Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  25.10.2024 08:28:00

Ranní zprávy 25.10.2024: Souhrnný indikátor důvěry v říjnu poklesl o 0,2 bodu m/m na hodnotu 96,8

Klíčové události

- ČR: Souhrnný indikátor důvěry v říjnu poklesl o 0,2 bodu m/m na hodnotu 96,8.

- Eurozóna: Index PMI ve službách v říjnu předběžně poklesl na 51,2 ze zářijových 51,4 bodu, ale PMI ve výrobě vzrostl na 45,9 ze zářijových 45,0 bodu. Kompozitní index se v říjnu mírně zlepšil na 49,7 bodu.

- Německo: Index PMI ve službách v říjnu předběžně vzrostl na 51,4 bodu a PMI ve výrobě na 42,6 bodu.

- USA: Stavební povolení v září -3,1 % % m/m a prodeje novostaveb +4,1 % m/m. Nové týdenní žádostí o podporu v nezaměstnanosti do 19/10 výrazněji zvolnily na 227 tis. Kompozitní index PMI v říjnu předběžně vzrostl na 54,3 ze zářijových 54,0 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se včera přesunulo k hladině 25,20 CZK/EUR, když koruna mírně posílila. Z několikadenního nadhledu pokračuje obchodování tzv. do strany v rozmezí 25,20 – 25,30 CZK/EUR. Z domácích makroekonomických statistik včera byly zveřejněny konjunkturální průzkumy za říjen. Důvěra domácích ekonomických subjektů v říjnu oproti září mírně poklesla o 0,2 bodu na hodnotu 96,8. Spotřebitelská důvěra sice vzrostla, ale pokles důvěry nastal mezi podnikateli. Pozitivní je, že v říjnu s výjimkou obchodu nedošlo k výraznější korekci zářijových čísel, kdy byl růst důvěry plošný ve všech odvětvích. Dalším pozitivem je skutečnost, že celková důvěra v posledních dvou měsících (září a říjen) byla vyšší, než tomu bylo během léta (červenec, srpen), kdy byly spotřebitelé i firmy v určitém útlumu.

- USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna včera posílila k hladině 23,30 CZK/USD a smazala tak část ztrát z první poloviny týdne. Na měnovém páru s polským zlotým koruna včera opět posílila a rozšířila tak středeční zisky. V závěru odpoledne testovala hladinu 5,80 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny si sice včera během dne další ztráty vůči euru nepřipsaly, což však neznamená, že v dalších dnech nemohou dále oslabovat. Maďarský forint se vůči euru pohyboval především v širším okolí hladiny 403 HUF/EUR a polský zlotý v širším okolí hladiny 4,34 PLN/EUR.

- EURUSD: Ve čtvrtek ráno přinesly na eurodolar zvýšenou volatilitu říjnové indexy podnikatelských nálad PMI v hlavních evropských ekonomikách. Horší PMI ve Francii byly následně kompenzovány zlepšením v Německu a obchodování se tak přesunulo k hladině 1,08 USD/EUR. Kolem této hladiny se následně obchodovalo po zbytek dne. Odpolední čísla z USA se do kurzu eurodolaru výrazněji nepromítly. Dnes dopoledne může do obchodování promluvit výsledek německého indexu Ifo za říjen. Vzhledem ke zlepšení indexů PMI lze očekávat podobný vývoj i u Ifa. Odpoledne budou sice zveřejněny další statistiky z USA, ale neočekáváme, že by do obchodování na eurodolaru výrazněji promluvily. Pokud k větším pohybům nedojde ani na tržních sazbách, tak by se obchodování mohlo v samotném závěru týdne stabilizovat v širším okolí hladiny 1,08 USD/EUR.

Očekávaná data a události

- Eurozóna: Peněžní nabídka M3 (září)

- Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (říjen)

- USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (září), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (říjen)

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688