Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  31.12.2003 12:45:02

Ekonomické události roku 2003: duben - červen



Ve druhém čtvrtletí roku 2003 informovala ČIA o těchto nejdůležitějších ekonomických událostech:

Duben

Jedno ze svých tří letadel nemůže od minulého týdne používat cestovní kancelář Fischer. Celní správě totiž dluží přepravní Fischer Air několik stovek milionů korun, a tak celníci jedno z jejích letadel obstavili.

Žalobu na postup, který vedl k vyhlášení konkurzu na Union banku, podala Česká národní banka.

O více než 350 milionů korun přijde zřejmě soukromá televize Nova. Touto částkou totiž jejím akcionářům - MEF Holdingu - přispívá na provoz státem vlastněná Sokolovská uhelná společnost.

Privatizaci energetické společnosti ČEZ vláda v příštím roce nechystá, ačkoli její sloučení s distribučními společnostmi bylo právě jedním z předprivatizačních kroků.

Rozvoj elektronického obchodu by měl být stimulován především potřebami soukromého sektoru a měl by se vyvíjet na základě požadavků a situace trhu. Vyplývá to z materiálu Bílá kniha o elektronickém obchodu, který zpracovalo ministerstvo informatiky.

Uznání práv vycházejících z ochranných známek bylinného likéru Becherovka dosáhla společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

Míra používání ilegálního software se v ČR mezi lety 19942001 snížila z 63 procent na 43 procent. Další snížení míry počítačového pirátství v České republice o 10 procentních bodů do roku 2006 by zvýšilo daňové výnosy o 55 milionů dolarů.

Hrubou stavbu společného závodu v Ovčárech u Kolína slavnostně dokončilo konsorcium Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) Czech. Výrobní haly mají být podle plánu dokončeny do konce roku.

Míra nezaměstnanosti činila na konci března 10,0 procenta. Předcházející dva měsíce se přitom míra nezaměstnanosti držela na 10,2 procentech.

Až 30 miliard korun ročně chce získat ministr dopravy Milan Šimonovský na výstavbu dálnic a rychlostních silnic. Do roku 2010 by tak mělo být postaveno celkem 500 kilometrů dálnic a 830 kilometrů rychlostních silnic.

Problémy spojené s absencí dostupného levného bydlení na českém trhu by mohla vyřešit výstavba bytů bytovými družstvy či podobnými neziskovými společnostmi. Zatím tomu však brání neexistence příslušného zákona.

Samotná výstavba dálnice D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou realizovaná státem bude stát prakticky stejně jako vládou zamítnutý projekt mezinárodního konsorcia Housing&Construction (H&C). Tvrdí to ředitel projektu D47 Amir Ronen.

Možnost mimosoudního vyrovnání s Českou republikou nevyloučil ředitel společnosti Nomura pro střední a východní Evropu Daniel Jackson. Podle něj by však nejprve musela vláda a ministerstvo financí projevit k jednáním ochotu, což se zatím neděje.

Do Evropské měnové unie by měla Česká republika vstoupit co možná nejdříve. Shodli se na tom účastníci valné hromady Asociace exportérů. Obávají se totiž dalšího posilování koruny.

O zavedení milionářské daně jako součásti reformy veřejných financí neuvažuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj je však myšlenka této daně v sociální demokracii stále živá a stále se o ní diskutuje.

Smlouvu o poskytnutí úvěru na výstavbu nového terminálu ruzyňského letiště ve výši devíti miliard korun podepsali zástupci České správy letišť a Evropské investiční banky.

Během prvního čtvrtletí letošního roku se zatím prodalo celkem 34 206 nových osobních automobilů, 3,4 tisíce lehkých užitkových vozů, 1808 nákladních automobilů, 96 autobusů a 2592 motocyklů.

Sedmiletou smlouvu na pronájem nevyužitého areálu společnosti Flextronics v průmyslové zóně Brno-Černovice podepsalo vedení divize Automation and Control Solutions americké společnosti Honeywell.

Platit podle ujetých kilometrů, a ne dálničními známkami, budou podle záměru ministra dopravy Milana Šimonovského do tří let kamiony pohybující se po tuzemských dálnicích.

Elektrárenská společnost ČEZ chce v příštích letech investovat 160 miliard korun do výstavby nových elektráren.

Šance českého stavebnictví v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie výrazně převýší s tím spojená rizika. Shodli se na tom účastníci Evropského stavebního fóra.

