Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  16.04.2004 10:58:10

Proventus Finance - souhrn 15.4. na trzích USA (16.4.2004)


Investoři se obrátili k defenzivním akciím

 

Technologický Nasdaq Composite klesl o více jak 1%, zejména díky poklesu akcií polovodičových firem. Dow Jones industrials sice skončil se ziskem 20 bodů, ale pouze 16 z 30 akcií skončilo výše. Ani výsledky IBM a Sun Microsystems, které byly zveřejněny po zavření trhů, investorům náladu nezlepšily. Ve stejný čas navíc ministr zahraničí Colin Powell sdělil, že nařídil odjezd všech diplomatů ze Saudské Arabie. CIA totiž sdělila podezření, že Al-Kajda plánuje sérii bombových útoků a amerických a jiným zahraničním cílům.

Jedněmi z nejlepších akcií z Standard & Poor’s 500 byly od Apple Computer. Ty po středečním ohlášení výsledků vzrostly o 9,5%. Dobře se dařilo také ropných společnost, jejichž akcie reflektovaly nárůst cen ropy a zemního plynu. Vítězem čtvrtečního obchodování však byl farmaceutický sektor. Všechny tři farmaceutické firmyDow 30 vzrostly o více jak 3%. Amex Pharmaceutical Index vzrostl dokonce o 3,5%. Investoři začali opouštět technologické a úrokově citlivé sektory a začaly nakupovat farmaceutické firmy, ktré mají většinou výrazné cash flow a dostatečnou cenovou sílu.

Výrobce počítačů IBM ohlásil zisk za první čtvrtletí ve výši 93 centů na akcii, což je v souladu s očekáváními. Jedná se o páté po sobě jdoucí čtvrtletí růstu zisku. Příjmy vzrostly meziročně o 11% a dosáhly hodnoty 22,2 miliardy dolarů. Akcie na after-marketu klesly téměř o 3%, neboť nárůstu příjmy bylo dosaženo zejména díky cenovým ziskům spojeným s devizovým kursem. Pokud bychom nárůst od těchto zisků očistily, činil by něco kolem 3%.

Největší banka na světě Citigroup ohlásila zisk za první čtvrtletí ve výši 1,01 dolaru na akcii, ve srovnání se ziskem 79 centů dosaženým ve stejném období předchozího roku. Wall Street očekával zisk 95 centů na akcii. Citigroup ohlásila dvouciferný nárůst zisku ve všech produktových liniích a ve všech globálních regionech. Příjmy vzrostly meziročně o 16% a dosáhly hodnoty 21,49 miliardy dolarů. Akcie i přes tyto dobré výsledky reagovaly poklesem o 2%.

Společnost Sun Microsystems ohlásila výraznou ztrátu, která byla v souladu s očekáváními. Výsledky byly ovlivněny vysokými restrukturalizačními náklady. Příjmy klesly již dvanácté po sobě jdoucí čtvrtletí. Sun ohlásil ztrátu 23 centů na akcii, ve srovnání se ziskem jednoho centu ve stejném období předchozího roku. Příjmy klesly meziročně o 5,2%.

Sektor polovodičů byl i přes dobré výsledky nejhorším. Firma Texas Instruments oznámila zisk ve výši 21 centů na akcii, což je třikrát více než ve stejném období předchozího roku a v souladu s očekáváními. Příjmy vzrostly meziročně o 34%. Výsledky byly solidní i přes určitou slabost největšího zákazníka, kterým je firma Nokia. V druhém čtvrtletí firma očekává zisk mezi 23 a 26 centy na akcii. Akcie během obchodování klesly o 2%.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices ohlásil zisk 12 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 42 centů v minulém roce. Příjmy vzrostly meziročně o 73,5% a dosáhly hodnoty 1,24 miliardy dolarů. Akcie klesly o 5%.

Společnost SanDisk oznámila za první čtvrtletí velmi silné výsledky. Příjmy i zisk se více jak zdvojnásobil. Zisk 34 centů na akcii byl o 2 centy lepší, než se čekalo. Avšak předpověď příjmů, která byla o něco horší než analytici očekávali a očekávání nižší ziskové marže znamenaly pokles akcií o 14%.

Největší zdravotní pojišťovna UnitedHealth Group ohlásila zisk ve výši 80 centů na akcii, což je o 1 cent více než se čekalo. Společnost však vykázala méně příjmů než se čekalo, na což akcie reagovaly poklesem o 6%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 12:00  Komerční banka: Hlavní body z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)
Po 11:19  Graf dne - Bitcoin (06.05.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Po 11:16  18. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,93 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )

Přečtěte si také:

17.04.2007Proventus finance - souhrn 16.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.04.2007Proventus finance - souhrn 4.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.04.2005Proventus Finance - souhrn 25.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.04.2005Proventus Finance - souhrn 18.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.04.2005Proventus Finance - souhrn 11.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste