Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  21.12.2003 13:09:04

Nejvýznamnější ekonomické události týdne od 15. do 21. prosince



V týdnu od 15. do 21. prosince se v ekonomice staly tyto nejvýznamnější události:

Celkem 476,7 miliardy korun činil ke konci září dluh ústřední vlády. Od začátku roku se prohloubil o 80,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Vnitřní dluh dosáhl 465,1 miliardy korun, vnější dluh státu na konci září činil 11,7 miliardy korun, největší podíl na něm měla půjčka od EIB ve výši 10,1 miliardy korun.

Česká republika bude v příštím roce hospodařit s příjmy ve výši 754 miliard korun a výdaji ve výši 869 miliard korun. Plánovaný schodek by se měl pohybovat na úrovni 115 miliard korun. Počítá s tím zákon o státním rozpočtu na rok 2004, který podepsal prezident Václav Klaus. ČIA to potvrdil ředitel hradního tiskového odboru Petr Hájek.

Až devět miliard korun může vláda získat z prodeje podílů v Severočeských dolech (SD) a Sokolovské uhelné (SU). Nejvyšší nabídku za podíl v SD předložila slovenská investiční skupina J&T, konkrétně 6,83 miliardy korun. Za SU nabízí management společnosti 2,1 miliardy korun. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Druhá skončila Penta, která nabídla 5,36 miliardy korun. Původně favorizovaný účastník, investiční skupina Appian Group, nabídl za akcie SD pouze 4,78 miliardy.

Dodatečně navýšit cenu za státní podíl v Severočeských dolech na zhruba sedm miliard korun chce česko-slovenská investiční skupina Penta. Nová cenová nabídka má převýšit částku, kterou nabídla konkurenční slovenská skupina J&T. ČIA to sdělil mediální zástupce Penty Pavel Novák.

O exkluzivním jednání o pronájmu švédských stíhaček Jas-39 Gripen po tříhodinové debatě rozhodla vláda. Ministr obrany Miroslav Kostelka by měl do 28. února se švédským partnerem vyjednat podmínky pronájmu. Po zasedání kabinetu o tom novináře informoval premiér Vladimír Špidla. Vláda tak potvrdila rozhodnutí mezirezortní komise, která jako nejlepší z pěti nabídek určila právě švédskou.

Pronájem 12 nových nadzvukových stíhacích letounů typu Jas-39 Gripen a dvou cvičných letounů stejného typu, které české armádě zapůjčí Švédsko, bude stát 21 miliard korun včetně provozních nákladů. Samotná cena pronájmu stíhaček tak činí 17 miliard korun. Oznámil to ministr obrany Miroslav Kostelka.

Prodej stoprocentního balíku akcií IPB Real společnosti Americká 33, kterou vlastní francouzská developerská firma ORCO Property Group, odsouhlasila vláda. Za koupi IPB Real nový majitel zaplatí 607 milionů korun. ČIA o výsledku jednání informoval Luboš Šikula z tiskového oddělení vlády.

Přerušit projednávání strategie partnerství veřejného a soukromého sektoru, takzvaného Public Private Partnership (PPP) se v rámci zasedání rozhodla vláda. Bod přijde na program na některém z příštích zasedání. Bez bližších podrobností o tom ČIA informoval Luboš Šikula z tiskového oddělení vlády.

Přerušit jednání o zřízení Výboru pro veřejné finance se rozhodla vláda. Výbor měl podle představy ministra financí Bohuslava Sobotky čelit fragmentaci veřejných rozpočtů, ke které by mohlo dojít na základě reformy veřejných financí. Vláda bude zřízení výboru projednávat na některém z příštích zasedání. ČIA o tom informoval Luboš Šikula z tiskového oddělení vlády.

České dráhy (ČD) by podle záměru ministerstva dopravy nemusely v budoucnu platit za používání dopravní cesty, která je ve správě státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Týkalo by se to však pouze osobní železniční přepravy. "Chceme dosáhnout toho, aby dráhy neplatily za dopravní cestu stejně jako za ni neplatí autobusoví dopravci," řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.

