Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.04.2005 09:34:59

Proventus Finance - souhrn týdne 28.3. - 1.4. na trzích USA


Zprávy z USA

 

V uplynulém týdnu se světovým akciovým trhům opět nedařilo. DJIA ztratil ze své hodnoty téměř 1,8%, S&P 500 přišel o více jak 1,5%. Nasdaq Composite byl se ztrátou necelé 1% nejlepším americkým indexem. Hlavními událostmi uplynulého týdne bylo zvýšení úrokových sazebUSA a také zpráva o indexu spotřebitelských cen.

 

Makroekonomická čísla

 

Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí činil 3,8%, což je stejná hodnota, jaká byla oznámena před měsícem. Finalní číslo je nižší, než ekonomové očekávali, neboť ti předpovídali nárůst o 4%. Index osobních spotřebitelských výdajů byl revidován na roční hodnotu 1,7%.

Americká ekonomika přidala v březnu pouze 110 tisíc nových pracovních míst, což je výrazně méně, než se očekávalo. Předpovědi ekonomů hovořily o přídavku 221 tisíc. Míra nezaměstnanosti klesla z 5,4% na 5,2%, přičemž Wall Street očekával hodnotu 5,3%. Počet pracovních míst v lednu a únoru byl revidován dolů o 27 tisíc. Průměrná hodinová mzda vzrostla o 0,3%.

Americká spotřebitelská důvěra klesla v březnu již druhý měsíc za sebou. Index spotřebitelské důvěry klesl z únorové hodnoty 104,4 na 102,4. Ekonomové očekávali hodnotu 103,0. Index současné situace klesl z 116,8 na 115,6, zatímco index očekávání se snížil z 96,1 na 93,7.

Ve čtvrtek bylo oznámeno hned několik významných zpráv o stavu americké ekonomiky. Počet prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu vzrostl o 20 000 na 350 000. Méně volatilní čtyřtýdenní klouzavý průměr dosáhl 336 000, což je nejvyšší počet od 15. ledna. Ekonomové naopak předpokládali, že počet žádostí klesne na 320 000.

Výdaje amerických spotřebitelů v únoru vzrsostly o 0,5 %, zatímco příjmy se zvýšily o 0,3 %. Oba dva ukazatele vyšly o 0,1 procentního bodu nižší, než se očekávalo. Inflační tlaky se podle jádrového indexu PCE, který nezahrnuje změny cen energií a potravin, o něco zmírnily. Tento ukazatel v únoru vzrostl o 0,2 %, tedy o 0,1 procentního bodu méně než v lednu.

Obchodní aktivita v oblasti Chicaga v březnu expandovala mnohem více, než bylo očekáváno. Index Chicago PMI, který tuto aktivitu mapuje, dosáhl ve třetím měsíci roku hodnotu 69,2 %. Ekonomové předpovídali hodnoty kolem 60 %.

O něco méně příznivá byla zpráva o počtu zakázek na zboží vyráběné v amerických továrnách. I když se za únor obecně čekal nárůst 0,4 %, počet zakázek se v tomto měsíci zvýšil pouze v poloviční míře. Navíc byl o 0,2 procentního bodu zrevidován stejný ukazatel za leden. Na roční bází počet zakázek vzrostl o 8,7 %.

Spotřebitelská nálada v březnu mírně klesla. Index spotřebitelské nálady byl revidován z 92,9 na 92,6.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Hewlett-Packard jmenovala novým CEO Marka Hurda, který byl dosud CEO ve firmě NCR. Hurd nastoupí 1.dubna. Proč padl Hurd H-P do oka? Hurd se stal CEO v NCR v březnu roku 2003, krátce poté, co se akcie společnosti dotkly dna. Od jeho nástupu vzrostla cena akcií o 338% a zisk se zečtyřnásobil. Jaký to kontrast s vývojem akcií H-P. H-P si vybrala Hurda, protože je silným vůdcem s prokázanými zkušenostmi a schopnostmi rychle reagovat na nové situace.

Akcie společnosti Hewlett-Packard byly poté upgradovány od First Albany z „neutral“ na „buy“ a to kvůli přesvědčení, že dosazení nového CEO odstraní významnou nejistotu dříve, než se očekávalo. Analytik Joel Wagonfeld stanovil cílovou cenu na 25 dolarů. Akcie po oznámení jména nového CEO vzrostly o 10%. „Věříme, že jeho schopnosti, zkušenosti a osobnost jsou všechno velmi dobrá aktiva“, řekl Wagonfeld.

Maurice "Hank" Greenberg, který vybudoval z American International Group nejvíce ceněnou pojišťovnu na světě odejde tento týden do důchodu. Tento odchod ukončí jeho 40-tileté panování v AIG. Greenberg již 15.března odstoupil z pozice CEO poté, co se rozšířilo vyšetřování firemních financí a na některé ze svých obchodů byl přímo Greenberg tázán. Akcie AIG v březnu výrazně klesaly a s poklesem o 13,2% za celé první čtvrtletí jsou třetími nejhoršími akciemiDow 30. Tržní kapitalizace AIG činí 148,5 miliardy dolarů, což znamená 13.největší číslo na světa a zdaleka největší hodnotu v sektoru pojišťoven.JP Morgan zvýšil rating akciím Abbott Laboratories z „underweight“ na „neutral“, když jako důvod uvedl dobrý výhled na roky 2007 a 2008, kdy by firma měla dosahovat dvouciferného růstu zisku a to v době, kdy většina farmaceutických firem prožívá těžké období.

