ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  23.10.2024 12:11:00

Komise schválila programy reforem Albánie, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie a Srbska

Programy reforem v rámci Nástroje pro reformy a růst

V návaznosti na kladné stanovisko členských států EU dnes Komise schválila programy reforem Albánie, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie a Srbska. Ve svých ambiciózních programech reforem se vlády pěti zemí západního Balkánu zavazují k socioekonomickým a fundamentálním reformám, které provedou v rámci plánu růstu v období 20242027, aby urychlily hospodářský růst a konvergenci s EU.

Jde o klíčový krok, jehož splnění umožňuje uvolnit platby v rámci Nástroje EU pro reformy a růst ve výši 6 miliard eur, které budou vyplaceny po dokončení dohodnutých reformních opatření.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: Výsledek práce, kterou naši západobalkánští partneři věnovali svým reformním programům, na mě udělal velký dojem. Dokládá to, že jim na úspěchu plánu růstu opravdu záleží. Naším záměrem je přiblížit ekonomiky států západního Balkánu těm našim. A dát jejich podnikům přístup a prostředky, aby mohly konkurovat na našem jednotném trhu. Prospěch z toho budou mít všichni a to je velký krok vpřed směrem k Evropské unii.“

Programy reforem se zaměřují na reformy v prioritních oblastech právního státu a dalších základních zásad, správy věcí veřejných, digitální a ekologické transformace, rozvoje lidského kapitálu a podnikatelského prostředí. Kromě toho každý příjemce předložil seznam orientačních investic rozhodujících pro uvolnění socioekonomického růstu, které mají být financovány z nástroje a mají být schváleny v souvislosti s investičním rámcem pro západní Balkán.

Komise posoudila každý program reforem na základě kritérií stanovených v nařízení o Nástroji pro reformy a růst a dospěla k závěru, že všechny splňují cíle nástroje spočívající zejména v rychlejším odstraňování socioekonomických rozdílů mezi příjemcem a Unií a dalším upevňování základů procesu rozšíření.

Platby budou prováděny dvakrát ročně až do roku 2027, přičemž západobalkánští partneři musejí nejdříve předložit žádost o platbu a Komise musí ověřit tři soubory podmínek:

  • Nezbytné předpoklady týkající se dodržování demokratických mechanismů, právního státu a dodržování lidských práv. Zvláštní podmínka se vztahuje na Srbsko a Kosovo, které se musí konstruktivně zapojit do normalizace svých vztahů, čímž se rozumí i provádění všech dohod o dialogu. Tato podmínka bude posuzována s ohledem na úlohu a příspěvek Evropské služby pro vnější činnost.
  • Před vyplacením finančních prostředků musí být splněny obecné podmínky makrofinanční stability a řádného řízení veřejných financí.
  • Platební podmínky, tj. splnění kvantitativních a kvalitativních kroků, na něž jsou reformy rozděleny.

Komise se těší na to, až svůj program reforem formálně předloží Bosna a Hercegovina, což jí umožní přikročit k jeho posouzení a pokračovat v podpoře příslušných orgánů, aby jej ku prospěchu všech občanů dokončily.

Další postup

Komise a příjemci nyní přistoupí k podpisu smluv o úvěru a dohod o nástroji, v nichž budou stanoveny povinnosti příjemců: přijmout vhodná opatření k předcházení, odhalování a nápravě podvodů, korupce, střetů zájmů a nesrovnalostí poškozujících finanční zájmy Unie, zamezit dvojímu financování a přijmout právní kroky směřujících k vymáhání neoprávněně získaných finančních prostředků, shromažďovat odpovídající údaje o příjemcích finančních prostředků z nástroje a oprávnit Komisi, Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) k výkonu jejich práv, bude-li to zapotřebí.

Současně mohou příjemci požádat o uvolnění předběžného financování až do výše 7 % jejich celkového orientačního přídělu předpokládaného v rámci nástroje.

Vyplácení předběžného financování bude podmíněno vstupem v platnost smlouvy o úvěru a dohody o nástroji a dodržením nezbytných předpokladů, které bude Komise před každou platbou sledovat.

Souvislosti

Dne 8. listopadu 2023 přijala Komise Plán růstu pro západní Balkán. Cílem tohoto ambiciózního plánu je urychlit socioekonomickou konvergenci regionu s EU a připravit cestu ke členství v Unii. Realizaci plánu podpoří navýšení objemu finanční pomoci prostřednictvím nového Nástroje pro reformy a růst, který vstoupil v platnost 25. května 2024. Tento nástroj doplní stávající finanční pomoc poskytovanou v rámci předvstupní pomoci (NPP III).

Nástroj disponuje finančním krytím ve výši 6 miliard eur, z toho 2 miliardy eur jsou ve formě grantů a 4 miliard eur ve formě vysoce zvýhodněných úvěrů. Nejméně polovina celkové částky (granty a úvěry) bude prostřednictvím investičního rámce pro západní Balkán (WBIF) vynaložena na investice.

Zbývající částka úvěrů bude směřovat přímo do státních pokladem zemí západního Balkánu, aby se urychlil růst založený na socioekonomických reformách.

Další informace

Pracovní dokument útvarů Komise – Albánie

Pracovní dokument útvarů Komise – Kosovo

Pracovní dokument útvarů Komise – Černá Hora

Pracovní dokument útvarů Komise – Severní Makedonie

Pracovní dokument útvarů Komise – Srbsko

Nařízení o Nástroji pro reformy a růst

Faktografický přehled o plánu růstu

Prováděcí rozhodnutí Komise

Media

Working lunch with the leaders of the six Western Balkan partners hosted by Ursula von der Leyen, President of the European Commission

2024-09-19

Quote

Výsledek práce, kterou naši západobalkánští partneři věnovali svým reformním programům, na mě udělal velký dojem. Dokládá to, že jim na úspěchu plánu růstu opravdu záleží. Naším záměrem je přiblížit ekonomiky států západního Balkánu těm našim. A dát jejich podnikům přístup a prostředky, aby mohly konkurovat na našem jednotném trhu. Prospěch z toho budou mít všichni a to je velký krok vpřed směrem k Evropské unii.
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise 2024-10-23

Realizace ambiciózních programů reforem přinese západnímu Balkánu dodatečnou podporu ve výši 6 miliard eur. Vzhledem k tomu, že nezbytné reformní kroky a investiční oblasti byly vymezeny v souladu s plánem růstu na období 2024–2027, posílíme tržní hospodářství regionu a nabídneme občanům a podnikům výhody v reálném čase. Díky tomuto nástroji zkonsolidujeme společný regionální trh a zároveň postupně začleníme tento region do jednotného trhu EU.
Olivér Várhelyi, komisař pro sousedství a rozšíření 2024-10-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688