Marketingové noviny.cz (Marketingové noviny.cz)
Marketing a média  |  13.03.2005 16:32:03

Affiliate marketing - tajná zbraň na zvýšení návštěvnosti a zisků?

 

Autor: Milan Jakel

Affiliate marketing funguje na principu partnerství mezi stránkami prodejce výrobků nebo služeb (tzv. provozovatel affiliate programu) a stránkami, které tyto produkty doporučují a odkazují na ně (tzv. affiliate partner). Affiliate partneři dostávají za úspěšná doporučení zaplacenu provizi. Nejobvyklejší model je, že jestliže návštěvník na stránkách provozovatele provede nákup, affiliate partner dostává zaplaceno procento z obratu (většinou mezi 10 až 30 procenty).


Affiliate program
Implementace affiliate marketingu na váš elektronický obchod, firemní prezentaci nebo jiné stránky se nazývá affiliate program. Stejně jako optimalizace pro vyhledávače a marketing ve vyhledávačích se také affiliate marketing dostává do českých zemí z USA. Máme sice zpoždění asi 4 až 8 let, ale zase přebíráme jen ty obchodní a marketingové modely, které jsou již dlouhodobě ověřeny.
Hlavní rozdíl mezi affiliate marketingem a internetovou reklamou je, že neplatíte za zobrazení reklamního sdělení, ale provizi za skutečně realizované prodeje. Za náhodná kliknutí návštěvníků, kteří o vaše produkty většinou zájem nemají, zbytečně neutrácíte.
Pro provozovatele affiliate programu se bez pochyby jedná o nákladově velmi efektivní marketingový nástroj.


Provize pro affiliate partnery
Skoro žádný affiliate partnerem zprostředkovaný návštěvník nenakupuje ihned při první návštěvě vašich stránek. Další návštěvu však již neprovede klikem na odkaz ze stránek affiliate partnera, ale půjde přímo. Díky technologii cookies dokážete identifikovat, který affiliate partner první návštěvu zprostředkoval a komu tedy provize náleží.
Provize pro affiliate partnery můžete vyplácet nejen z první transakce, kterou zprostředkovaný návštěvník uskuteční. Někteří provozovatelé vyplácejí určité (časem klesající) procento ze všeho, co v budoucnu návštěvník utratí.
Některé affiliate programy nabízejí provize nejen z prodeje, ale také za přivedení nových affiliate partnerů. Čím lepší podmínky affiliate partnerům nabídnete, tím kvalitnější zákazníky budete díky affiliate marketingu získávat.
Součástí implementace affiliate marketingu je také rozhraní pro affiliate partnery s přehledem zprostředkovaných uživatelů a vyplacených provizí.


Affiliate programy v čechách
Názvosloví na českém internetu je různorodé - affiliate program se také nazývá partnerský nebo dealerský nebo provizní nebo referal program.
V současné době fungují v ČR affiliate programy především na prodej webhostingových služeb a erotického zboží. Velký krok směrem k většímu rozšíření affiliate marketingu v ČR provedla renomovaná internetová agentura Advertures, když před nedávnem spustila affiliate portál Potenza, který zprostředkovává kontakt mezi provozovateli affiliate programů a affiliate partnery.
V zápětí na to vznikl katalog affiliate programů, kde se může každý provozovatel affiliate programu zdarma registrovat a očekávat tak přiliv nových affiliate partnerů.

 

Článek je převzat z Marketingových novin.

Marketingové noviny.cz


Poslední zprávy z rubriky Marketing a média:

18.04.2024  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.03.2024  Novinářské kachny mezi lety 2015 - 2020 (Na pravou míru) ec.europa.eu (Evropská komise)
28.02.2024  Výkonným ředitelem SLPV bude Michal Holas SLPV (slpv.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688