Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.12.2004 15:59:43

Info z Burzovní komory - výsledky obchodování, vyřazené emise a další

Informace z listopadového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 29 z 15. prosince 2004

 

 Na svém  dnešním zasedání burzovní komora  kooptovala nového člena, projednala zprávu o výsledcích obchodování za listopad 2004, schválila změny v Burzovních pravidlech v částech týkajících se členství,  kontrolní činnosti, obchodování,  kotace, správního řízení  a komunikačního napojení členů s účinností od 1. 1. 2005 a schválila vyřazení čtyř emisí z obchodování na burzovním trhu.

 

1)      Kooptace nového člena  burzovní komory

Burzovní komora kooptovala pana Jana Klenora, člena představenstva  Patria Finance, a.s., za nového člena burzovní komory. Výkon jeho funkce je podmíněn souhlasem Komise pro cenné papíry.

 

2)      Výsledky obchodování za měsíc listopad 2004

Rekordní listopadový objem obchodů na trhu akcií a podílových listů ve výši 53,6 mld. poprvé v historii pražské burzy překonal padesátimiliardovou hranici. Ve srovnání se říjnovým objemem se zvýšil o 25,6 %, meziročně pak o výrazných 153,6 %.  I průměrný denní objem obchodů na trhu akcií dosáhl v listopadu rekordní hodnoty 2,55 mld. a překonal dosud nejvyšší průměrný denní objem z února 2004 o 18,6 %. Již čtvrtý měsíc pokračoval růst hodnot průřezových burzovních indexů. Index  PX 50  meziměsíčně  přidal 10,9 %,  index PX-D  11,1 % a  index  PX-GLOB  9,7  %.   V listopadu překonala závěrečná  hodnota   indexu  PX 50 dosavadní historické maximum ze 7. dubna 1994, když  24. listopadu  dosáhla 1 012,9 bodu. Naopak listopadový  objem  obchodůdluhopisy ve výši 44,2 mld. zaznamenal  meziměsíční 30,1% pokles, v meziročním srovnání pak poklesl o 33,6 %.

 

3)      Pravidla členství

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla - část Pravidla členství, která  reagují na nový zákon o podnikání na kapitálovém trhu (ZPKT).  Změny se promítají především do podmínek členství akcionářů burzy a členství zahraničních osob, opatření ukládaných při neplnění povinností člena, zákazu manipulace a nakládání s vnitřními informacemi.

 

4)      Pravidla kontrolní činnosti

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla - část Pravidla kontrolní činnosti, která opětovně reagují na ZPKT. Kromě terminologických úprav se rozšiřuje kontrolní pravomoc na všechny osoby oprávněné  uzavírat burzovní obchody.

 

5)      Pravidla  obchodování

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla v částech týkajících se obchodování (Pravidla obchodování, Pravidla pro automatické obchody, Pravidla obchodování ve SPAD, Pravidla udělování oprávnění k činnosti TT  ve SPAD, Blokové obchody, Blokové obchody s nečleny registrované na burze, Stanovení průměrné referenční ceny dluhopisů a Speciální operace s cennými papíry). Změny v Burzovních pravidlech reagují na zákon o podnikání na kapitálovém trhu, což se promítá především do terminologie, a na nový předpis, který řeší vypořádání prostřednictvím vypořádacího systému.

 

6) Kotační pravidla

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla v částech Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu na hlavním a vedlejším trhu burzy  a  Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu na oficiálním volném trhu burzy. 

 

7)      Pravidla správního řízení

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla - část Pravidla správního řízení, která reagují na ZPKT  a zohledňují legislativní úpravy v oblasti obchodování. Nová Pravidla správního řízení upravují vedení správního řízení při nepřijetí cenného papíru k obchodování, pozastavení obchodování a vyloučení cenného papíru z obchodování. Dále mj. řeší situace, kdy lze pozastavit obchodování z technických důvodů mimo správní řízení.

 

8)      Komunikační napojení členů burzy na AOS

Burzovní komora schválila s účinností od 1. ledna 2005 Burzovní pravidla - část Komunikační napojení členů burzy na AOS. Nový předpis reaguje na novou službu pro členy burzy – záložní komunikační napojení prostřednictvím Internetu, které umožní zvýšit bezpečnost a snížit náklady na připojení členů.

 

Pozn.: Nově schválené části Burzovních pravidel budou umístěny na internetových stránkách burzy v kapitole Legislativa (http://www.pse.cz/legislativa/pravidla_bcpp.asp).

 

9)      Vyřazení  čtyř emisí z obchodování na burzovním trhu

·     Emise akcií ŽĎAS ISIN CS0005031152 bude vyřazena z obchodování na vedlejším trhu burzy s účinností od 30. prosince 2004 z důvodu zrušení registrace cenného papíru valnou hromadou emitenta. Posledním obchodním dnem je 29. prosinec.

·     Emise dluhopisů dluhopisů UNION LEAS. VAR/05 ISIN CZ0003700544 bude vyřazena z obchodování na vedlejším trhu burzy s účinností od 5. ledna 2005 na základě vlastní žádosti emitenta. Posledním obchodním dnem je 4. leden.

·        Emise dluhopisů ST.DLUHOP. 6,75/05 ISIN CZ0001000707 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 14. ledna 2005 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 13. leden.

·         Emise dluhopisů TEPL.BRNO 10,80/05 ISIN CZ0003501025 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 18. ledna 2005 na základě vlastní žádosti emitenta. Posledním obchodním dnem je 17. leden.

 

 

 

Ing. Vladimír Ezr

Burza cenných papírů Praha, a.s.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688