Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.07.2007 10:14:04

RM-SYSTÉM chce spustit v září obchodování se zahraničními tituly v korunách

Mohlo by se zdát, že prázdniny jsou jen časem „okurkové“ sezóny a příprav obchodních strategií na závěr roku. Organizátor kapitálového trhu, společnost RM-SYSTÉM, zastoupená předsedou představenstva společnosti, Janem Sochorem však v rozhovoru pro Kurzy.cz potvrzuje, že tomu tak být nemusí. Finišují totiž přípravy na spuštění projektu rozšíření nabídky titulů, které by měly především drobným investorům uhasit jejich rostoucí poptávku nejen po atraktivních domácích titulech.

 

Na začátku letošního roku jsme si povídali o tom, že na akciový trh RM-SYSTÉM chcete přivést především atraktivní zahraniční tituly a zahrnout je do segmentu EasyClick, jak to vypadá nyní?

Spuštění celého projektu chystáme na září, vzhledem k tomu, že o prázdninách je všeobecně na kapitálových trzích nižší aktivita. Získali jsme přístup do evropského depozitáře Clearstream a systém je technicky i právně víceméně připraven. Cílem je dostat na trh RM-S, který je přístupnější pro drobné investory, další tituly, jenž by pro ně mohly být zajímavé. S jejich obchodováním také prostřednictvím EasyClick počítáme. Půjde o tituly obchodované v korunách, obchodované v nižších množstvích, tedy nižších lotech. Chceme dostat na trh papíry, které budou klienty zajímat. V první vlně půjde o akcie obchodované na evropských burzách, tedy nejen české jako např. Zentiva, Erste, ECM a další. Ve druhé fázi pak o nasazení titulů pro tzv. pákový efekt. Zmíněné pákové produkty, tedy deriváty plánujeme pokud možno před koncem letošního roku, ale přiznávám, že jsme teprve v přípravné fázi.

 

Budou se v tomto projektu nově nasazované tituly nějak speciálně nasazovat, třeba podobným stylem, jako na pražské burze?

Ne, o rozdělení trhu obdobně jako je SPAD oddělen od Kobos neuvažujeme. Myslím, že tím, že jsme v loňském roce spustili EasyClick jsme tento problém vyřešili (Pozn: pokyny EasyClick se obchodují v rámci jednoho trhu společně se standardními aukčními pokyny). Takže všechny tituly, které chceme na trh přivést budou nasazeny stejně. Bude na investorech, zda-li se rozhodnou obchodovat standardními pokyny po jednotlivých kusech a nebo v malých lotech EasyClick, které jsou poplatkově výhodnější.

 

Budete rozšiřovat nabídku titulu o derivátové a komoditní tituly?

Jak jsem řekl, chceme ve druhé fázi projektu nasadit pákové tituly. Tam by měly být deriváty nejen na  akciové , ale i jiná podkladová aktiva, například komodity nebo indexy.

 

Je problém českého trhu nedostatek ryze „českých“ akcií? Tedy takových, které by měly i domicily v České republice a nebyly registrovány v zahraničí…

Já bych to jako problém neviděl, i když je fakt, že pro trh jako takový by bylo rozhodně lepší, kdyby tu byla řada titulů z nově vznikajících firem, které prostřednictvím trhů potřebují získat kapitál pro svůj další rozvoj. Neznamená to ale, že by se nic takového v Česku nedělo. Nemůžeme ale čekat, že takový boom nastane ze dne na den. Potřebujeme nejdříve vybudovat u veřejnosti, tedy investorů důvěru. Důvěru v to, že i nové tituly se dají výhodně koupit a na straně firem v to, že prostřednictvím trhu mohou získat kapitál. Když si uvědomíte, že před deseti lety podobné pokusy zkrachovaly, jsou aktivity v tomto duchu z minulého roku na domácím kapitálovém trhu velkým posunem.

 

Myslel jsem ale spíše nabídku titulů pro investory…

Nabídka je omezena, tedy záleží na úhlu pohledu. Na RMS je podle mého názoru vcelku velká nabídka titulů, přesto se většina obchodů uskutečňuje jen na několika z nich. Problém je tedy v likviditě. Proto je závěr jasný – nemá cenu mít na trhu tisíce titulů, které se budou obchodovat jen tu a tam, nebo vůbec. Pro nás to znamená přivádět na trh omezený počet, řádově desítek, nových emisí akcií, kde bude likvidita zajištěna tvůrci trhu.

 

Nevadí to ale při tom budování důvěry investorů ke kapitálovým trhům? Třeba tím, že když si investor porovná nabídku podle aktuálního kurzovního lístku s nabídkou před několika lety, může si říct: No jo, ale zase zmizela řada titulů, to bude nějaký divný…?

