Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  18.12.2014 10:13:18

Vítězové a poražení na pražské burze v roce 2015

Patriotismus se letos českým investorům příliš nevyplácel. Kdo vsadil na pražskou burzu, prodělal. Je pražská burza plná jen "tržních loserů", nebo se na ní najdou i světlé výjimky, díky nimž se na ni ještě vyplatí nezanevřít? Které tituly z indexu PX mohou příští rok příjemně překvapit, a kterým je naopak lepší se velkým obloukem vyhnout, nám prozradili přední čeští finanční analytici a makléři.

Petr Bártek

Petr Bártek (analytik, Česká spořitelna)

Na pražské burze se nám líbí Pegas Nonwovens. Tato firma po dokončení investic v Egyptě nabízí vysoké volné hotovostní toky, které by měly asi trojnásobně převyšovat vyplácenou dividendu. Pegas je navíc sázkou na konsolidaci v sektoru (ať už jako konsolidátor, nebo akviziční cíl) a na trendový pokles cen ropy.

Druhým zajímavým titulem jsou Pivovary Lobkowicz, které letos vykazují velmi dobré hospodaření podpořené růstem exportů a úsporami v nákladech. Lobkowicz je díky pohodové rozvaze rovněž potenciálním konsolidátorem, nebo akvizičním cílem (fondy Enterprise Investors nyní dělají v PLG due diligence).

Z velkých titulů preferujeme akcie Komerční banky jako bezpečnou a ne drahou sázku na vysoký dividendový výnos (nad 6 %) s potenciálem mírně pozitivně překvapit svým ziskem (možné oživení na straně spotřebitelských úvěrů).

Milan Vaníček, Pavel Ryska (analytici, J&T Banka)

Na pražské burze by měl rok 2015 patřit silným a dividendovým titulům, jako jsou Fortuna, ČEZ a Komerční banka. Očekáváme, že vlivem politiky ECB bude přetrvávat prostředí velmi nízkých úrokových sazeb v Evropě, což může svědčit právě dividendovým titulům.

Dařit se může i nováčkovi burzy Pivovarům Lobkowicz. U této společnosti jednají Enterprise Investors o koupi významného podílu a je možné, že realizovaná cena bude nad současnou tržní cenou. To by mohlo pomoci akciím firmy k růstu.

Nepříznivá situace zřejmě bude přetrvávat u NWR, kde úzce sledujeme především finanční pozici společnosti a trh s uhlím. Prozatím nevidíme žádné zlepšení, což může vést k další akci na záchranu firmy.

Anketa: Boris Tomčiak

Boris Tomčiak (šéf správy aktiv, Colosseum)

Podle našeho názoru se bude dařit akciím finančních institucí. Erste Group Bank i Komerční banka dokáží v současném makroekonomickém prostředí generovat relativně vysoké zisky. Taktéž by mohl pokračovat vzestup ceny akcií společnosti Pegas Nonwovens, a to díky poklesu vstupních nákladů. Negativní vývoj ceny akcií naopak očekáváme u společnosti Unipetrol v důsledku poklesu marže při zpracování ropy.

Marek Hatlapatka, Jiří Šimara a František Kronus (CYRRUS)

V rámci pražské burzy nadále věříme spíše menším titulům, jako jsou Pegas Nonwovens nebo Fortuna. Management Pegasu by měl již v příštím roce rozhodnout, zda se firma pustí do výstavby druhé egyptské výrobní linky. To bude jednoznačně nejdůležitější událost pro titul během roku 2015. U Fortuny zase budeme sledovat, jaký kurz dalšího rozvoje společnosti nastaví obměněný management.

Přidáváme Philip Morris ČR, který by si mohl udržet vysokou dividendu. Obě banky, tedy Erste a Komerční banku, v současné chvíli vnímáme jako poměrně férově oceněné, i když předpokládáme, že zvláště Komerční bance se bude dařit poměrně dobře díky vidině vysoké dividendy.

Také ČEZ vidíme jako poměrně "výživně" oceněný, s postupem času však může i on dostat nějaký vítr do plachet, protože se bude přibližovat bodu zlomu ve svém hospodaření, který vidíme v letech 2016, případně 2017.

Poraženým číslo jedna bude nejspíše NWR kvůli nepříznivému vývoji cen uhlí a možnému bankrotu v 2015.

Anketa: David Brzek

David Brzek (makléř, Fio banka)

Vítězem bude nejspíše Unipetrol, u kterého očekáváme pokračující meziroční zlepšování hospodářských čísel díky růstu marží v petrochemickém a rafinérském segmentu. Po konsolidaci na domácím trhu s palivy (akvizice pump ze strany maďarského MOL i samotného Unipetrolu) lze předpokládat pokračující růst zisku i v maloobchodu. V případě nižších cen ropy lze předpokládat i vyšší prodeje paliv díky jejich nižším cenám. Pozitivně lze hodnotit i nedávné převzetí zbylého podílu v České rafinérské od italské Eni. Na trhu rovněž probíhají spekulace o jednání ohledně převzetí majoritního podílu v Unipetrolu od PKN Orlen do rukou domácích energetických skupin. Při současné ceně 130 lze s velkou pravděpodobností předpokládat, že v případě prodeje bude akviziční cena zahrnovat prémii oproti té aktuální.

I v roce 2015 by podle našeho názoru mohly být pod tlakem akcie NWR. Přinejmenším pro první polovinu roku 2015 to nevypadá, že by se ceny jak koksovatelného, tak energetického uhlí výrazněji posunuly výše, naopak očekáváme jejich obdobnou úroveň jako na konci letošního roku. I když se NWR letos podařilo výrazně snížit provozní náklady, při prodejních cenách koksovatelného uhlí kolem 85 EUR/t společnost stále vykazuje provozní ztráty a generuje negativní cash flow. Podle našich odhadů by až ceny kolem 105 EUR/t pro NWR mohly být hotovostně neutrální a provozní zisk EBIT by se mohl přehoupnout do kladných čísel. To by se však musely ceny koksovatelného uhlí oproti současnému stavu zvýšit o zhruba pětinu, a to alespoň pro první polovinu roku 2015 nevidíme jako příliš reálné.

  • Anketa: Měna roku 2015
  • Nejlepší investiční literatura pod stromeček

  • K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář


    Přečtěte si také:

    09.03.2021Vítězové a poražení koronavirové krize na realitním trhu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
    04.01.2021Světové trhy v roce 2020 aneb vítězové a poražení Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
    14.12.2020Vítězové a poražení 2020 na českém kapitálovém trhu Lukáš Baloga (ProfitLevel)
    31.12.2019Vítězové a poražení roku 2019 X-Trade Brokers (XTB)



    Zobrazit sloupec 
    Kurzy.cz logo
    EUR   BTC   Zlato   ČEZ
    USD   DJI   Ropa   Erste

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688