Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.06.2005 14:08:48

ČEZ: Škatulata hejbejte se aneb přesun 74 mld. majetku a 4400 zaměstnanců

Rok transformace a integrace Skupiny ČEZ

 

Letos v rámci Skupiny ČEZ dojde k přesunu 4 400 zaměstnanců a majetku v hodnotě 74 miliard korun

„Některé věci, které se dělaly ve Skupině ČEZ pětkrát či šestkrát, chceme dělat jen jednou,“ uvádí k základnímu smyslu projektu VIZE 2008 člen představenstva ČEZ, a. s., a ředitel divize správa Radomír Lašák. Z hlediska řízení projektu VIZE 2008 je letošní rok, kdy dochází k největší transformaci a integraci v novodobé historii české elektroenergetiky, považován za nejnáročnější.

Konkurenceschopnost

Smyslem projektu VIZE 2008 je využít výhod integrace a změn organizačního uspořádání k rozvoji ekonomické výkonnosti Skupiny ČEZ. Významným cílem je uskutečnit zákonem stanovený unbundling, tj. oddělení regulované oblasti distribuce od ostatních obchodních činnost, a dosáhnout nejlepší praxe úspěšných zahraničních energetických společností. Dokončení integrace povede k vytvoření předpokladů pro další mezinárodní expanzi.

 

 „Vizí Skupiny ČEZ je vytvořit z lokální ziskové společnosti ČEZ, a. s., a jejích majetkových účastí Skupinu, která se stane jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy,“ uvádí člen představenstva ČEZ, a. s. a ředitel divize správa Radomír Lašák. A dodává: „Do cílového roku 2008 chceme vstoupit jako Skupina s jednou tváří, kde zaměstnanci pracují na naplnění společné vize a realizují společné cíle.“

 

Holdingová struktura

Návrh nového business modelu respektuje regionální hledisko tak, aby se předešlo nevyváženému dopadu na zaměstnanost v jednotlivých oblastech. Deset nových společností bylo proto umístěno do jednotlivých regionů vždy po dvou. V západních Čechách působí nové společnosti ČEZData a ČEZ Zákaznické služby, severních Čechách společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ Správa majetku. Ve východních Čechách budou mít sídlo ČEZ Obnovitelné zdroje a ČEZ Měření, na severní Moravě ČEZ Distribuční služby a ČEZ Logistika a ve středních Čechách zůstanou ČEZ Prodej a ČEZnet.

 

„Přemístění činností, zaměstnanců a majetku mezi dosavadními regionálními energetikami a nově zakládanými společnostmi se během roku 2005 v rámci Skupiny ČEZ dotkne 4 400 zaměstnanců a bude spojeno s přesunem 74 miliard korun majetku,“ uvádí k nebývalému rozsahu změn Tomáš Pleskač, ředitel úseku Integrace a vedoucí projektu VIZE 2008 , a dodává: „Podmínkou všech změn bylo vytvoření a zavedení nových informačních systémů a předání obrovského množství dat, které vznik nových společností doprovází. Již v loňském roce došlo k implementaci finančního informačního systému na platformě SAP, kdy byl během 9 měsíců SAP FIS (finanční informační systém) zaveden v pěti distribučních společnostech.“

 

Hlavní změny proběhnou v posledních čtyřech měsících letošního roku. Po právním oddělení distribuce a obchodování s elektrickou energií budou odpovídající činnosti a majetek postupně převáděny do nových společností ČEZ Distribuce a ČEZ Prodej a dojde tak i k požadovanému oddělení organizačnímu.

 

Nižší náklady

 „Očekává se, že hrubé úspory nákladů v roce 2006 dosáhnou - ve srovnání s rokem 2003 - výše 1830 mil. . Jejich hlavním zdrojem bude zavádění nejlepších provozních zkušeností, nejlepší praxe. V roce 2007 se tyto přínosy navýší o dalších 450 mil. . Část úspor však pohltí implementační náklady – především se jedná o náklady spojené s unbundlingem, jednotnou podporou v oblasti informačních technologií a odstupným pro odcházející zaměstnance“ uvádí Tomáš Pleskač.

Kromě využití nejlepší známé praxe je dalším zdrojem přínosů sjednocení a optimalizace procesů, důsledné dodržování principu centrálního nákupu a snížení počtu zaměstnanců.

 

Zaměstnanci

První snižování počtu zaměstnanců proběhlo již v roce 2004, kdy z více než osmi tisíc zaměstnanců, jichž se dotýkají projektové změny, odešlo ze Skupiny téměř 300. V roce 2005 opustí Skupinu více než 200 zaměstnanců. Další postupné snižování se očekává i v následujících dvou letech. Do roku 2008 poklesne počet zaměstnanců ve Skupině ČEZ celkem o 1800, tedy o něco více než o 10 % celkového počtu zaměstnanců Skupiny ČEZ.

 

 

Ladislav Kříž

tiskový mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688