Vládní návrh novely zákona o spotřební dani odmítla ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. Návrh novely zákona počítal například se zvýšením daně u tabákových výrobků ze současných 40 na 44 procent z ceny výrobku.

S vyčleněním dalších 800 milionů korun do Zajišťovacího fondu družstevních záložen počítal poslanecký návrh novely zákona o státním dluhopisovém programu, který ve třetím čtení podpořila Poslanecká sněmovna.

Se zrušením daně z nemovitosti od roku 2004 počítal poslanecký návrh skupiny zákonodárců ODS, který Poslanecká sněmovna v prvním čtení odmítla.

Veřejnou obchodní soutěž na prodej 3,01 procenta akcií státu ve společnosti Transgas vyhlásil Fond národního majetku ČR.

Projekt výstavby 200 větrných elektráren v Krušných horách, který připravuje společnost Proventi, se opozdí. Aktualizovaný plán počítá se zahájením výstavby v dubnu 2004 a dokončení v první polovině roku 2006.

Odebrat bankovní licenci krachující Union bance se podle generálního ředitele banky Petra Votoupala rozhodla rozkladová komise České národní banky.

Celkem 1,2 milionu cestujících odbavilo za první čtvrtletí pražské ruzyňské letiště. Ve srovnání se stejným období roku 2002 to představuje nárůst o 5,5 procenta.

Daně dědická, darovací a z převodu nemovitostí se rušit nebudou. Vyplývá to alespoň z postoje vlády premiéra Vladimíra Špidly k poslaneckému návrhu skupiny zákonodárců ODS, kteří požaduje zrušení těchto tří majetkových daní.

Návrh zákona o zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků schválila česká vláda. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se jedná o zvýšení spotřební daně u cigaret na 47 procent.

Ceny nemovitostí v České republice od počátku letošního roku radikálně stouply. Hodnota nemovitostí dramaticky stoupá zejména v Praze a dalších velkých městech, které jsou pro situaci na trhu bydlení určující.

Průměrná hrubá mzda se do tří let po vstupu do Evropské unie zvýší podle odhadu domácích odborů na 25 až 26 tisíc korun. Průměrná čistá nominální mzda by tak za předpokladu rychlého růstu produktivity práce činila v roce 2007 asi 20 tisíc korun.

Představy odborů o mzdovém růstu po vstupu do Evropské unie jsou podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory nereálné.

Čistá výroba elektřiny v České republice dosáhla během prvního čtvrtletí objemu 20,4 miliardy kilowatthodin (kWh). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku čistá výroba elektřiny vzrostla o 9,2 procenta.

Obnovení důvěry ve výsledky státní statistiky je hlavním cílem nového předsedy Českého statistického úřadu Jan Fischera.

Kartelová dohoda mezi vydavateli tisku uzavřena nebyla. K tomuto závěru došel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když v prvoinstančním řízení rozhodl v případu distribuce tisku.

Blížící se vstup České republiky do Evropské unie rozhodně nepřinese žádné dramatické změny české ekonomiky, neočekávají se ani výrazné změny cen a výše platů. Domnívá se to guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Odhad schodku veřejných financí za letošní rok zvýšilo ministerstvo financí. Podle nejnovější makroekonomické prognózy by měly veřejné rozpočty bez započítání privatizačních příjmů a dotací transformačním institucím skončit v deficitu 6,2 procenta HDP

O definitivním odebrání licence Union bance (UB) rozhodla bankovní rada České národní banky. UB tak dnem doručení rozhodnutí přestala působit jako bankovní ústav.

Květen

Nad čtyři procenta bude i po roce 2006 deficit veřejných financí ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP).

Výrazné zlevnění jízdného oznámily České dráhy. Chtějí tak přilákat zpět ztracené zákazníky a velkými slevami konkurovat autobusům.

Při plánované výstavbě dálnice D3, která by v budoucnu měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi a česko-rakouskou hranicí, by mohl stát spolupracovat se soukromým investorem. Shodli se na tom účastníci sobotní valné hromady Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní komunikace R4.

Maximálně čtyři procenta hrubého domácího produktu má v roce 2006 činit deficit veřejných rozpočtů. Návrh státního rozpočtu na rok 2004 by tak podle ministra financí Bohuslava Sobotky měl počítat s nižším schodkem než v letošním roce.

Se ziskem 468 milionů korun hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku holding Unipetrol. Tržby dosáhly 16,52 miliardy. Ve stejném období loňského roku zaznamenal Unipetrol při srovnatelných tržbách (16,65 miliardy) ztrátu převyšující 196 milionů korun.

