Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.06.2004 09:58:01

DPH a ceny PHM zvedly květnovou inflaci

Daně a pohonné hmoty zvýšily inflaci
Indexy spotřebitelských cen - inflace - květen 2004


Meziměsíční růst cenové hladiny (o 0,4 %) ovlivnilo zejména zvýšení DPH u stravovacích služeb (zvýšení cen o 4,2 %), dále služeb pro domácnost (zvýšení cen o 4,9 %) a služeb osobní péče (zvýšení cen o 6,5 %). Protisměrný vliv mělo snížení DPH, které se podílelo na poklesu cen zejména v oddílech bydlení a pošty a telekomunikace. V bydlení se snížily ceny elektřiny o 2,4 % a plynu o 2,5 %, ceny telekomunikačních služeb klesly o 1,2 %. Na růst cenové hladiny působilo i zvýšení cen tabákových výrobků o 4,3 %, u kterých se teprve v květnu projevilo ve větší míře lednové zvýšení spotřební daně. Výrazný vliv na růst spotřebitelských cen mělo i meziměsíční zvýšení cen pohonných hmot o 5,7 %. Ceny benzinu Natural 95 byly v květnu nejvyšší od září 2001 a ceny nafty dokonce od ledna 2001.

Snížení zaznamenaly ceny potravin a nealkoholických nápojů, které po dvou měsících mírného růstu klesly o 0,4 %. Pokles cen potravin způsobilo zejména snížení cen masa o 0,5 %, vajec o 4,6 %, ovoce mírného pásma o 6,0 %, čerstvé zeleniny o 2,4 %, nealkoholických nápojů o 0,5 %. Naopak ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly o 0,3 %, z toho ceny rýže o 3,7 %. Vyšší byly i ceny subtropického ovoce o 5,0 % (z toho ceny banánů o 11,3 %), cukru a kakaa o 1,5 %. V oddíle zdraví vzrostly především sezónní ceny lázeňských pobytů o 10,6 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily zejména ceny rekreačních a kulturních služeb o 3,3 % a tuzemských rekreačních pobytů o 4,6 %. Ceny zboží úhrnem zůstaly nezměněny, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,3 %.

Na meziměsíčním růstu cenové hladiny se podílelo zejména zvýšení cen stravovacích služeb 0,3 procentního bodu, pohonných hmot 0,2 procentního bodu, tabákových výrobků 0,1 procentního bodu a služeb osobní péče 0,1 procentního bodu. Opačně působil pokles cen elektřiny a zemního plynu (-0,2 procentního bodu) a potravin a nealkoholických nápojů (-0,1 procentního bodu).

Plný dopad oboustranných změn DPH na meziměsíční květnový úhrnný přírůstek spotřebitelských cen představuje podle orientačního propočtu ČSÚ zvýšení o 0,1 procentního bodu.

Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v květnu na 2,7 %, což je nejvyšší hodnota od dubna 2002. Zrychlení meziročního růstu se projevilo ve většině oddílů spotřebního koše. Největší změna nastala u cen ve veřejném stravování a ubytování, kde ceny stravovacích služeb byly v květnu vyšší o 7,0 % (v dubnu o 2,7 %). Výrazné zrychlení meziročního růstu bylo i v dopravě v důsledku vyšších cen pohonných hmot o 11,0 %.. Meziroční růst zrychlil i u alkoholických nápojů a tabáku v důsledku zvýšení cen cigaret o 5,4 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly ceny služeb osobní péče vyšší o 18,2 % (v dubnu o 11,3 %).

Naopak zpomalení meziročního růstu zaznamenaly ceny potravin a nealkoholických nápojů především v důsledku nižšího růstu cen masa, olejů a tuků, vajec, brambor. Prohloubil se meziroční pokles cen ovoce mírného pásma na 9,2 % a čerstvé zeleniny na 12,3 %. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly vyšší o 12,7 %, mléka, sýrů, vajec v průměru o 5,5 %, brambor o 56,6 %. Zpomalení meziročního růstu cen bydlení ovlivnily zejména ceny elektřiny a plynu, které v případě elektřiny byly v květnu vyšší o 0,9 % (v dubnu o 3,5 %), u plynu se prohloubil jejich pokles na 5,8 % ze 3,5 % v dubnu. Mírný pokles zaznamenaly ceny domácích spotřebičů, mobilních telefonů, elektronických zařízení pro příjem, záznam a reprodukci obrazu i zvuku. Úhrnem vzrostly ceny zboží o 1,2 % a ceny služeb o 5,4 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 1,2 %, což představuje ve srovnání s dubnem zrychlení o 0,2 procentního bodu.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 15 členských zemí EU dosáhl v dubnu podle předběžných údajů Eurostatu 1,8 %, což znamená (ve srovnání s březnem) zrychlení o 0,3 procentního bodu. Největší zrychlení cenového růstu (o 0,6 a 0,7 procentního bodu) zaznamenaly Belgie, Německo, Lucembursko, Švédsko. Nejvíce vzrostly ceny v Řecku (o 3,1 %), zatímco ve Finsku byly ceny o 0,4 % nižší než v dubnu 2003. U nových členských zemí převažovalo mírné zrychlení cenového vývoje, které bylo nejsilnější v Polsku (z 1,8 % v březnu na 2,3 % v dubnu). V ČR dosáhl meziroční přírůstek HICP v dubnu stejně jako v lednu a únoru 2,0 %. Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za květen 2004 je 2,5 %, jak uvedl Eurostat.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.09.2023Americká inflace v srpnu zrychlí kvůli růstu cen PHM Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688