Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  17.05.2005 10:23:22

Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 17.5.2005


Situace na US akciových trzích ze dne 17.5.2005

 

 

První obchodní den v novém týdnu, již 20. týdnu roku 2005, začal a proběhl poměrně pozitivně. Investoři vycítili určitou investiční příležitost z nedávného distribučního procesu, kdy nakoupené pozice přecházely do cashových pozic nebo do fixně zúročených instrumentů. Stávající kursy akciových titulů a to zejména v technologickém sektoru, ovšem opět naznačují, že zaujetí nových investičních pozic minimálně v krátkodobém horizontu by nemuselo být od věci a mohlo by splnit zadání a účel akciových produktů na trhu. Při včerejším tradingu se více dařilo indexu DJIA a to zásluhou posílení firmy Home Depot (HD), která bude vyhlašovat dnes hospodářské výsledky a její rival, firma Lowe´s (LOW) svým hospodářským reportem naznačila dobré vyhlídky retailových firem.

 

Hlavní akciové indexy se nacházejí nyní na těchto úrovních:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na 10252,29 bodech (+112,17 bodů, resp. +1,11%) s tím, že nakonec mezi TOP 3 akcie pronikly United Technologies (UTX), Caterpillar (CAT) a IBM. Naopak do korigujících titulů, tzv. FLOP 3, se dostaly Exxon Mobil (XOM), Alcoa (AA) a Merck (MRK).

Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite má úroveň 1994,43 bodů (+17,65 bodů, resp. +0,89%) a opět by jsme se mohli u indexu dostat blíže známé psychologické hranici 2000 bodů.

Širší index Standard and Poor´s 500 šel nahoru o 11,64 bodů (+1%) na hranici 1165,89 bodů.

Zobchodované objemy na obou burzách byly tentokrát zhruba stejné a na NYSE se zobchodovalo 1,4 mld kusů akcií a obdobně i na Nasdaq.

 

Sektorově vyjádřeno, na trhu posílily akcie aerolinek, retailových řetězců, bank a stavebních firem. Naopak energetické tituly neměly zrovna svůj dobrý den.

 

Pohled na segment státních dluhopisů americké vlády nám prozrazuje, že benchmarkový titul 10Y Treasury Note se dostal svým výnosovým procentem na hodnotu 4,125% p.a. s mírným poklesem kursu.

 

Na trhu se ukazuje ta skutečnost, že po proběhlých korekcích promítnutých v poklesech hlavních akciových indexů, se nastavila určitá hladina na trhu, která je zastabilizována a podporována dobrými ekonomickými fundamentálními čísly US ekonomiky (např. dobrý report o trhu práce v závěru minulého týdne) a rovněž hlášeními firem o hospodářských výsledcích za 1. Q. 2005, jež byly na lepší úrovni oproti běžným průměrům. Zejména kursové ohodnocení akcií (valuation) je tedy „náchylné“ při dobrém sentimentu investorů k realizaci možných investičních rozhodnutí.

 

Dnešní makroukazatele mají dle ekonomického kalendáře na programu důležitá data: Building Permits za duben (stavební povolení se očekávají 2043K), dále Housing Starts za duben (výstavba nových domů se čeká na niveau 1980K). Poté to bude dubnový index průmyslových cen – PPI s očekávanou hodnotu +0,4% (Core PPI se čeká +0,2%). Následně to bude Capacity Utilization za duben s anticipovanou hodnotou 79,4% a nakonec Industrial Production za duben s možnou procentní úrovní +0,1%.

 

Na poli fúzí a akvizicí se objevila informace o převzetí firmy Overnite Corp. (OVNT) transportní společností United Parcel Service (UPS) v částce 1,25 mld USD v cash dealu.

 

Na měnových trzích se nyní cross rate EUR/USD nachází na hranici 1,2632. Zlato na NYMEX má kurs 420,30 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent nyní stojí 49,16 USD za barel a Light Sweet Crude Oil June Delivery na NYMEX je na hodnotě 48,54 USD za barel.

 

 

 

Afin Brokers, a.s.

Ing, J. Stoulil

 

 

 

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.05.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 17.5.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
05.10.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciovém trhu ze dne 5.10.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
05.08.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 5.8.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
17.06.2005Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 17.6.2005 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688