Harmonogram výstavby dálnice D47 definitivně schválila vláda, závazným termínem pro její dokončení je tak 31. prosinec 2008.

Přes půl miliardy korun vydá Česká republika na obnovu Iráku. "Pro letošní rok by mělo být vyčleněno 120 milionů a pro následující dva roky pokaždé 200 milionů korun," řekl na semináři o možnostech účasti českých firem na obnově Iráku náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslav Somol.

Státní rozpočet na příští rok bude zřejmě vyšší o dalších 36 miliard korun. Tyto prostředky totiž představují náklady spojené se vstupem do Evropské unie (EU).

Návrh na zrušení akciové společnosti Union banka podala ke Krajskému soudu v Ostravě Česká národní banka (ČNB).

České republice (ČR) přinese vstup do Evropské unie (EU) v prvních třech letech čistý výnos 24 miliard korun. Z prostředků unie přijde přibližně 104 miliard korun, zatímco do evropského rozpočtu bude ČR přispívat zhruba 80 miliardami korun.

Téměř 100 milionů korun nevýhodně investovali úředníci ministerstva školství v rámci projektu Internet do škol. Po několikaměsíčním zkoumání k tomuto závěru dospěl Nejvyšší kontrolní úřad. Ministryně školství Petra Buzková se chystá podat na viníky trestní oznámení za porušení povinností při správě svěřeného majetku.

Míra nezaměstnanosti činila na konci dubna 9,6 procenta. Předcházející tři měsíce se přitom nezaměstnanost držela na úrovni přes deset procent. Před rokem však činila 8,8 procenta.

Omezení rozpočtových výdajů, na kterých se vláda dohodla při jednáních v Kolodějích, mají přinést během následujících tří let úspory v celkové výši 80 miliard korun. Řekl to po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka.

Reforma zadlužených českých veřejných rozpočtů by měla podle prezidenta Václava Klause začít u radikální reformy důchodového systému a zdravotnictví. Alespoň tak by se podle svých slov snažil reformu provést, kdyby byl předsedou vlády.

České republice hrozí aktuální riziko, že nebude mít připravené kvalitní projekty, které by bylo možné finančně podpořit ze strukturálních fondů Evropské unie. Z těch by přitom jen v letech 2005 a 2006 mohla získat až 1,25 miliardy eur.

Celkem 24,9 miliardy korun vyplatily do 30. dubna pojišťovny klientům postiženým loňskými srpnovými povodněmi. Celkové škody nahlášené k tomuto datu činí 36,3 miliardy korun.

S dokončením privatizace Severočeských dolů a Sokolovské uhelné počítá do konce prvního čtvrtletí roku 2004 ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Celkem 20 milionů korun na financování kultury nabídl před svým sesazením bývalý generální ředitel televize Nova Vladimír Železný ministru kultury Pavlu Dostálovi.

Zřízení vyšetřovací komise v souvislosti s arbitrážním řízením mezi CME a Českou republikou schválila Poslanecká sněmovna.

S vyčleněním dalších 800 milionů korun do Zajišťovacího fondu družstevních záložen počítá poslanecký návrh novely zákona o státním dluhopisovém programu, který nepřímo schválil Senát.

Návrh na výstavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE) se objevil na ministerstvu průmyslu a obchodu. S výstavbou celkem čtyř bloků JETE přitom počítal i původní projekt z 80. let.

Čistý příjem České republiky z členství v Evropské unii by měl v příštím roce být o 100 milionů eur (zhruba tři miliardy korun) vyšší než se původně počítalo. Důvodem je nižší objem plateb, které do společného evropského rozpočtu česká strana odvede.

Záměr české vlády vstoupit do eurozóny v letech 20092010 považuje evropská komisařka pro rozpočet Michaela Schreyerová za reálný. "Termín vstupu si však musí každá členská země rozhodnout sama," uvedla před novináři.

Důchodové pojištění zřejmě podraží o dva procentní body. O zhruba stejnou částku se ale sníží příspěvek na státní politiku nezaměstnanosti. Vyplývá to ze zásad pro novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Daň z přidané hodnoty (DPH) se u většiny služeb pravděpodobně zvýší z pěti na 22 procent. Poslanecká sněmovna totiž v rámci třetího čtení projednávání novely zákona o DPH schválila pozměňující návrh poslance Michala Krause (ČSSD), který tuto sazbu u většiny služeb zvyšuje.

