Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.01.2005 10:02:59

Mají akciové trhy logiku ?

Následuje hodnocení vývoje amerických akciových trhů od našeho zvláštního přispěvovatele v USA. Omlouváme se za absenci diakritiky.


Vypujcenou parafrazi fotbaloveho trenera Tomase Pospichala se zabyvaji financni media v USA.
Televizni kanaly a tistena periodika nabizeji mnoho ochotnych "gurus", kteri ve svych komentarich nabizeji radovym investorum vse, od jakesi soustrasti ci politovani, az k ruznym iracionalnim zduvodnenim, proc akciove trhy nevstoupily do letosniho roku pozitivne. Vyjadruji podiveni a soucasnou situaci jsou "zmateni". Pritom jsou u zdroje a jiste vedi, ze jejich brokerske firmy, ci manazeri velkych fondu proste az nyni zaknihovavaji zisky ze zaveru lonskeho roku.
Je vseobecne znamo, ze na burze neni nic zaruceneho, a ze se trhy pohybuji na obe strany.  I zacatecnici se ve svych uvodnich lekcich uci, co se skryva za pohybem titulu na financnich trzich. Pochopitelne hospodarske vysledky a zdrave klima cele ekonomiky. Ale nabidku a poptavku nejvice ovlivnuje priliv, ci odliv velkych penez, vytvarejici tzv. institucionalni sponzorstvi daneho akcioveho titulu. A vcera se shodou okolnosti na NYSE zverejnil udaj, ze na akciove trhy v letosnim lednu prozatim "priteklo"  4krat mene cerstvych penez, nez ve srovnatelnem obdobi lonskeho roku.

Dalsi vysvetleni se daji hledat v technickem pohledu. Trhy se vzdy nachazeji v nekterem z cyklu. Jednotlive cykly se prolinaji , vznikaji vlnky mensich trendu, jeste mensi kontravlnky a to vse v ramci nejsilnejsich tendenci. Reakce na fundamentalni zpravy se lisi dle toho, v jakem cyklickem obdobi se prave trhy nachazeji. Nezridka kdy se budouci, ocekavane zpravy zapocitaji do cen s predstihem a po zverejneni daneho faktu se jiz vybiraji zisky dle hesla "buy rumour, sell news".

Pohled na graf obecneho reprezentanta akciovych trhu USA , sirsi index S&P500 ($SPX)  rika, ze soucasna situace nevybocila z normalu. Ba naopak, nabizi temer citankovy technicky obrazek a idealni setup.
Behem uvodnich 3 mesicu lonskeho roku index dosahl nejvyssi hodnoty mezi 1155-1163 body. Toto minipasmo pote temer 8 mesicu slouzilo jako rezistence, az do podzimniho raketoveho prolomeni teto bariery. U teto hranice tedy $SPX prilis dlouho nepobyl a tudiz nenabral dostatecne silnou podporu cerstveho "inflow". Vysledek prezidentskych voleb totiz vypichl index jeste vyse a pote se jiz momentum udrzovalo, kdyz zbytek rally byl vicemene vysledkem "short covering".  Investori, kteri byli na spravne strane, z danovych duvodu vybiraji zisky az nyni .

Z technickeho hlediska nebyl porusen zadny (s vyjimkou 50DMA) vyznamny element predesleho uptrendu. Procentualni retracement je zdravy, trendova linka ze srpna nebyla protnuta a soucasna cena 1163.75 bodu se vratila k lonskemu rezistencnimu pasmu, slouzicim nyni jako podpora . Obavy financnich medii budou na miste, pokud tento support neobstoji pri soucasnem otestovani.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 23:44  7. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 15:08  Zachrání Hamilton Ferrari? X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

03.10.2019Pražský akciový trh má co nabídnout (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.10.2017Americký akciový trh má stále dost síly (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688