Josef Trnka (TPS)
Investice  |  18.04.2005 07:32:51

Jan Kohout sehrál roli užitečného idiota.


  

Tento názor nabídla včera divákům Partie, samozřejmě s notnou dávkou nadsázky, Štěpánka Duchková. Podstata tvrzení však zdaleka není až tak od věci. Každopádně lze uvěřit zprávám, že jmenovaný, žijící po většinu času mimo republiku, byl velmi nemile překvapen úrovní naší politické scény, vztahy, které mezi aktéry panují.

Tomu se  z domácích málokdo podiví, a to ani nemusel sledovat politiky nahuštěné Otázky Václava Moravce (besedy se zúčastnili zástupci pěti parlamentních stran), dokonce ani Sedmičku, přestože se tam po velmi krátkém časovém odstupu opět setkaly špičky ČSSD a ODS Stanislav Gross a Mirek Topolánek. Stav zůstává setrvale groteskní.

Topolánek denuncoval Grosse za schůzku s Grebeníčkem, která se vůbec nekonala. Pavel Němec (na Primě) obvinil Grosse z krachu čtvrteční dohody, protože ji socialisté následně nepřijali a premiér na oplátku obvinil lidovce z toho, že vyzvonili ujednání  o postech ve vládě, kterážto jeho spolustraníky nejvíce iritovala. Není jasné, zda  u něho šlo o další z chabých výmluv, nebo zda měl v úmyslu setrvání Šimonovského a Ambrozka ve vládě skutečně ututlat. V druhém případě by šlo o několikanásobný podraz. Jednou plánovaný - ze strany všech socialistických vyjednavačů, podruhé lidovecký - přímo na premiéra (potažmo i na unionisty), když mu ztížili jeho vyjednávací (přesvědčovací) pozici uvnitř strany.

Nejvíce soudnosti tak prokázal Vlastimil Tlustý na Primě, který Němcovy konstrukce, obviňující předsedu vlády úplně ze všeho, vcelku hladce vyvracel jednu po druhé. Zároveň, po posledních zkušenostech,  nezbývá než přisvědčit jeho naléhání  na změnu volebního systému.  Není to iniciativa nová, nicméně se stále více stoupajícím podílem racionality. Odstranila by se tím věčná výmluva vítězů, že si mohou dovolit jen to, co jim koaliční partneři umožní; nepřicházela by v úvahu varianta, při níž v podstatě voličsky nevýznamná strana  disponuje mimořádným koaličním potenciálem a může sama, nebo její představitel, vyvolat vládní krizi prakticky kdykoli se jí zamane.

Výzvy k uspořádání nových voleb - v podstatě ihned po jejich uskutečnění - by se staly jen nevinným folklórem, který by prezident - ať ústavně či neústavně - nemohl nijak  ovlivňovat.  Vítěz by bral všechno, odpovídal by za všechno - a novináři by mohli podkuřovat premiantům bez rizika, že se spletou.

A kromě toho: Nikdo by se nemohl schovávat za komunisty, ani oni za jiné strany. S výjimkou situace, kdyby KSČM zvítězila ve volbách. Takováto alternativa  zdaleka není vyloučená, protože ČSSD se svým maršem napravo spolehlivě likviduje. Je také signifikantní, že v nedělních vyjádřeních, jak Topolánka, tak Tlustého, se volání po ČSSD nalevo dalo hlasitě slyšet. Je zřejmé, že naivní snaha některých zástupců ČSSD zavděčit se kritice ODS, přináší trpké ovoce i provokující straně.

V tomto kontextu byla docela příznačná i otázka Matina Veselovského  (mimochodem: až úzkostlivě nestranného) reagující na výsledky hlasování o důvěryhodnosti zúčastněných politiků. Gross začínal na 19 % přízně a postupně se vyšplhal až na závěrečných 36 %.   Veselovský se na závěr pořadu, možná kouzlem nechtěného, vcelku logicky zeptal: "Komu mám (vlastně) gratulovat?"

 


      
    
   Další podrobnější komentáře na konzervativním webu, který od svého založení nemění image:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice POLITIKA (Výroky).

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

18.04. 11:44  další tragický příklad (Pijack)
18.04. 11:39  grc grc (Pijack)
18.04. 11:30  Panu Trnkovi (Bílý)
18.04. 10:07  Kohout, Telička... (happy)
18.04. 09:50  Panu Trnkovi (Pijack)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688