Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  01.11.2004 11:02:06

HDP USA rostl ve 3Q méně než se čekalo

Růst HDP ve třetím čtvrtletí zrychlil na 3,7% z 3,3% ve druhém čtvrtletí, trh čekal větší růst, o 4,2% (Reuters) resp. o 4,3% (Bloomberg); spotřeba domácností a investice silně rostou, méně se však vytvořilo zásob a tradičním limitujícím prvkem ek. růstu je zahraniční obchod; Růst ekonomiky není sice tak silný jako minulý rok, ale udržuje si sílu na úrovni 3,0-4,0%, přestože cena ropy je vysoká; podobný růst lze čekat i v posledním čtvrtletí tohoto roku a v prvním čtvrtletí příštího roku; dlouhodobě, tedy příští rok od druhého čtvrtletí předpokládáme nižší cenu ropy a rychlejší růst ekonomiky; Růstové změny HDP jsou mezičtvrtletní změny v anualizovaném vyjádření.

Index zaměstnaneckých nákladů ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,9%, stejně jako ve druhém čtvrtletí a o něco méně než čekal trh, tj. o 1,0%; data jsou mezičtvrtletní změny v anualizovaném vyjádření. Data potvrzují solidní růst mezd, ten se však nezrychluje. Ve srovnání se druhým čtvrtletím zpomalil růst bonusů a růst mezd zůstal zhruba na úrovní předchozích čtvrtletí; To je slušná zpráva pro finanční trhy.

Index spotřebitelského sentimentu University Michigan v říjnu je podle konečných údajů 91,7 což je podstatně více než naznačovaly předběžné výsledky, 87,5 ale stále méně než index spotřebitelského sentimentu University Michigan v září, 94,7, my jsme čekaly pokles na 85,0, trhy čekaly 88,0 (Reuters, Bloomberg). Ve srovnání s předběžnými výsledky došlo na revizi jak současných podmínek (jejich hodnocení tak je dokonce lepší než v září!) a rovněž propad očekávání nebyl tak zdrcující než jak naznačovaly předběžné výsledky indexu spotřebitelského sentimentu University Michigan. Výsledky se tak dostávají na úroveň indexu spotřebitelského sentimentu Conference Board za říjen zveřejněného v úterý 26.10.. Ve srovnání se září tedy je evidentní oslabení nálady spotřebitelů, ovšem jejich současná situace moc horší není, daří se jim nadále dobře; spíše a vcelku pochopitelně vstříc záplavě špatných zpráv (drahá ropa, nepřesvědčivé makroekonomické výsledky, nižší ceny akcií) se zhoršila očekávání obyvatelstva, nicméně jejich vize nejsou tak černé jak naznačil předběžný říjnový průzkum. Ten odhalil, že index spotřebitelského sentimentu University Michigan a jeho složka očekávání propadly nejníže od dubna 2003, tedy krátce po Irácké krizi. Drahá ropa a předpoklad spíše slabších makroekonomických zpráv resp. cen akcií zřejmě může vést ještě k dalšímu poklesu spotřebitelské nálady, dlouhodobě však počítáme se zlevněním ropy, obnovením silného růstu ekonomiky a růstem spotřebitelského sentimentu (příští rok).

Index nákupních manažerů průmyslu Chicaga v říjnu vzrostl na 68,5 z 61,9 v září, trh čekal pokles indexu na 59,0 (Reuters, Bloomberg); data znamenají prudké zrychlení růstu aktivity odvětví. Nejen to, dnešním dnem přestaly platit některé dlouhodobé rekordy: např. index produkce vzrostl na 79,7 z 58,9, tedy na nejsilnější úroveň od roku 1950, index nových zakázek vzrostl na 79,4 z 69,7 v září, tedy na nejsilnější úroveň za posledních 20 let a index nevyřízených zakázek vzrostl na 60,9 z 54,1 v září, což je nejvyšší hodnota za posledních 10 let. Výsledky znamenají výrazné zrychlení a jinak velmi prudký růst klíčových komponent indexu nákupních manažerů Chicaga, tedy podindexů produkce a nových zakázek stejně jako silný růst tlaku na kapacity firem v podobě akcelerace růstu nevyřízených zakázek. Index zaměstnanosti v říjnu ve srovnání se zářím mírně vzrostl, růst zaměstnanosti v regionu je decentní, index cen vstupů v říjnu klesl na 84,1 z 85,9 nicméně vzhledem k úrovním indexu přes mírné meziměsíční zpomalení růstu cen vstupů zůstává jeho růstová dynamika extrémně silná. Data jsou velmi silná a vymykají se zatím nepřesvědčivým výsledkům z jiných regionů. Index nákupních manažerů Chicaga je hodně volatilní, nicméně jeho síla zvyšuje pravděpodobnost silného výsledku národních ukazatelů ek. aktivity, indexů ISM průmyslu a služeb. Výsledky potvrzují, že situace zůstává poněkud nepřehledná, nicméně ve druhém pololetím ani v prvním čtvrtletí příštího roku by růst ekonomiky měl zůstat zhruba na současné úrovni (3,0-4,0%), když většímu zrychlení bude bránit drahá ropa, slabší ceny akcií a s tím spojená nejistota v ekonomice, větší opatrnost ek. subjektů a menší výdaje firem na investice, spotřebu a do zásob. V příštím roce, nejdříve od druhého čtvrtletí počítáme ale se zlevněním ceny ropy a zrychlením ek. růstu.

Dopad dat na finanční trhy: Finanční trhy na data HDP a zčásti i na pro finanční trhy dobrá data index zaměstnaneckých nákladů odpověděly nepříliš výrazně, ceny akcií decentně oslabily, ceny dluhopisů posílily a euro mírně získalo na dolar, neboť očekávání růstu ekonomiky nebyla naplněna; Reakce finančních trhů na data indexu spotřebitelského sentimentu University Michigan, jež jsou příznivá pro trh akcií a nepříznivá pro trh dluhopisů byla mdlá, euro oslabilo k dolaru z 1,274 na 1,273 a odevzdalo tak zisky nabyté po výsledcích HDP za třetí čtvrtletí oznámených o 1-2 hodiny dříve. Následně nečekaně silné výsledky indexu nákupních manažerů Chicaga za říjen a tedy dobré zprávy pro akciový trh a nepříznivé informace pro trh dluhopisů vedly k mírnému navýšení oslabení eura což v denním vyjádření znamená pro euro menší ztrátu, ceny dluhopisů oslabily a překvapivě též ceny akcií (index Dow Jones o 0,3% a Nasdaq o 0,7%), což lze vysvětlit ztrátou nákupní motivace po silných ziscích ve středu navzdory nadějným výsledkům ekonomiky regionu Chicaga.

Dopad dat na výhled monetární politiky: Data nemění naše očekávání, že Fed zvýší své hlavní úr. sazby v listopadu o 25bps, možná ve stejné míře také v prosinci, pro příští rok počítáme se zvýšením úr. sazeb Fedu o 150bps.

ZDROJ: ebroker.atlantik.cz
AUTOR: ebroker

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.02.2011Německo - HDP ve 4Q rostl o 0,4%, méně než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.11.2010HDP Kanady ve 3Q rostl o 1%, méně než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.07.2010HDP USA rostl ve 2Q o 2,4% , méně než se čekalo X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688