Generali Investments/Research (Generali Investments/Research)
Reality  |  23.10.2024 10:56:56

Konec pětileté fixace přijde Čechy draho. O snížení měsíční splátky s bankou letos jednalo 11 % z nich

V případě zvýšení měsíční splátky hypotéky v rámci refixace úrokové sazby si nebude moci pětina Čechů dovolit její splácení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments. Přes třetinu lidí si bude moci dovolit připlatit do 2 000 měsíčně. V důsledku vývoje na trhu se navíc výrazně zmenšuje velikost bytu, který si mohou Češi pořídit. Za pouhých pět let se velikost bytu, který si mohou koupit za 5 milionů zmenšila o 15 m2. Více než polovina respondentů očekává, že ceny nemovitostí dále porostou stávajícím tempem. Skeptičtí jsou i k poklesu úrokových sazeb.



Refixace komplikují splácení hypotéky

Pětina Čechů, která aktuálně financuje nákup vlastního bydlení pomocí hypotéky, si v případě navýšení měsíční splátky nebude moci dovolit její splácení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který proběhl v průběhu letošního září. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

 

„Skončení fixace hypotéky se každoročně týká desetitisíců domácností. I když aktuálně dochází k postupnému klesání úrokových sazeb, v porovnání s dobou před pěti lety, kdy mnozí respondenti své hypotéky uzavírali, jde o nárůst téměř tři procenta. To se v konečném navýšení splátky projeví výrazně,“ komentuje výsledky průzkumu Marek Bečička, ředitel Real Assets Generali Investments CEE.

Přes třetinu Čechů si bude moci dovolit připlatit do 2 000 měsíčně, další více než pětina ve svém rozpočtu dokáže najít až o 5 000 navíc. Přes 3 % respondentů uvažuje v případě zvýšení úrokových sazeb o prodeji nemovitosti a přestěhování se do nájmu.

Více než tři pětiny z platu na hypotéku k bytu o velikosti 32 m2

V porovnání se zářím 2019 stoupla průměrná úroková sazba z 2,47 % na 5,38 %. Zatímco zájemci o vlastní bydlení v hlavním městě si tak před pěti lety mohli při fixaci na 30 let za 5 milionů korun s měsíční splátkou necelých 20 000 Kč pořídit byt v novostavbě o výměře 45 m2, letos by za stejných podmínek dosáhli už jen na byt s metráží 32 metrů čtverečních a měsíčně si připlatili necelých 10 tisíc korun.

„V pětiletém horizontu se změnil rovněž podíl platu, který na podobnou hypotéku kupující musí vynaložit. V roce 2019 představovala splátka 59,31 %. Letos už stoupla na 64 % průměrné čisté mzdy v Praze,“ komentuje Bečička.

 

Češi pokles úrokových sazeb spíše neočekávají

Ačkoli realitní trh aktuálně prošel korekcí a po cenách nemovitostí začínají klesat také úrokové sazby, Češi v další pokles sazeb do konce roku nevěří. Přes třetinu respondentů naopak očekává opětovný růst a přes 40 % se domnívá, že do dalšího kalendářního roku budou sazby stagnovat.

 

Skeptičtí jsou Češi i k poklesu cen nemovitostí

Oproti minulému roku vzrostl podíl Čechů, kteří očekávají, že ceny nemovitostí budou i nadále růst stávajícím tempem, z necelých 40 % na více než polovinu. Podíl se tak výrazně blíží očekávání českých spotřebitelů z roku 2021 (60,5 %), kdy se svět potýkal s následky pandemie COVID-19. Opačný trend lze pozorovat u respondentů, kteří věří ve zpomalení nárůstu cen. Zatímco vloni zastavení růstu očekávala více než třetina, letos pouze 30,6 %.

 

Realitní trh se oproti vývoji z minulých let stabilizoval a začíná ožívat. Ceny nemovitostí prošly po turbulentích letech mírnou korekcí a úrokové sazby začínají klesat. To povede k tomu, že klesající úrokové sazby zpřístupní hypotéku více zájemcům a ceny opět porostou,“ uvádí Bečička.

 

Češi zatím nežádají o snížení splátky

Letošní pokles úrokových sazeb nabízel možnost k vyjednání snížení měsíční splátky úrokové míry v rámci běžící fixace. Na svou banku se s takovou žádostí obrátilo 11 % respondentů, kteří aktuálně splácí hypotéku. Více než polovině banka vyšla vstříc a splátku snížila. Z těch, kteří banku oslovili, ale vstříc jim nevyšla, plánuje téměř polovina změnit poskytovatele hypotéky.Necelá čtvrtina jednání teprve plánuje. „Přes 60 % respondentů se ale na vyjednávání výhodnější splátky ani nechystá, doba na to však je více než vhodná,“ dodává na závěr Bečička.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688