Nižší průměrné ceny pohonných hmot pro poskytování cestovních náhrad stanovilo pro příští rok ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). O 50 haléřů na 21,30 korun tak klesne průměrná cena litru motorové nafty, o 80 haléřů se sníží průměrná cena benzinu 95 O Super. Stanovuje to vyhláška o sazbách pro cestovní náhrady, kterou již schválil ministr Zdeněk Škromach. Vyhláška bude platit od 1. ledna příštího roku. ČIA o tom informovala tisková mluvčí MPSV Kateřina Prejdová.

Mezi ekonomickými týdeníky si v září polepšil zejména Profit. Průměrný prodej jednoho čísla narostl ze srpnových 15,9 tisíce na 19,15 tisíce kusů denně. Prodej ostatních ekonomických týdeníků stagnoval na srpnové úrovni. Oznámila to Unie vydavatelů denního tisku (UVDT).

K urychlenému projednání Programu rekonstrukce, modernizace a výstavby mezinárodních silnic a dalších dopravně významných tahů v České republice vyzývá vládu a ministra dopravy Milana Šimonovského Ústecký kraj. Jeho hejtman Jiří Šulc ČIA řekl, že nepříjetím příslušného zákona je ohroženo dokončení dopravního spojení průmyslové zóny Triangle u Žatce rychlostní komunikací R 7 Praha - Chomutov s prodloužením do saského Chemnitzu.

Žalobu na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) podal Český Telecom. Jako důvod firma uvádí, že ČTÚ nezajistil Telecomu úhradu ztrát, které dominantnímu operátorovi vznikly z provozování takzvané univerzální služby. ČIA o tom informoval mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přerušil řízení o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory pro Třinecké železárny (TŽ). Správní řízení přerušil do ukončení konzultací s Evropskou komisí. ČIA o tom informoval mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Podporu TŽ ve výši 1,9 miliardy korun schválila česká vláda 12. listopadu, kdy projednávala dokončení restrukturalizace českého ocelářského průmyslu.

Obchvat Plzně začal sloužit řidičům. Provoz je veden po dvou krajních 8,5kilometrových úsecích a provizorní prostřední části. Prostřední úsek v délce 3,5 kilometru, včetně tunelu vrchem Valík, bude zprovozněn nejdříve na konci roku 2006. Zvýšení DPH u stavebních prací ze stávajících pěti na 22 procent, které začne platit od května příštího roku, prodraží výstavbu posledního úseku z původně předpokládaných 11 na 13 miliard korun.

Řetězec prodejen s elektronikou Electrocity v polovině ledna ukončí aktivity na českém trhu. Majitel sítě, společnost Europe Technic vlastněná řeckým koncernem Kotsovolos, patrně podle Euro online nezvládl cenový boj, který na tuzemském trhu již několik let probíhá. Vedení společnosti Electrocity se k případnému zavření svých prodejen nechce podle Karolíny Šrámkové z marketingového oddělení zatím vyjadřovat.

Do čtvrtka 19. prosince měla Česká konsolidační agentura (ČKA) podepsat se zdravotními pojišťovnami působícími na českém trhu dohodu, v jejímž rámci převezme část jejich pohledávek za převážně státními dlužníky v objemu 2,9 miliardy korun. Peníze by měly pojišťovny obdržet ještě do konce letošního roku. ČIA to potvrdil mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Pomoc Komerční bance, kterou jí před privatizací poskytl stát převzetím špatných aktiv, považuje Evropská komise (EK) za povolenou. "To znamená, že komise již nebude dále tato podpůrná opatření přezkoumávat," sdělila ČIA mluvčí Komerční banky Marie Petrovová.

