ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  23.10.2024 12:07:00

EU investuje 4,8 miliardy eur z příjmů z obchodování s emisemi do inovativních projektů pro nulové čisté emise

4,8 miliardy eur na inovativní projekty pro nulové čisté emise

Komise dnes vybrala 85 inovativních projektů pro nulové čisté emise, které obdrží 4,8 miliardy EUR ve formě grantů z Inovačníhofondu, což pomůže uvést do praxe špičkové čisté technologie v celé Evropě. V rámci výzvy k předkládání návrhů na rok 2023 jsou poprvé udělovány projekty různého rozsahu (velké, střední a malé, spolu s pilotními projekty) a se zaměřením na výrobu čistých technologií. Jedná se o největší částku od zahájení inovačního fondu v roce 2020, čímž se celková výše podpory zvýšila na 12 miliard EUR a počet projektů se zvýšil o 70 %.

Vybrané projekty se nacházejí v 18 zemích: Belgie, Dánsko, Německo, Estonsko, Řecko, Španělsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Nizozemsko, Rakousko, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Finsko, Švédsko a Norsko. Týkají se široké škály odvětví z těchto kategorií: energeticky náročná průmyslová odvětví, obnovitelná energie, skladování energie, průmyslové hospodaření s uhlíkem, mobilita s nulovými čistými emisemi (včetně námořní a letecké dopravy) a budovy.

Vybrané projekty mají být uvedeny do provozu před rokem 2030 a očekává se, že během prvních deseti let provozu sníží emise přibližně o 476 milionů tun ekvivalentu CO2. To přispěje k evropským cílům v oblasti dekarbonizace, sníží emise z těch odvětví, která je obzvláště obtížné dekarbonizovat, posílí evropskou průmyslovou výrobní kapacitu a posílí vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií a odolnost dodavatelského řetězce.

Podpora průmyslových inovací pro klíčové politické cíle

Dnešní vybrané projekty přispívají zejména k dosažení těchto politických cílů EU:

Výroba čistých technologií: V souladu s aktem o průmyslu pro nulové čisté emise budou vybrané projekty v oblasti čistých technologií vyvíjet, stavět a provozovat výrobní závody pro klíčové součásti větrné a solární energie a pro tepelná čerpadla, jakož i součásti pro elektrolyzéry, palivové články, technologie skladování energie a hodnotový řetězec baterií. Vybrané projekty přispějí ke zvýšení výrobní kapacity solární fotovoltaiky v EU o 3 GW a výrobní kapacity elektrolyzérů v EU o 9,3 GW, což dále posílí infrastrukturu EU pro čistou energii.

Energeticky náročná průmyslová odvětví: Vybrané projekty podpoří různé technologie ke snížení čistých emisí skleníkových plynů v energeticky náročných průmyslových odvětvích, zaměří se na integraci energie z obnovitelných zdrojů, řešení skladování tepla a energie, recyklaci a opětovné použití, jakož i elektrifikaci.

Průmyslové nakládání s uhlíkem: Projekty vybrané v této výzvě zachytí CO2 a přispějí 13 % k cíli NZIA spočívajícímu ve skladování nejméně 50 milionů tun CO2 ročně z různých těžko dekarbonizovatelných zdrojů v energeticky náročných odvětvích, jako je cement a vápno, (bio)rafinerie, chemické látky a výroba energie z odpadů.

Vodík z obnovitelných zdrojů: Vybrané projekty přinesou 61 kilotun paliva z obnovitelných zdrojů nebiologického původu (RFNBO) ročně, což přispěje ke zvýšení využívání a výroby energie z obnovitelných zdrojů ve vodíku v těžko dekarbonizovatelných aplikacích v průmyslu a dopravě.

Mobilita pro nulové čisté emise: Projekty pomohou snížit emise v odvětví mobility, z čehož bude mít největší prospěch námořní odvětví. Tyto projekty zahrnují výstavbu a modernizaci plavidel pro paliva z obnovitelných zdrojů nebiologického původu a využívání elektřiny, jakož i snižování emisí při výrobě součástí silniční dopravy. Udělené projekty budou rovněž podporovat udržitelná paliva v dopravě, která ročně vyrobí 525 kilotun obnovitelných paliv.