Společnost General Electric je opět největší firmou na světě. Přesně po měsíci předběhla vedoucí Exxon Mobil. Důvodem je pokles cen akcií právě u Exxon Mobil. Akcie reagovaly na pokles v cenách ropy a za poslední měsíc ztratily více jak 8%.

Telekomunikační firma MCI odmítla nabídku k převzetí od Qwest Communications a dala přednost jinému operátorovi Verizon, který přišel s vylepšenou nabídkou. Verizon, který původně souhlasil s akvizicí MCI 14.února, zvýšil nabídku z 6,6 na 7,5 miliardy dolarů. Verizon zaplatí 8,45 dolarů v hotovosti a 14,25 dolarůakciích. Nová nabídka Verizonu je stále pod cenou, kterou nabízel Qwest (8,4 miliardy dolarů). Verizon je však atraktivnějším partnerem a to hlavně díky vyššímu volnému cash flow. Nejedná se však o konec bitvy. Qwest zvýšil svoji nabídku na 9 miliard dolarů a drama stále trvá.

Akcie Limited Brands byly od Prudentialu downgradovány z „neutral weight“ na „underweight“ a to kvůli obavám, že divize oblečení nesplní očekávání ohledně březnových prodejů a zisku za první čtvrtletí. Analytička Stacy Pak snížila svou cílovou cenu z 22 na 21 dolarů a předpověď zisku z 1,56 na 1,53 dolarů na akcii. Podle její předpovědi by měly březnové prodeje klesnout o 7%, což je více, než předpokládá sama společnost.

Společnost CIBC World Markets snížila odhad zisku za první čtvrtletí firmy McDonald's z 45 na 41 centů na akcii i předpověď zisku za celý rok 2005 z 2,08 na 1,97 dolarů na akcii. Hlavním důvodem je krátkodobý tlak na náklady, který reflektuje cenové komoditní tlaky. Brokerská firma však nadále doporučuje akcie McDonald's a to na základě svého pohledu, že americké prodeje zůstanou v letošním roce „zdravé“ díky produktové inovaci a i v Evropě dojde ke zlepšení.

Nákupní horečka na Wall Streetu pokračuje s největším nákupem typu LBO (leveraged buyout) technologické společnosti: za 10,8 miliardy dolarů nákupem SunGard Data Systems (SDS). SDS vyrábí software pro finanční instituce. Akcionáři obdrží 36 dolarů za každou akcii.

Výrobce infrastrukturního softwaru Novell se dočkal od analytiků JPM Securities z „underperform“ na „market perform“. Lepší vývoj ceny akcií ma podpořit zvýšená produktivita tržeb a znovunastolení růstu v oblasti linuxových řešení. JPM se domnívá, že akcie může v následujících několika měsících předvést hmatatelné momentum.

Společnosti Taser International oznámila, že za první čtvrtletí očekává tržby v hodnotě 10 milionů dolarů, což je poměrně nízko oproti odhadům analytiků 13,6 milionů. Výrobce elektrických pistolí s paralyzujícím účinkem připisuje pokles tržeb připisuje negativní reklamě, která vzniká zpochybňováním bezpečnosti těchto zbraní. Společnost se chystá rozběhnout osvětovu kampaň potlačující špatné mínění o jejích výrobcích.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Americkému dolaru se v uplynulém týdnu výrazně dařilo. Posílil vůči všem hlavním světovým měnám. Nejvíce pak vůči euru a britské libře, a to o více než 2,5 %. Vůči české koruně pak dolar posílil o více jak 4%. Hlavním důvodem jsou zvýšené obavy o vyšší inflaci a tím pádem vyšší růst úrokových sazeb.

Na komoditních trzích došlo k poklesům cen významných komodit. Cena ropy opět hrála prim. I přes výbuch v jedné z největších amerických rafinérii došlo k poklesu ceny ropy o více jak 3%. Podobně se pohybovala i cena zlata a platiny. 

 

Zprávy ze světa

 

Hrubý domácí produkt Francie ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o sezónně očištěných 0,9 %. Toto číslo znamená o 0,1 procentního bodu lepší růst, než předpovídaly dřívější odhady. Francouzský statistický úřad INSEE rovněž zrevidoval hodnotu růstu domácího produktu za celý rok 2004 z 2,3 na 2,4 %.

Během deseti let by mohl bilaterální obchodČínou vzrůst z jedné pětiny celkového japonského zahraničního obchodu na jednu třetinu. Toto sdělil Morgan Stanley v poznámce svým klientům. Brokerská firma sdělila, že benefit čínských výrobků při redukci životních nákladů v Japonsku je nyní zřejmý. „Levné potraviny a zboží pro domácnost importované z Číny jsou významným faktorem v poskytování úlevy pro nízko a středně příjmové rodiny“, sdělil Morgan Stanley.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2007Proventus finance - souhrn 3.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2007Proventus finance - souhrn 28.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.03.2007Proventus finance - souhrn 1.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.11.2005Proventus Finance - souhrn 28.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.04.2005Proventus Finance - souhrn 4.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688