Zkrátit výdaje na starobní důchody o 13,3 miliardy korun chce v roce 2012 ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšením věkové hranice pro odchod do důchodu.

Nejméně čtyři miliardy korun chce vláda v příštím roce ušetřit díky chystaným úpravám v nemocenském pojištění.

Fúzi s největším tuzemským charterovým dopravcem, společností Travel Service, zvažuje národní letecká společnost České aerolinie (ČSA).

S více než miliardou korun ze státního rozpočtu a třemi miliony eur z fondů Evropské unie špatně hospodařilo ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením bývalého ministra Petra Lachnita.

Projekty za více než miliardu korun v rámci programu záchrany památek špatně rozdělovalo ministerstvo kultury. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu nepostupovali úředníci ministerstva při hodnocení objektivně.

Jedním ze strategických záměrů společnosti Veletrhy Brno do roku 2006 je zvýšit svůj podíl na českém výstavním trhu ze současných téměř 50 procent (měřeno rozsahem pronajaté výstavní plochy) o pět procent.

Povinnost Českého Telecomu zpřístupnit účastnická vedení (takzvanou poslední míli) i konkurenčním operátorům upravuje novela telekomunikačního zákona, kterou ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna.

Po vstupu České republiky do Evropské unie by měly podražit jen některé druhy potravin. Určitý vzestup cen se dotkne mléčných a masných výrobků, ryb a rýže. "Neočekáváme žádné cenové šoky a skoky. Není pro ně důvod," uvedl náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský.

Union banku (UB) poslal ve čtvrtek 29. května, tedy jen 10 dnů po zahájení likvidace, Krajský soud v Ostravě do konkurzu.

Dálnice D 47 z Lipníku nad Bečvou do Ostravy bude stát 50,2 miliardy korun. Pro ČIA to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.

Podmínky pro veřejnou soutěž pro výstavbu prvního úseku dálnice D 47 z Lipníku nad Bečvou do Ostravy oznámil ministr dopravy Šimonovský.

Červen

Harmonizace struktury a sazeb nepřímých daní, zapojení do společné zemědělské politiky a zavedení jednotného celního režimu Evropské unie (EU) budou podstatné faktory, které by po vstupu České republiky do EU mohly vést ke skokovému zrychlení růstu spotřebitelských cen.

Druhou vlnu přílivu přímých zahraničních investic očekává v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka.

Zdražení zhruba 50 správních poplatků a zavedení 40 nových plánuje od ledna příštího roku ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vlastní verzi reformy veřejných financí začala vypracovávat opoziční ODS. Program, který nazvala Modrý úděl, se zaměří především změnu daní a sociálních dávek.

Nejvyšší objem zahraničních investic, celkem 12,9 miliardy, plynul v prvním čtvrtletí do zpracovatelského průmyslu.

Povinnost vypsat výběrové řízení na veřejnou zakázku od limitu dvou milionů korun, bude zadavatelům stanovovat nový zákon o veřejných zakázkách, který schválila vláda.

Den daňové svobody letos v České republice připadl na 12. června. Za poslední čtyři roky se tak postupně posunul o osm dní.

Zvýšení garance na úhradu nákladů pro vypořádání ekologických závazků vzniklých privatizací o 1,5 miliardy korun na 5,3 miliardy korun zamítla na svém zasedání vláda.

Zavedení poplatku za dovážená ojetá vozidla pro všechny jejich dovozce a pro individuální dovozy i za nová vozidla je jednou z novinek, se kterou počítá novela zákona o odpadech.

Novou energetickou koncepci, která počítá se zrušením stávajících limitů na těžbu hnědého uhlí, prosazuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zvýšit některým dědicům daň na dvojnásobek chce nad rámec koaliční dohody od července příštího roku ministr financí Bohuslav Sobotka.

Za 26 miliard korun odkoupí Český Telecom 49procentní podíl ve společnosti Eurotel od konsorcia Atlantic West.

Privatizovat společnost ČEZ nehodlá ve svém funkčním období stávající vláda. Potvrdil to ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Kabinet však uvažuje o prodeji 16procentního podílu v této elektrárenské společnosti na kapitálových trzích.

Celkem 13 miliard korun dluží neplatiči na pojistném Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Z toho 3,4 miliardy korun dluží 1689 společností v konkurzu nebo vyrovnání.

