Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.06.2004 09:36:42

ČSÚ - pokračuje růst podnikatelské i spotřebitelské důvěry

Růst důvěry podnikatelů i spotřebitelů pokračuje
Konjunkturální průzkum - červen 2004


Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v červnu 2004 oproti předchozímu měsíci opět zvýšilo. Kladně se projevil jak vliv indikátoru důvěry podnikatelů, tak i spotřebitelů. Nejpříznivěji hodnotili situaci podnikatelé v průmyslu a v obchodě, příznivé hodnocení pokračovalo i ve stavebnictví. Historicky dosáhlo v červnu saldo podnikatelského indikátoru důvěry své nejvyšší hodnoty.

 

V průmyslu (941 respondentů) hodnotilo v červnu 42 % respondentů svou ekonomickou situaci jako dobrou, 55 % jako uspokojivou a 3 % jako špatnou, což je lepší výsledek než v květnu. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti ve srovnání s hodnocením v květnu zlepšilo (růst salda o 6 bodů). Hodnocení současné zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se oproti květnu rovněž zlepšilo (růst salda o 10 bodů). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů snížil.

Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti (růst salda o 2 body) a neměnnost ve vývoji zaměstnanosti. Pro příštích šest měsíců respondenti uvažují s neměnností své ekonomické situace. Všechny údaje jsou uvedeny po sezónním očištění.

Celkově indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci vzrostl o 4 body. V meziročním srovnání je o 7 bodů vyšší než v červnu 2003 a dlouhodobě dosahuje vysoké úrovně.

Ve stavebních podnicích (449 respondentů) se v červnu po sezónním očištění v porovnání s květnem zlepšilo hodnocení ekonomické situace (růst salda o 1 bod). Hodnocení domácí poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zlepšilo (růst salda o 3 body). Hodnocení zahraniční poptávky (knihy zakázek) se zlepšilo také (růst salda o 6 bodů). Pro příští tři měsíce očekávají respondenti udržení vysokého růstu stavební činnosti bez dalšího růstu zaměstnanosti (pokles salda o 2 body). Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví se oproti minulému měsíci nezměnil, v meziročním srovnání je o 8 bodů vyšší než v červnu 2003.

Z respondentů z odvětví obchodu (323 respondentů) hodnotilo v červnu ekonomickou situaci svého podniku 51 % jako dobrou, 46 % jako odpovídající sezóně a 3 % jako špatnou, což oproti květnu znamená růst salda o 5 bodů (po sezónním očištění). Respondenti signalizují pokles objemu zásob (pokles salda o 5 bodů). Neměnnost ve vývoji cen očekává 75 % respondentů, 17 % očekává růst a 8 % pokles, což je méně příznivé očekávání než v květnu. Pro příštích šest měsíců očekává 59 % respondentů neměnnou ekonomickou situaci (stejně jako v květnu), růst očekává 40 % (v květnu 39 %) a 1 % pokles (v květnu 2 %). Celkový indikátor důvěry v obchodě oproti květnu vzrostl o 5 bodů a je o 8 bodů vyšší než v červnu 2003.

Ve vybraných odvětvích služeb (739 respondentů) hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v červnu 66 % respondentů jako dobrou, 33 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně a 1 % jako špatnou, což je lepší hodnocení než v květnu. Růst poptávky (knihy zakázek) očekává 39 % respondentů, neměnný vývoj 57 % respondentů a 4 % pokles, což je horší očekávání než v květnu. Neměnnost ve vývoji cen očekává 86 % respondentů, růst cen 12 % respondentů a 2 % pokles, což je lepší očekávání než v květnu. Pokles počtu zaměstnanců očekává 36 % respondentů, neměnnost 55 % a růst 9 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb se nezměnil.



 

Ze šetření mezi spotřebiteli (1000 respondentů) v červnu vyplývá zlepšení sald očekávání celkové ekonomické situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících. Saldo očekávané celkové ekonomické situace vzrostlo o 4 body, saldo očekávané finanční situace spotřebitelů vzrostlo o 6 bodů. Oproti minulému měsíci se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, saldo vzrostlo o 4 body. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil (růst salda o 2 body). Spotřebitelé opět považují současnost za dobu vhodnou pro pořizování zboží dlouhodobé spotřeby (růst salda o 3 body). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry oproti minulému měsíci vzrostl o 2 body a dosahuje tak nejvyšší hodnoty od července 2002.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688