Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  13.02.2004 09:54:26

ECB srovnávala vypořádání obchodů s cennými papíry: ČR v. EU

Tisková zpráva ECB

Hodnocení systémů vypořádání obchodů s cennými papíry v přidružených zemích v porovnání se standardy používanými v systémech EU pro vypořádání obchodů s cennými papíry v úvěrových operacích Eurosystému

28.1.2004

Evropská centrální banka (ECB) zveřejnila zprávu pod názvem „Hodnocení systémů vypořádání obchodů s cennými papíry v přidružených zemích v porovnání se standardy používanými v  systémech EU pro vypořádání obchodů s cennými papíry v úvěrových operací Eurosystému“. [Je třeba poznamenat, že pojem „přidružené země" v tomto kontextu znamená celkem 12 zemí, tj. deset přistupujících zemí, které do EU vstoupí v květnu 2004, a dále Bulharsko a Rumunsko.] Evropský měnový institut v listopadu 1997 stanovil devět standardů, jejichž splnění bylo a je podmínkou účasti systémů vypořádání obchodů s cennými papíry v úvěrových operacích Eurosystému. Tyto standardy, které byly zveřejněny v lednu 1998 a jsou k dispozici na internetové stránce ECB (pdf 111 kB), vytváří nezbytný rámec pro zmírnění rizik spojených s vypořádáním úvěrových operací a s úschovou kolaterálu během nich.

Hlavním účelem hodnocení je napomoci centrálním bankám přidružených zemí určit ty části jejich systémů vypořádání obchodů s cennými papíry, které je z hlediska plynulého fungování úvěrových operací Eurosystému třeba dopracovat. Formální hodnocení vhodnosti jednotlivých systémů vypořádání obchodů s cennými papíry pro úvěrové operace Eurosystému se uskuteční, jakmile bude součástí těchto systémů kolateralizace, která splňuje podmínky úvěrových operací Eurosystému.

Z hodnocení vyplývá, že infrastrukturu v oblasti cenných papírů lze v řadě přidružených zemí považovat za relativně dostačující. Téměř všechny z 21 hodnocených systémů vypořádání obchodů s cennými papíry by bylo možné označit za použitelné v úvěrových operacích Eurosystému po splnění určitých provozních podmínek. [Státní cenné papíry, které jsou na Kypru používány pro úvěrové operace centrální banky, jsou nyní převáděny do zaknihované podoby a jejich evidence přechází z Kyperské národní banky na Středisko pro úschovu a evidenci cenných papírů (Central Depository and Central Registry - CDCR). Do předpokládaného dokončení tohoto projektu v roce 2004 by bylo možné CDCR používat pro úvěrové operace Eurosystému, budou-li při bezplatném převodu cenné papíry složeny předem.] Je však třeba poznamenat, že systémy vypořádání obchodů s cennými papíry v přidružených zemích nejsou na stejné úrovni. Tyto systémy ve většině zemí vznikaly především v posledním desetiletí, v němž některé přidružené země vytvořily ne zcela dostatečnou infrastrukturu v oblasti cenných papírů. Důvodem byl nedostatek zdrojů i nízký objem obchodů s cennými papíry, který snížil návratnost počátečních investičních nákladů. Řada dalších zemí však zjevně využila nutnosti budovat zcela nový systém a ve většině zemí příslušné orgány usilovaly o jeho sladění s mezinárodně uznávanými standardy.

Další informace jsou uvedeny ve zmíněné zprávě, která je k dispozici na internetové stránce ECB (http://www.ecb.int). (pdf 212 kB). Zprávu v tištěné podobě si lze od ECB vyžádat na níže uvedené adrese.

***

Evropská centrální banka
Tiskový a informační odbor
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: 0049 69 1344 7455, Fax: 0049 69 1344 7404
Internet: http://www.ecb.int
Reprodukce je povolena pouze s uvedením zdroje.

zdroj: ČNB, ECB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688