Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.09.2016 09:38:54

Ekonomický růst o 2,6 % ve 2. čtvrtletí táhla zahraniční poptávka

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 2,6 %. Hlavními faktory růstu české ekonomiky byly silná zahraniční poptávka a stabilní spotřeba domácností.


Zpřesněný odhad potvrdil pokračující růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí 2016. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 % a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o 2,6 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 0,9 % a meziročně o 2,7 %. Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, s výjimkou stavebnictví. Ve zpracovatelském průmyslu, který byl podpořen zejména rychle rostoucím automobilovým průmyslem, vzrostla HPH mezičtvrtletně o 1,3 % a meziročně o 4,8 %. Naopak ve stavebnictví, zejména z důvodu meziročně nižších investičních dotací, klesla HPH o 5,5 %. Ostatní odvětví služeb i nadále rostla. Například v obchodu, dopravěubytování se HPH meziročně zvýšila o 2,5 %, v případě služeb v oblasti nemovitostí o 2,1 % a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 3,4 %.

Na straně poptávky byla klíčovým faktorem růstu HDP ve 2. čtvrtletí zahraniční poptávka, podpořená stabilní spotřebou domácností. K meziročnímu růstu HDP (2,6 %) přispěl zahraniční obchod 2,5 procentního bodu (p. b.) a výdaje na konečnou spotřebu domácností 0,8 p. b.[2] Naopak negativně na růst HDP působilo významné snížení investiční aktivity, spojené zejména s poklesem stavebních investic (do ostatních budov a staveb).

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 2,2 % a mezičtvrtletně o 0,1 %. Stejně jako v předchozích čtvrtletích rostla spotřeba ve všech základních kategoriích výdajů domácností. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly meziročně vyšší o 2,5 %, mezičtvrtletně o 0,8 %.

Vývoj investiční aktivity byl do značné míry ovlivněn poklesem investic do ostatních budov a staveb, resp. vysokou srovnávací základnou ve stejném období předchozího roku. Tvorba fixního kapitálu byla meziročně nižší o 4,4 %, mezičtvrtletně poklesla o 4,1 %. Rostoucí zásoby byly spojené zejména s produkčními aktivitami, tj. se zásobami materiálu a nedokončené výroby.

Z pohledu zahraničního obchodu byla česká ekonomika ve 2. čtvrtletí velmi úspěšná. Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách (94,2 mld. ) bylo ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší o 34,2 mld. . Na rekordním saldu zahraničního obchodu se podílel jak obchod se zbožím, tak se službami. V obou případech růst vývozu značně předbíhal růst dovozu. Vývoz, který vzrostl meziročně reálně o 5,7 %, byl tažen ve zboží zejména obchodem s dopravními prostředky a ve službách např. pozemní dopravou či informačními a komunikačními činnostmi. Na růstu dovozu o 3,1 % se významně podílely subdodávky pro automobilový průmysl a výrobu elektrických přístrojů a zařízení.

Ekonomický růst se na trhu práce i ve 2. čtvrtletí pozitivně projevil růstem zaměstnanosti[3]. Oproti stejnému období předchozího roku byla zaměstnanost vyšší o 1,6 % a oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 %.

Zdroj: Český statistický úřad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   8:20  Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688