S účetní ztrátou v maximální výši kolem 750 milionů korun chtějí letos hospodařit České dráhy. Tato ztráta je navíc způsobená tím, že stát zatím nezrušil povinnost ČD platit za dopravní cestu při provozování osobní železniční dopravy. "Pokud by nám tuto povinnost odpustil, ušetřili bychom další miliardu korun," řekl generální ředitel ČD Petr Kousal.

Omezit korupci při zadávání veřejných zakázek a sladit českou legislativu s evropskou jsou hlavní cíle nového zákona o zadávání veřejných zakázek, který schválil Senát. Právě nekompatibilita stávající právní úpravy s právem Evropských společenství byla v minulých letech jednou z nejčastějších kritik ze strany Evropské unie (EU).

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Oznámil to Pavel Zúbek z odboru komunikace ČNB. ČNB naposledy změnila úrokové sazby 31. července, kdy základní sazby klesly o 25 bazických bodů. Aktuální dvoutýdenní reposazba ČNB činí dvě procenta, diskontní sazba jedno procento, lombardní sazba je na úrovni tří procent.

Pouze se společnostmi Škoda Holding a 11 FITE bude dále jednat privatizační komise, která má na starosti prodej státního podílu v ČKD Praha Holdingu. Zbývající čtyři uchazeči byli vyřazeni kvůli nesplnění podmínek soutěže. ČIA to sdělil zdroj z Fondu národního majetku (FNM), který si nepřál být jmenován. Nabídku na koupi holdingu ČKD podalo 10. prosince celkem šest společností.

O čtyři nové cenové programy pro domácnosti a tři pro firmy doplní od 1. ledna nabídku služeb Český Telecom. Nově také dominantní operátor zavede tři programy ISDN a nadstavbové balíčky pro volání do mobilních sítí a do zahraničí. Informoval o tom marketingový ředitel Telecomu David Duroň.

Pražské Hlavní nádraží změní do koncem roku 2008 výrazně podobu. Ještě o dva roky dříve by měla skončit proměna nádraží v Karlových Varech a Mariánských Lázní. Počítá s tím smlouva o revitalizaci tří českých nádraží, kterou podepsali zástupci Českých drah a italské firmy Grandi Stazioni. Celková investice dosáhne částky 750 milionů korun.

Zhruba 320 ze 4000 hodnocených provozů, které podléhají veterinární legislativě EU, čili těch, které hodlají působit na společném trhu EU, ukončí k 31. prosinci činnost. Informoval o tom na základě průběžně probíhajícího hodnocení zpracovatelských provozů tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Harmonizovat české právní předpisy s normami platnými v Evropské unii (EU) je hlavním smyslem balíčku pěti euronovel zákonů vztahujících se k pojišťovnictví, které schválil Senát. Všechny v podstatě reagují na princip volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, který bude Česká republika aplikovat po vstupu do EU. Novely řeší mimo jiné třeba případy, kdy české pojišťovny budou chtít zahájit po vstupu do EU činnost v jiné členské zemi.

Druhým zahraničním investorem v průmyslové zóně Joseph u Mostu má být po mexické společnosti Nemak firma Sup-Bo z Belgie, která se specializuje na na výrobu substrátů pro pěstování žampionů. Primátor Mostu Vladimír Bártl ČIA řekl, že Sup-Bo chce využít šest hektarů plochy a do výstavby provozu hodlá investovat 75 milionů korun.

Pouze 1,8 procenta velkých společností informuje denně své akcionáře a investory. Zhruba jednou týdně informace poskytuje rovněž 1,8 procenta společností, jednou za měsíc pak deset procent. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo Sdružení Czech Top 100. Čtvrtletně své akcionáře a investory informuje 25,5 procenta firem, jednou za pololetí 12,7 procenta a jednou ročně 14,1 procenta. Dalších 17,7 procenta investory informuje nepravidelně. Zbývajících 22 procent společností na dotaz neodpovědělo.

Možnost vyššího růstu spotřeby domácností a změny administrativně upravovaných a regulovaných cen jsou spolu s daňovými úpravami hlavními riziky, která ohrožují současnou inflační prognózu České národní banky. Jak po jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) řekl viceguvernér Oldřich Dědek, rizika však nejsou významná.

