Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.10.2024 11:42:09

Sníží ECB v prosinci sazby o 50 bodů?. Reakce 10 centrálních bankéřů - rozhodnou data

Trh všeobecně očekává, že ECB do konce roku sníží ještě jednou své sazby. Hojně se diskutuje o možnosti snížení hned o 50 bodů. Samotní centrální bankéři k tomu uvádějí následující.

Podle guvernéra Bank of Latvia Martinse Kazakse jsou ve hře všechny možnosti. Hlavní slovo budou mít přicházející makroekonomická data. Ekonomický vývoj je poměrně slabý a politika centrální banky je v tomto světle aktuálně už v poměrně výrazně restriktivní pozici.

Šéf National Bank of Belgium Pierre Wunsch míní, že na stole jsou všechny možnosti a záviset bude především na konkrétním vývoji dat. Wunch by nicméně preferoval postupné snižování sazeb, které nebude vytvářet prostor pro nechtěnou volatilitu trhů. 

Šéf Bank of Portugal Mario Centeno vyzdvihuje také roli dat. Podle jeho mínění byla inflace v září už velmi nízká poměrně dosti pod odhady centrální banky.

Guvernér holandské centrální banky Klaas Knot míní, že růst platů je zatím stále velmi vysoký a výrazně nekoresponduje s 2procentní inflací a pouze slabým růstem produktivity práce. Inflace proto zřejmě vzroste oproti zářijovým 1,7 %.

Šéf Austrian National Bank Robert Holzmann chce vidět další data, ale aktuálně snížení sazeb o 50 bodů nepodporuje.

Podle šéfa německé centrální banky Joachima Nagela současné debaty o možném snižování sazeb o 25 nebo 50 bodů ničemu nepomáhají. Doba je nejistá a je třeba počkat na nově příchozí data a na jejich základě se rozhodovat.

Francois Villeroy de Galhau z Bank of France konkrétní krok ohledně sazeb nekomentuje a uvedl pouze, že snaha centrální banky po zvládnutí inflace je na dobré cestě.

Guvernér finské centrální banky Olli Rehn navazuje další kroky ECB na nově příchozí data a také na další analytický výhled z nich vycházející.

Šéf litevské centrální banky Gediminas Šimkus míní, že rozhodující budou data nicméně podporuje spíše umírněné graduální kroky. Rychlé pohyby sazeb o 50 bodů by měly reflektovat pouze nějaké výrazné negativní překvapení.

Podle chorvatského guvernéra Borise Vujčiče rozhodnou data a nyní je bezpředmětné diskutovat o jakémkoli rozsahu snížení sazeb.






Vladimír Urbánek
V oboru investic se pohybuje více než 25 let. Po několikaleté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry se věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů. Za důležité považuje především zkušenosti a sledování dlouhodobého ekonomického vývoje na českých i zahraničních kapitálových trzích.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688