mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.10.2024 20:49:00

Česká společnost DEKONTA úspěšně postupuje v dekontaminaci půdy v Kuvajtu

22.10.2024 / 20:41 | Aktualizováno: 22.10.2024 / 20:49

V Kuvajtu pokračují aktivity zaměřené na dekontaminaci ropou znečištěné půdy po irácké invazi, kdy bylo zapáleno více než 700 vrtů. Jedná se o globálně nejrozsáhlejší ekologickou katastrofu svého druhu. Za účelem nápravy vzniklých škod realizuje kuvajtská strana největší dekontaminační program na světě, v rámci kterého bylo zadáno již 9 velkých sanačních projektů. Předmětem každého z nich je dekontaminace asi 3 milionů tun zeminy silně znečištěné ropnými látkami. Česká společnost DEKONTA se účastní dvou z těchto projektů. V rámci prvního z nich („SKETR-Zone 3“) byly již úspěšně vyčištěny více než dvě miliony tun kontaminované zeminy. Sanační práce budou pokračovat do konce příštího roku. Druhý projekt („SKETR-II-Zone A“), jehož realizace byla zahájena v loňském roce, je nyní ve fázi úspěšného dokončení přípravných činností. Začínají vlastní dekontaminační práce, jež jsou plánovány do roku 2027. Ekonomická diplomatka i velvyslanec ZÚ Kuvajt projekty monitorují, s pracovníky společnosti DEKONTA jsou od počátku v pravidelném kontaktu a poskytují jim potřebnou podporu.

V rámci probíhajícího největšího dekontaminačního programu na světě (Kuwait Environmental Remediation Program - KERP), podepsala loni v březnu státní kuvajtská ropná společnost KOC (Kuwait Oil Company) smlouvy s dodavateli vybranými pro realizaci dalších tří velkých dekontaminačních projektů v jižním Kuvajtu (projekty SKETR II). Jejich předmětem je dekontaminace 8,5 miliónů tun znečištěné zeminy. Hodnota tří uzavřených kontraktů činí 455 mil. USD. Již o tři roky dříve zadala KOC šest podobných projektů – tři z nich v jižním (SKETR) a tři v severním (NKETR) Kuvajtu. Celkem tedy aktuálně probíhá devět dekontaminačních projektů, z nichž každý jeden by byl největším sanačním projektem na světě. Program KERP je financován prostřednictvím OSN (UNDP).

Česká firma DEKONTA se podílí na dvou sanačních projektech v jižním Kuvajtu, a to společně s kuvajtskou firmou Al-Sayer/ENSHAAT - v rámci projektu SKETR-Zone 3 jako subdodavatel a v rámci projektu SKETR II-Zone A jako člen sdružení. Na vysoce konkurenčním trhu se DEKONTě podařilo prosadit díky unikátním sanačním technologiím, kterými disponuje a díky bohatým zkušenostem s realizací rozsáhlých sanačních projektů v zahraničí. Projekt SKETR-Zone 3 byl zahájen v roce 2021 a bude pokračovat do konce příštího roku. V jeho rámci byly již pomocí biotechnologie společnosti DEKONTA úspěšně dekontaminovány více než 2 miliony tun silně znečištěné zeminy. Srovnatelným výsledkem se nemůže pochlubit žádná jiná evropská společnost.

Projekt SKETR II - Zone A, byl zahájen 8. dubna 2023 a pokračuje podle plánu. V září 2024 se podařilo úspěšně dokončit první etapu prací, která zahrnovala zejména: detailní průzkum znečištěných zemin; vyhledání a odstranění nevybuchlé munice; vypracování nezbytných ekologických studií; provedení zkoušek prokazujících účinnost navržených dekontaminačních technologií; vybudování dekontaminačních zařízení, včetně rozsáhlých biodegradačních ploch (cca 1 500 x 1 000 m), na kterých bude prováděna biotechnologická dekontaminace zemin; vybudování administrativně-technického zázemí pro realizaci projektu (komunikace, skladové prostory, dočasné kanceláře atd.). V září 2024 pak byly zahájeny vlastní dekontaminační práce zahrnující odtěžbu kontaminovaných zemin, přepravu na biodegradační plochu, třídění a biotechnologickou dekontaminaci. Realizace projektu bude probíhat do roku 2027, kdy má být celkově vyčištěno 3,5 milionu tun kontaminovaných zemin.

Tereza Valášková, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Kuvajtu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688