K takzvanému zelenému scénáři státní energetické politiky se přiklání ministerstvo průmyslu a obchodu. Scénář počítá s výstavbou dalších jaderných bloků okolo roku 2020, s uvolněním limitů těžby hnědého uhlí a s usnadněním dovozu černého uhlí.

Hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,2 procenta. Po očištění od sezónních vlivů se HDP zvýšil o 1,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti se v květnu meziměsíčně snížila o 0,2 procentního bodu na 9,4 procenta.

Program výstavby nových uhelných elektráren připravuje společnost ČEZ. Mají nahradit elektrárny, kterým skončí doba životnosti.

Souboj o hnědouhelné doly, které chce stát letos prodat, se může zúžit na malý okruh uchazečů. Ministerstvo průmyslu navrhuje výrazná omezení pro účastníky veřejné soutěže o těžební firmy.

Novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která posílí samostatné příjmy krajů, schválila vláda.

Zavedení takzvané editační povinnosti daňové správy chce prosadit ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Výše ročního obratu, od kterého se musí podnikatelé a firmy stát plátci DPH, se současně se vstupem ČR do Evropské unie sníží na 35 tisíc eur, tedy na zhruba jeden milion korun.

Celkem 20 milionů eur (626 milionů korun) zaplatí stát firmě Housing & Construction (H&C) jako kompenzaci za zrušení smlouvy o výstavbě dálnice D 47. Bude tak vyčerpán celý limit, který smlouva stanovovala.

Celkem o 33,2 miliardy korun na 429,1 miliardy korun vzrostl za tři měsíce ke konci prvního čtvrtletí letošního roku státní dluh České republiky. Vnitřní dluh se oproti konci loňského roku zvýšil o 29,9 miliardy korun na 416,6 miliardy korun.

Až na poslední chvíli, přesně 45 minut před začátkem časově neomezené stávky, se piloti Českých aerolinií (ČSA) dohodli s vedením firmy na principech kolektivního vyjednávání. Stávka tak nebyla a všechna letadla ČSA odletěla podle platného letového řádu.

Investice v oblasti životního prostředí v následujících letech do roku 2010 dosáhnou celkové částky zhruba 285 miliard korun. Největší zátěž (přibližně 58 procent) ponesou podniky, dalších 40 procent obce.

Daňové zvýhodnění penzijního připojištění se v nejbližších dvou letech měnit nebude. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je nutné zavést nejdříve nový penzijní systém.

Jako remízu ohodnotnotil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban jednání s evropským komisařem Mario Montim v Bruselu. Tématem schůzky bylo umožnění státní pomoci Třineckým železárnám.

Privatizace Českých aerolinií by se mohla uskutečnit v horizontu dvou tří let. Alespoň se to ve vládě pokusí prosadit ministr dopravy Milan Šimonovský. Mělo by jít o prodej menšinového balíku akcií.

Koncepci reformy veřejných rozpočtů, včetně závazných textů schválených na koaličním jednání 22. června, schválila vláda.

Novelu upravující dohled nad fungováním úvěrových družstev schválila vláda. Záměrem kabinetem přijaté novely je harmonizovat právní postavení a působení družstevních záložen s pravidly Evropské unie.

Více než 2,6 miliardy eur (zhruba 83 miliard korun) bude moci Česká republika do roku 2006 čerpat ze strukturálních fondů Evropské unie a Fondu soudržnosti.

O Budějovický Budvar, poslední státem vlastněný pivovar, se kromě jeho největšího rivala - skupiny Anheuser-Busch - začínají zajímat i další velké světové pivovary.

Vydání státních dluhopisů v objemu 47,6 miliardy korun, z jejichž výnosuvláda částečně financovat výstavbu dálnice D 47, podpořil Senát.

K 1. lednu příštího roku se sloučí pardubická rafinérie Paramo a kolínská rafinérie Koramo. Nástupnickou společností bude Paramo, člen skupiny Unipetrol.

Povinnost Českého Telecomu zpřístupnit účastnická vedení (takzvanou poslední míli) i konkurenčním operátorům upravuje novela telekomunikačního zákona, kterou jednomyslně schválil Senát.

Částku v rozmezí 3500 až 4000 korun měsíčně by mohl dostat každý občan ČR starší 18 let. Počítá s tím alternativní návrh fiskální reformy, kterou vypracoval stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

10.03.2004HDP ČR ve 4Q 2003 + 3,1%, rok 2003 +2,9% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.01.2004Hlavní ekonomické události roku 2004 ! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688