Cianews.cz (ČIA)
Obchod a služby  |  18.11.2003 16:03:01

Appian Group: Sloučení SD a MUS má logiku



Ze zcela objektivních příčin lze Appian Group považovat za favorita soutěže o Severočeské doly (SD). "Appian Group prostřednictvím Mostecké uhelné společnosti (MUS) těží na stejném ložisku jako SD. Jde o administrativně rozdělenou lokalitu, jejíž obsluhu by přirozeně - ekonomicky i ekologicky - měla koordinovat jedna centrála," uvedl dnes pro ČIA tiskový mluvčí Appian Group v ČR Radek Stavěl.

Stavěl ale odmítá námitky odborových předáků společnosti ČEZ, podle kterých je soutěž o státní podíl v SD "šitá na míru" společnosti Appian Group. Mluvčí Appianu nesouhlasí ani s tvrzením, že MUS a SD získají dominantní postavení na trhu s hnědým uhlím. Obě společnosti totiž těží 78 procent hnědého uhlí v ČR. "Hnědému uhlí jako primárnímu zdroji elektřiny konkurují černé uhlí, jaderná energie a další zdroje. Když bude hnědé uhlí dodáváno za nekonkurenceschopných podmínek, samo se připraví o svůj trh," řekl Stavěl.

Na loňské produkci hnědého uhlí ve výši 48,4 milionu tun se podílely SD 44,2 procenta, MUS 34,3 procenta a Sokolovská uhelná 21,5 procenta. Celkem 60 procent objemu těžby odebírá společnost ČEZ. Již v roce 2000 konstatoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že ČEZ má jako odběratel hnědého uhlí dominantní postavení. ÚOHS tehdy udělil společnosti ČEZ pokutu za to, že při odběru uhlí diskriminovala MUS. ČEZ naopak nesnížil odběry uhlí od SD, ve které má 37procentní majetkový podíl.

Appian Group nyní drží prostřednictvím švýcarské Investenergy 96,37 procenta akcií MUS. Letos převzal stoprocentní podíl v plzeňském Škoda Holdingu. Vlastní také významné podíly v teplárnách v Otrokovicích, Strakonicích, Příbrami a Týně nad Vltavou. Nyní se uchází o převzetí státního 55procentního podílu v SD. Vlastníky Appianu jsou podle Štětky americké fyzické osoby, řídí ji čtyřčlenná výkonná rada. Jedním z členů rady je generální ředitel MUS Antonín Koláček.

-dtr-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

12.03.2013Rozevřené nůžky mají logiku STOX.CZ (Grant Capital)
27.01.2005Mají akciové trhy logiku ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688