shrnutí
PKN ve svém účetnictví stanovil hodnotu 63% podílu v Unipetrolu na 205 /akcii. To je plně v souladu s výsledky Unipetrolu za 1. pololetí, kde účetní hodnota na 1 akcii odpovídá 205,6 . Podle tržního ocenění se nyní akcie PKN obchodují za 2,0násobek ukazatele P/BV (cena k účetní hodnotě), u firem MOL a OMV je tento násobek dokonce 2,6 resp. 3,1. PKN spolu se svým znalcem se však snaží KCP a menšinovým akcionářům tvrdit, že férová hodnota Unipetrolu odpovídá pouze 0,66 násobku.

Podle našeho názoru PKN opět podal neadekvátně nízkou nabídku převzetí. Rozdíl 65% mezi tržním oceněním PKN (v případě MOL a OMV je rozdíl ještě větší) a oceněním Unipetrolu plynoucím z nabídky převzetí nelze vysvětlit na základě účetních ani tržních principů. Proto se domníváme, že Komise pro cenné papíry by měla odmítnout také druhý návrh nabídky převzetí, protože navržená cena 135 /akcii je hluboko pod férovou cenou Unipetrolu. V opačném případě by mohlo dojít k poškození práv a zájmů menšinových akcionářů Unipetrolu.

Management PKN nicméně během prezentace několikrát zopakoval, že návrh nabídky převzetí za 135 je nyní již plně v souladu s požadavky KCP, odráží fundamentální hodnotu Unipetrolu a odpovídá nejagresivnější možné ceně. Podle našeho názoru je prakticky jisté, že vedení PKN již rozhodlo odstoupit od smluv nejen s Agrofertem, ale také s Conoco/Phillips. O tom svědčí vytvoření opravné položky (rezervy) 376 mil. PLN (2,74 mld. ) na potenciální ztráty z kontraktů uzavřených s firmami Agrofert a Conoco/Phillips o prodeji některých aktiv Unipetrolu.

Ocenění aktiv Unipetrolu
PKN ve svém účetnictví stanovilo hodnotu 63% podílu v Unipetrolu výrazně nad kupní cenou! PKN podíl koupil za 98,9 /akcii, ale jeho účetní hodnotu k 30. květnu tohoto roku stanovil na 205 . (Kupní cena není konečná, protože s ohledem na pozitivní vývoj hospodaření by měla být zvýšena podle našeho konzervativního odhadu o 10% na 108,8 , přičemž maximálně možné zvýšení je 15%.) Účetní hodnota Unipetrolu v rozvaze PKN je plně v souladu s výsledky Unipetrolu za 1. pololetí, kde účetní hodnota na 1 akcii odpovídá 205,6 .

Podle managementu výrazný rozdíl mezi účetní hodnotou 205 a nabídkou odkupu za 135 je v pořádku, protože účetní hodnota se velmi liší od fundamentální hodnoty. S tím lze souhlasit, ALE v opačném směru, než se snaží argumentovat PKN! Podle tržního ocenění se nyní akcie PKN obchodují za 2,0násobek ukazatele P/BV (cena k účetní hodnotě), u firem OMV a MOL je tento násobek dokonce 2,6 resp. 3,1. PKN spolu se svým znalcem a poradcem se však snaží KCP a menšinovým akcionářům tvrdit, že férová hodnota Unipetrolu odpovídá pouze 0,66 násobku.

Je pravdou, že Unipetrol musí projít restrukturalizací (provozní, finanční, struktury holdingu) a že existují určitá rizika plynoucí v prvé řadě ze smluv s Agrofertem (přestože podle našeho názoru není realizace smlouvy podle podmínek uvedených v tisku možná s ohledem na české legislativu). Tyto skutečnosti však nemají na hodnotu Unipetrolu takový dopad, aby PKN stanovilo jejich hodnotu o 65% níže, než na kolik oceňuje PKN akciový trh!

Nabízí se několik možností, jak vysvětlit rozdíl mezi oceněním Unipetrolu pro účely nabídky převzetí a tržním oceněním PKN Orlen: i) vlastní jmění Unipetrolu je uměle nadhodnocené; ii) akciový trh přeceňuje PKN nebo iii) návrh nabídky převzetí 135 je stále hluboko pod fundamentální hodnotou Unipetrolu. První varianta by znamenala zásadní selhání auditora Unipetrolu v objemu jednotek, ale spíše desítek miliard korun. Protože auditorem je Deloitte, je taková chyba prakticky vyloučena. Nebo akciový trh přeceňuje hodnotu PKN, stejně jako MOL, OMV a celého sektoru. Odchylky mezi tržním a fundamentálním oceněním samozřejmě existují, ale s ohledem na doporučení renomovaných nadnárodních investičních bank a vývoj cen v čase vylučujeme také tuto variantu.

Podle našeho názoru je (bohužel) pravdivá třetí varianta, tzn. že PKN opět podal neadekvátně nízkou nabídku převzetí. Rozdíl 65% mezi tržním oceněním PKN (v případě MOL a OMV je rozdíl ještě zásadnější) a oceněním Unipetrolu plynoucím z nabídky převzetí nelze vysvětlit na základě účetních ani tržních principů. Proto se domníváme, že Komise pro cenné papíry by měla odmítnout také druhý návrh nabídky převzetí, protože navržená cena 135 /akcii je hluboko pod férovou cenou Unipetrolu. V opačném případě by mohlo dojít k poškození práv a zájmů menšinových akcionářů Unipetrolu.

Návrh nabídky převzetí
Management PKN nicméně během prezentace několikrát zopakoval, že návrh nabídky převzetí za 135 je nyní již plně v souladu s požadavky KCP, odráží fundamentální hodnotu Unipetrolu a odpovídá nejagresivnější možné ceně. Generální ředitel odmítl např. názor analytika Deutsche Bank, že z pohledu akcionářů PKN by bylo správné vykoupit co možná nejvíce minoritních akcionářů Unipetrolu, protože pak by PKN realizoval více potenciálu plynoucího z restrukturalizace Unipetrolu a synergií s PKN. Argumentem bylo, že synergické efekty vzniknou také na úrovni PKN. Vedení PKN je přesvědčeno, že KCP nabídku převzetí za 135 schválí.

Smlouvy s Agrofert a Conoco/Phillips
Podle našeho názoru je prakticky jisté, že vedení PKN již rozhodlo odstoupit od smluv nejen s Agrofertem, ale také s Conoco/Phillips. O tom svědčí vytvoření opravné položky (rezervy) 376 mil. PLN (2,74 mld. ) na potenciální ztráty z kontraktů uzavřených s firmami Agrofert a Conoco/Phillips o prodeji některých aktiv Unipetrolu. Rezerva 2,74 mld. se přibližně rovná smluvní pokutě, která je údajně spojena s dohodou s Agrofertem (75 mil. EUR, v přepočtu 2,2 mld. ) a pravděpodobně také s Conoco/Phillips. Management PKN na konferenci s analytiky pouze řekl, že rezerva byla vytvořena na úrovni PKN Orlen a nemá žádnou souvislost s Unipetrolem.

Vypovězení smluv s Agrofertem a Conoco/Phillips bychom z pohledu Unipetrolu považovali za velmi pozitivní, protože by se odstranilo riziko nevýhodného prodeje aktiv a tedy riziko poškození akcionářů Unipetrolu (a v konečném důsledku také akcionářů PKN prostřednictvím snížení hodnoty 63% podílu v Unipetrolu).


AUTOR: Jan Schiesser






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688