ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  23.10.2024 11:55:00

Komise uložila společnostem České dráhy a Österreichische Bundesbahnen pokutu ve výši 48.7 milionů EUR

Antimonopolní předpisy

Evropská komise uložila společnostem České dráhy (dále jen „ČD“) a Österreichische Bundesbahnen (dále jen „ÖBB“), českým a rakouským provozovatelům železniční dopravy, pokutu v celkové výši 48.7 milionů EUR za porušení antimonopolních pravidel EU. Společnosti ČD a ÖBB se smluvily, že novému účastníku na trhu, společnosti RegioJet, zabrání v přístupu k použitým vagonům, čímž omezily hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy.

Porušení předpisů

Společnosti ČD a ÖBB poskytují služby osobní železniční dopravy v Česku a Rakousku. V roce 2011 vstoupila na trh dálkové osobní železniční dopravy v Česku společnost RegioJet. Aby mohla společnost RegioJet společnostem ČD a ÖBB konkurovat, využívala do značné míry ojeté vagony.

Šetření Komise zjistilo, že v letech 20122016 se společnosti ČD a ÖBB smluvily, že si udrží své postavení na trhu a zabrání expanzi společnosti RegioJet jak v Česku, tak na mezinárodní železniční trati mezi Prahou a Vídní, což je v rozporu s článkem 101 Smlouvy o fungování Evropské unie (dále jen „SFEU“).

Společnosti ČD a ÖBB koordinovaly své kroky v prodejních postupech souvisejících s ojetými vagony ÖBB pro dálkovou osobní dopravu, aby společnosti RegioJet zabránily v jejich nákupu. Vagony společnosti ÖBB byly pro RegioJet obzvláště důležité vzhledem k jejich kvalitě a moderním funkčním prvkům, ale také proto, že již byly schváleny pro provoz v Česku.

Komise zejména zjistila, že společnosti ČD a ÖBB:

  • Koluzně načasovaly prodeje vagonů, aby společnost RegioJet nemohla ojeté vagony ÖBB koupit.
  • Zmanipulovaly postupy prodeje ojetých vagonů společnosti ÖBB tak, aby je mohla namísto společnosti RegioJet kupovat společnost ČD.
  • Ohledně použitých vagonů společnosti ÖBB, o které společnost ČD neměla zájem, se dohodly na jiném vhodném kupujícím než RegioJet.
  • Vyměňovaly si důvěrné informace o nabídkách a míře zájmu ostatních uchazečů účastnících se prodejů.

Pokuta

Pokuty byly stanoveny na základě pokynů Komise pro výpočet pokut z roku 2006. Při stanovení výše pokut Komise zohlednila různé skutečnosti, včetně závažnosti protiprávního jednání, jeho zeměpisného rozsahu a doby jeho trvání.

Společnost ÖBB spolupracovala s Komisí v rámci programu shovívavosti (oznámení o shovívavosti z roku 2006), a proto jí byla pokuta snížena o XX %. Snížení odráží načasování spolupráce společnosti ÖBB a rozsah, v jakém důkazy, které poskytla, Komisi pomohly prokázat existenci kartelové dohody.

Společnostem byly uloženy pokuty v následující výši:

 

  Pokuta (EUR) Snížení na základě programu shovívavosti
ÖBB 16 712 000 45%
ČD 31 940 000 0 %

 

Souvislosti

V červnu 2016 provedla Komise neohlášené inspekce. V červnu 2022 zaslala Komise prohlášení o námitkách.

Článek 101 SFEU, který mohou použít i vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž, zakazuje protisoutěžní dohody a jednání ve vzájemné shodě mezi společnostmi, jež ovlivňují obchod mezi členskými státy a jejichž cílem nebo výsledkem je vyloučení, omezení nebo narušení hospodářské soutěže na vnitřním trhu.

Pokuty uložené společnostem, u nichž bylo zjištěno porušení antimonopolních pravidel EU, jsou odváděny do souhrnného rozpočtu EU. Tyto výnosy nejsou určeny na konkrétní výdaje, ale příspěvky členských států do rozpočtu EU na následující rok jsou odpovídajícím způsobem sníženy. Pokuty proto pomáhají financovat EU a snižují zátěž pro daňové poplatníky.

Pro dosažení cílů Zelené dohody EU je kladen důraz na zvýšení účinnosti dopravního systému, přičemž železniční doprava je výrazně upřednostňována jako druh dopravy šetrný k životnímu prostředí. Toho nelze dosáhnout bez existence účinné hospodářské soutěže a atraktivních služeb železniční dopravy.

Žaloba o náhradu škody

Každá osoba nebo společnost dotčená jednáním narušujícím hospodářskou soutěž, jak je popsáno v tomto případě, se může obrátit na soudy členských států a požadovat náhradu škody. Judikatura Soudního dvora Evropské unie i nařízení 1/2003 potvrzují, že ve věcech projednávaných vnitrostátními soudy představuje rozhodnutí Komise, které nabylo právní moci, závazný důkaz o tom, že k jednání došlo a bylo protiprávní. I když Komise uložila dotčeným účastníkům kartelové dohody pokutu, může být náhrada škody vnitrostátními soudy přiznána, aniž by byla z důvodu pokuty Komise snížena.

Obětem protisoutěžních praktik usnadňuje získání náhrady škody směrnice o náhradě škody způsobené porušením antimonopolních pravidel. Další informace ohledně žalob o náhradu škody, včetně praktického návodu pro její vyčíslení, najdete zde.

Nástroj pro oznamovatele

Komise vytvořila nástroj, který jednotlivcům usnadňuje upozorňovat na protisoutěžní chování a zároveň zachovává jejich anonymitu. Nástroj zajišťuje oznamovatelům anonymitu pomocí zvlášť navrženého systému pro zasílání šifrovaných zpráv v obousměrné komunikaci. Tento nástroj je dostupný zde:

Další informace

Více informací bude k dispozici pod číslem AT.40401 ve veřejném rejstříku případů na internetových stránkách Komise věnovaných hospodářské soutěži. Pravidelné zprávy o antimonopolních a kartelových opatřeních jsou k dispozici v týdenním souhrnu těchto zpráv.

 

Quote

Dnes ukládáme společnostem ČD a ÖBB pokutu v celkové výši 48.7 milionů EUR za to, že spojily síly plynoucí z jejich zavedeného postavení a zabránily tak expanzi svého konkurenta, společnosti RegioJet. Bránily společnosti RegioJet v nákupu použitých železničních vagonů společnosti ÖBB, jichž chtěla společnost RegioJet využívat, aby společnostem ČD a ÖBB konkurovala. Atraktivní služby osobní železniční dopravy jsou klíčem ke snížení naší uhlíkové stopy a netolerujeme žádné omezení hospodářské soutěže.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-10-22

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688