Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.03.2005 09:51:21

Proventus Finance - souhrn 3.3. na trzích USA (4.3.2005)


Smíšené výsledky indexů

 

Za jeden barel ropy 80 dolarů? To je zajisté hodně velké číslo, ale včerejším obchodování znělo až příliš nahlas. Generální sekretář kartelu OPEC prohlásil, že pokud nastanou příliš velká přerušení dodávek, může cena v příštích dvou letech vyskočit až právě k 80 dolarům za barel. Ceny na trzích na to reagovaly prakticky okamžitě. Na londýnském trhu se ropa typu Brent vyšplhala na rekordní hodnotu 52,70 dolarů za barel, v New Yorku se ceny lehké ropy dostaly až na 55,10. Investoři samozřejmě nemohli být těmito zprávami potěšeni a tak není divu, že se index Dow Jones Industrial, jehož zisk dosahoval již 50 bodů, propadl o 80 a Nasdaq Composite o 20 bodů. Cena lehké ropy nakonec spadla na 53,57 a Dow Jones uzavřel se ziskem 21 bodů, Nasdaq stáhnul ztrátu na 9 bodů a S&P 500 uzavřel mírně v plusu.

 Jak se budou trhy vyvíjet dále? Býčí povahy se radují z toho, že i přes vysoké ceny ropy se indexy drží na velmi slušné úrovni. Na druhou stranu se však tržní ukazatele „vzdaly“ boje o 52-týdenní maxima, což je naopak medvědí signál. Mnoho o dalším akciovém vývoji napoví dnešní zpráva o stavu zaměstnanosti a tvorbě pracovních míst, která bude zveřejněna hodinu před otevřením trhu. Předpovědi hovoří o 210 000 nově vytvořených pracovních místech za měsíc únor. V lednu americká ekonomika vyprodukovala „pouze“ 146 000 nových pracovních míst.

Cena lehké ropy sice nakonec uzavřela níže, ale její maximum se nebezpečně přiblížilo historickému rekordu 55,67 z října loňského roku. Největším fundamentálním důvodem růstu je vysoká poptávka po topném oleji způsobená mrazivým počasím v severovýchodní části Spojených států. Ropa výrazně podražila již ve středu kvůli neočekávaně velkému  poklesu zásob ropných destilátů. Svou roli také hrají potíže amerických rafinérií, které jedou pouze na 89,3 % své kapacity, což je nejnižší výkon za poslední 4 měsíce.

Nejlepší zprávou dne se tak stal dobrý výkon retailových prodejců v měsíci únoru. Celkem 84 % maloobchodníků předčilo očekávání v růstu tržeb v obchodech otevřených déle než rok. Zatímco akcie Wal-Martu či Targetu posílily o 1,2 %, index S&P Retail mapující vývoj maloobchodního sektoru mírně oslabil.

Druhou dobrou zprávou byl vývoj akcií aerolinek, kterým kupodivu nijak neublížil vývoj cen ropy. Amex Airline Index posílil téměř o 1 %, když většina leteckých přepravců zaznamanela zvyšující se poptávku po svých službách. Společnosti jako Alaska Air, Nortwest, Continental, Southwest či AMR posíly dokonce o více než 2 %.

Potěšující byla také včera zveřejněná revize růstu produktivity amerických firem za čtvrté čtvrtletí. Produktivita v posledních třech měsících loňského roku vzrostla o 2,1 %, což o 1,3 procentního bodu více, než původně oznámená hodnota. Prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti bylo podle ukazatele jobless claims v minulém týdnu podáno 310 000, což bylo naprosto v souladu s očekáváním.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2007Proventus finance - souhrn 3.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
08.03.2007Proventus finance - souhrn 7.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn 6.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
06.03.2007Proventus finance - souhrn 5.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.03.2007Proventus finance - souhrn 2.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688