Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  17.07.2000 11:04:06

Dluhopisy: Vývoj pátečního trhu byl velmi zajímavý


      

Domácí trh



       Vývoj pátečního trhu byl velmi zajímavý. Ihned po otevření vybrali někteří obchodníci Radiomobil. Malá likvidita tohoto titulu mezi market makery způsobila, že několik nákupů vytáhlo jeho cenu o více než jeden procentní bod, než se našlo několik koncových investorů, kteří na těchto úrovních realizovaly zisky. Během dopoledne se pak po trhu vybíraly jednotlivé tituly, zdálo se, že se řada obchodníků nevydržela s nervy a rozhodla se zavřít své krátké pozice ještě před aukcí. Ještě ve čtvrtek večer se zdálo téměř jisté, že o aukci sedmiletého státního dluhopisu velký zájem nebude. Nakonec se nálada během několika hodin otočila a aukce nakonec skončila převisem poptávky. Objednávky dosáhly objemu 6,47mld , minimální výnos skončil na 6,93, maximální na 7,00 a průměrný výnos požadovaný v aukci byl 6,97 procenta. Výsledek aukce rozpoutal těsně před koncem dne ještě jedno kolo nákupů a většina titulů zaznamenala mezidenní nárůsty dlouho neviděných rozměrů. Tím, že domácí dluhopisy v předchozích dnech klesaly tak rychle, se vytvořil prostor pro růst, a většina bondů ho v pátek využila. Dlouhé státy přidaly 40 až 60bps, desetiletý benchmark dokonce 80bps. Z korporátů zaznamenaly největší nárůsty Radiomobil a Unipetrol, které posílily o celý procentní bod, a HZL Komerční banky, které přidaly až 130bps.

       Dnes ráno byla zveřejněna čísla průmyslových cen. Meziměsíční růst o 0,6 procenta byl o trochu vyšší, než se na trhu očekávalo, přesto domácí korporáty posilují. Na trhu zatím převládají technické faktory, doznívají efekty páteční podivné aukce. V prvních kotacích stojí hlavní korporáty o 15 až 20bps výš, ze státních se zatím obchoduje jen s nejdelšími.

      

Zahraniční trhy



       Americké Treasuries v pátek výrazně oslabily. Důvodem byla silnější makroekonomická data – výrobní ceny vzrostly v červnu o 0,6 procenta, maloobchodní tržby vzrostly o 0,5 procenta. Jednak byla tato čísla větší, než se očekávalo, jednak byla směrem nahoru zrevidována i čísla květnových maloobchodních tržeb. Všechny tyto indikátory ukazují, že Fed bude muset možná ještě sáhnout ke zvýšení sazeb na federální fondy. Třicetiletý benchmark ztratil v mezidenním srovnání téměř celý procentní bod a jeho výnos vzrostl na 5,87 procenta. Desetiletý benchmark klesl o 75bps a nese 6,09 procenta.

       Na americká data reagovaly i evropské benchmarky, na které zároveň tlačí slabé euro. Výnos desetiletého benchmarku vzrostl v mezidenním srovnání o 4,5bps na 5,30 procenta. Zářijový futures oslabil o 38bps na 104,63.

       Evropské futures dnes otevřely v podstatě na nezměněných úrovních a reagovaly jen minimálně na čísla německých velkoobchodních cen za červen, která byla zveřejněna dnes časně ráno. V poledne by ještě měla být zveřejněna čísla nákladů na jednotku práce v euro-zoně za první čtvrtletí tohoto roku.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688