Maloobchodní tržby se v říjnu meziročně reálně zvýšily o 3,4 procenta. Po očištění o sezónní vlivy tržby vzrostly o 3,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem, kdy prodeje stouply o 9,4 procenta, však došlo ke zpomalení jejich dynamiky. Meziměsíčně došlo ke snížení příjmů o 0,7 procenta. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Novelu zákona o Hospodářské komoře ČR (HK) a Agrární komoře ČR předalo Poslanecké sněmovně vedení HK. Novela mimo jiné předpokládá povinnou registraci všech podnikatelských subjektů mimo oblast zemědělství a lesnictví u HK. Členství v HK naopak zůstane dobrovolné. Vyplývá to z návrhu novely, který ČIA poskytla tisková mluvčí HK Viktorie Plívová.

Čeští rejdaři dostanou méně než čtvrtinu z požadované výše náhrady ztráty způsobené letošním suchem. Rozhodla o tom vláda. Rejdaři po státu požadují 120 milionů korun, dostanou však pouze 25 milionů. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského stát nemá na to, aby mohl zaplatit celou ztrátu.

Pivem roku 2004 se stal světlý budějovický ležák Budvar, který v anketě vyhlašované časopisem Pivní kurýr zvítězil již popáté za sebou. Nejlepší desítkou roku je pivo Staropramen, pivovarem roku zvolili čtenáři časopisu Starobrno. Vyplývá to z výsledků ankety. Budvar získal toto ocenění v historii soutěže včetně letošního ročníku posedmé.

Definitivní verzi rozpočtu Prahy pro příští rok, která počítá s příjmy ve výši 29,2 miliardy korun a výdaji v objemu 42,04 miliardy, odsouhlasili zastupitelé hlavního města Prahy. Schodek bude činit 12,84 miliardy. Pro přijetí rozpočtu zvedlo ruku 45 zastupitelů, proti jich bylo 15 a devět členů zastupitelstva se hlasování zdrželo.

S deficitem ve výši 17,367 miliardy korun bude v příštím roce hospodařit Fond národního majetku (FNM). "Deficit bude možné vyrovnat již během roku 2004," řekla ČIA tisková mluvčí FNM Petra Krainová. V rozpočtu totiž nejsou uvedeny příjmy z privatizace státního majetku s výjimkou prodeje podílu v Unipetrolu.

Neúspěšně skončila privatizace brněnské strojírny Královopolská. Meziresortní privatizační komise doporučila vládě odmítnout všechny podané nabídky z formálních důvodů. Komise zájemcům umožní podat nabídky nové. ČIA to sdělila tisková mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Petra Krainová.

Ani jedna ze tří parlamentních vyšetřovacích komisí, které zkoumají kauzy dálnice D 47, společnosti Diag Human a americké CME, zatím nezjistila takové závěry, které by jí umožnily ukončit činnost k předem určeném datu, tedy ke konci roku 2003. Poslanecká sněmovna proto rozhodla, že práce všech tří komisí bude dále pokračovat.

Na ukončení veškerých sporů mezi společnostmi CET 21 a ČNTS se dohodli zástupci obou firem. ČIA o tom informoval mluvčí finanční skupiny PPF Ivan Lackovič. ČNTS až do letošního listopadu vlastnila americká společnost Central European Media Enterprises (CME), která prostřednictvím této bývalé servisní organizace TV Nova vedla proti naší největší komerční televizi řadu sporů.

Kontrolu nad 66 procenty ve společnostech Nova Holding a TV Nova Holdings získala nákupem podílů bývalých společníků MEF Holding Vladimíra Komára a Jana Gernera největší tuzemská finanční skupina PPF. Zbývajících 34 procent si ponechal podnikatel Jiří Šmejc. ČIA o tom dnes informoval mluvčí PPF Ivan Lackovič s tím, že podmínky transakce nebudou obě strany blíže komentovat.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688