Vybrané projekty byly hodnoceny nezávislými odborníky podle pěti kritérií pro udělení grantu: potenciál ke snížení emisí skleníkových plynů; stupeň inovace; provozní, finanční a technickou vyspělost; replikovatelnost; a nákladové efektivnosti.

Další kroky

Úspěšní žadatelé mají v prvním čtvrtletí roku 2025 podepsat grantové dohody s Evropskou výkonnou agenturou pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA).

Kromě 85 projektů, které byly dnes vybrány k financování, obdrží další slibné, ale nedostatečně vyspělé projekty pomoc při rozvoji projektů od Evropské investiční banky.

Poprvé je všem 149 projektům, které dosáhly především prahových hodnot pro hodnocení Inovačního fondu (včetně 64 nefinancovaných projektů), udělena pečeť STEP – nová značka kvality EU, která má být udělena vysoce kvalitním projektům přispívajícím k cílům Platformy strategických technologií pro Evropu (STEP). Pečeť STEP má usnadnit přístup k dalším příležitostem veřejné a soukromé podpory těchto projektů. Informace týkající se těchto projektů budou k dispozici na konci listopadu 2024 na portálu platformy STEP.

Komise zveřejní příští výzvu k předkládání návrhů v rámci Inovačního fondu na začátku prosince 2024.

Souvislosti

Inovační fond EU ETS je jedním z největších světových programů financování zavádění technologií pro nulové čisté emise a inovativních technologií. Jedná se o jeden z klíčových nástrojů průmyslového plánu Zelené dohody pro Evropu. Inovační fond, jehož příjmy ze systému EU pro obchodování s emisemi se v letech 20202030 odhadují na 40 miliard EUR, má vytvořit finanční pobídky pro společnosti a veřejné orgány, aby investovaly do pokročilých technologií pro nulové čisté emise a nízkouhlíkových technologií, a podpořit tak přechod Evropy na klimatickou neutralitu. Inovační fond dosud prostřednictvím předchozích výzev k předkládání návrhů přidělil přibližně 7,2 miliardy EUR na více než 120 inovativních projektů v celém Evropském hospodářském prostoru (EHP).

Inovační fond provádí agentura CINEA, zatímco Evropská investiční banka (EIB) poskytuje pomoc při rozvoji projektů slibným projektům, které nejsou dostatečně vyspělé pro granty z Inovačního fondu.

Výzva k předkládání návrhů Inovačního fondu na rok 2023 přilákala 337 projektových žádostí, z nichž 283 bylo způsobilých a přípustných pro hodnocení. Z 85 vybraných projektů nyní Inovační fond podporuje také projekty v Estonsku a na Slovensku, čímž rozšiřuje seznam zemí, které dostávají finanční prostředky.

Pro více informací

Otázka & Odpovědi

Výsledky předchozích výzev k předkládání návrhů v rámci Inovačního fondu 

Portfolio projektů Inovačního fondu (s informacemi týkajícími se vybraných projektů)

Přehled projektů inovačního fondu 

Systém EU pro obchodování s emisemi (ETS)

Plnění Zelené dohody pro Evropu

 

Quote

V klíčovém kroku směrem k evropským cílům klimatické neutrality dosáhl Inovační fond dalšího významného milníku. Bezprecedentní granty ve výši 4,8 miliardy eur podpoří dosud největší výběr projektů Inovačního fondu. Pečeť STEP byla poprvé udělena řadě projektů, které mohou usnadnit přístup k více možnostem financování z EU a přispět k tomu, aby byl evropský průmysl silnější a konkurenceschopnější.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-10-22

Inovační fond financuje více projektů než kdykoli předtím. 85 inovativních projektů v 18 zemích přináší špičkové čisté technologie ve službách opatření v oblasti klimatu. Nové projekty v odvětví námořní, letecké a silniční dopravy zvýší úsilí o dosažení čisté mobility. Fond opět ukazuje, jak je systém EU ETS skvělým nástrojem pro snižování emisí a financování projektů, které potřebujeme k vybudování klimaticky neutrální a konkurenceschopné Evropy.
Wopke Hoekstra, komisař pro opatření v oblasti klimatu a odpovědný za dopravu 2024-10-22

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688