Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.11.2017 17:04:01

BCPP podržely Moneta a ČEZ, dolů zamířila Fortuna. VIG zisk po výsledcích neudržel


O okrajových 0,08 procenta níže na podprůměrném objemu 0,32 miliardy korun zamířil „dolů“ ve středu index pražské burzy PX . Podporou trhu byly akcie energetiky ČEZ či banky Moneta. Nejvýrazněji dolů zamířily akcie sázkové společnosti Fortuna, nastartovaný zisk po ranních výsledcích naopak neudržela pojišťovna VIG.

Výsledky VIG byly na pražské burze korporátní událostí dne. VIG zvedl za devět měsíců roku 2017 hrubý zisk před zdaněním o zhruba 10 procent na 331 milionů eur. Čistý zisk stoupl o 15 procent, rostlo také předepsané pojistné. Akcie na pražské burze reagovaly úvodním růstem až v blízkosti jednoho procenta, následně ale otočily do mírné ztráty a zakončily poklesem o 0,52 procenta u 626 korun za akcii.

"Výsledky hodnotíme v souhrnu pozitivně. Hrubé předepsané pojistné i čistý zisk překonaly naše odhady. V prvním případě pojišťovna v prvním pololetí roku mírně zvýšila tempo růstu pojistného, negativně zasažen je nadále segment životního pojištění. Růst výnosů se promítá jen postupně do finančního výsledku a se zpožděním, je tak nadále meziročně slabší. Ostatní příjmy v celkové výši 71,9 milionu eur předčily naše očekávání u 35 milionů eur a celkově pomohly ziskovosti pojišťovny výše," uvedl přitom v komentáři k výsledkům hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Země střední a východní Evropy se na celkovém zisku podílely 60 procenty. Výrazně rostl zisk v Polsku a v Maďarsku a v oblasti pojištění majetku a škod.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

#FLASH: Pojišťovací skupina #VIG zvedla za 9 měsíců čistý zisk o 15 procent - https://t.co/nKB7BpSDl9 pic.twitter.com/XgZENdIrAf

— Patria.cz (@PatriaCZ) November 29, 2017

Podporou trhu byly z dalších titulů akcie energetiky ČEZ, které připsaly 0,41 procenta na 487 korun za akcii. Procentuálně ještě výrazněji přispěla banka Moneta ziskem 0,78 procenta k 78 korunám za akcii. Propadlíkem dne naopak byly bez nové veřejné korporátní zprávy akcie sázkové společnosti Fortuna. Ta odepsala 3,70 procenta a zakončila u 169 korun za akcii. Předchozí zisky korigují také například akcie mediální skupiny CETV, které ustoupily o 0,76 procenta na 104,20 koruny. Na světové trhy ani domácí trh nijak tvrdě nedopadla zpráva o odpalu severokorejské mezikontinentální střely, schopné zasáhnout celé území Spojeních států, což vyslovila americká i severokorejská strana.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688