Pro drobného investora, který neobchoduje denně je stěžejní, aby kupoval dostatečně likvidní titul. Tedy aby měl jistotu, že je na trhu vždy dostatečný zájem kupujících a prodávajících při aktuálním kurzu akcie. Velká část akcií, které byly v minulosti na trhu patřila do skupiny nelikvidních a z tohoto pohledu by jejich odchod ze scény neměl negativně působit na důvěru investorů. Naopak co povzbuzuje důvěru investorů  je rostoucí počet likvidních emisí akcií. V tomto směru jsme úspěšně přijali zpět k obchodování akcie jako Tatra, Mittal Steel, Vítkovice a další. Připravované přijetí dalších, kde bude zajištěna likvidita ze strany tvůrců trhu, by měla nadále posílit důvěru investorů v RM-S a celý kapitálový trh.

 

Jak můžete vy, jako organizátoři trhu aktivně ovlivnit likviditu?

 

Především spoluprací s licencovanými obchodníky s cennými papíry při jejich působení jako tvůrci trhu na jednotlivé emise akcie. Obchodníci, kteří se rozhodnou působit jako tvůrci trhu mají na RM-S především výhodné poplatky v řádu setin procent z objemu obchodu a naši podporu při realizaci změn v IT systému obchodníka a marketingu. Protože jsme trhem pro malé a střední investory, je role market makera na RM-S významně jednodušší než-li např. ve SPAD. U nových titulů, které plánujeme představit, bude každopádně likvidita podpořena některým z tvůrců trhu.

 

Na to bych navázal – údajně se připravuje nová poplatková struktura RM-Systému…?

V tuhle chvíli bych nerad říkal něco konkrétního, ale chceme v září představit novou poplatkovou strukturu. I v ní ale bude platit naše osvědčená strategie, že chceme zůstat přijatelní a levní pro koncové klienty. Tedy pokračovat ve strategii, kterou jsme začali razit před necelým rokem.

 

Když mluvíme o důvěře investorů ke kapitálovému trhu, jsou podle vás zajišťovací instrumenty v České republice dostatečné?

Myslím si, že od počátku kapitálového trhu, kdy byla ochrana investora byla málo propracovaná, se ochrana investorů neustále zpřísňuje. A dneska mám pocit, že trh je regulovaný více než dostatečně. A reálně se připravují další pravidla, které ochranu posunou ještě dál.

 

Lze tohle říct i na druhou stranu, tedy ochranu samotných obchodníků proti případným atakům?

Nemyslím si, že by kdokoli chtěl útočit na obchodníka s cennými papíry jen tak pro nic za nic. Nezapomínejme, že hlavním motivem zůstávají peníze. Myslím si tedy, že v případě podobných napadení je motivem spíše to, že dotyční chtějí nahradit své ztráty, kterých obchodováním dosáhli. A tomu nezabráníte ani sebedokonalejší regulací.

 

Uvažujete s rozšířením nabídky titulů také se zvýšením prvků ochrany klientů?

Považuji ochranu našich klientů za velmi vysokou. Jde nejen o dokumentaci, ale i elektronické kontroly, které RMS a Fio mají ve svých systémech nastaveny. Součástí dokumentace, kterou naši klienti dostávají, je mnohastránkové poučení o rizicích, fungování trhu, vypořádání, garančních fondech, atd. Klient je také poučen makléřem, který s ním uzavírá smlouvu a vyplňuje investiční dotazník, kterým chceme zjistit, co vlastně chce. Pak můžeme prověřovat, jestli podle vyplněných odpovědí skutečně klient směřuje k tomuto cíli a poradit mu, aby případně něco změnil. Funguje to samozřejmě také elektronicky. Může to skončit tak, že systém, pokud vyhodnotí pokyn klienta v naprostém rozporu s tím, co odpověděl ve svém investičním dotazníků, může pokyn odmítnout.

 

Jan Sochor

 

Jan Sochor řídí od roku 2006 z pozice předsedy představenstva aktivity organizátora trhu RM‑SYSTÉM. Je absolventem matematicko fyzikální fakulty University Karlovy v Praze. Ve Finanční skupině Fio, jejíž součástí je také RM-SYSTÉM, působí od roku 1993 a od roku  2001 je nejvýše postaveným výkonným manažerem. Má bohaté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry na domácích i zahraničních trzích a je licencovaným makléřem. Osobně se podílel na vývoji klíčových aplikací, které Fio zajistily technologickou převahu v on-line obchodování s cennými papíry. Mezi jeho záliby patří fotografování, lyžování a cyklistika. Je aktivním účastníkem závodů českého poháru orientačních závodů na horském kole.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688