Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.10.2024 08:42:41

Moneta: Růst objemu úvěrů, nižší náklady na financování, pokles nákladů na riziko - Odhady výsledků

Den zveřejnění výsledků za 3Q24: čtvrtek, 24. října 2024 v 7:00 hod

Moneta by měla podle našich projekcí reportovat za 3Q24 vyšší úvěrovou aktivitu a pokles nákladů na financování. To by spolu s nižšími provozními náklady a nižšími tvorbou opravných položek v kombinaci s nižší efektivní daňovou sazbou mělo znamenat růst čistého zisku o +8,6 % y/y na 1,6 mld. CZK. Čekáme zopakování celoročních cílů a pozitivním rizikem zvýšení u čistého zisku.

ČNB pokračuje v zvolňování měnových podmínek. Jen v letošním roce snížila úrokové sazby o 250 bb. V samotném třetím čtvrtletí došlo ke dvěma snížením o 50 bb. 2T repo sazba je od 26. září na úrovni 4,25 %. V návaznosti na to začala Moneta přehodnocovat depozita. To vedlo k dalšímu snížení nákladů na financování. Počítáme také s růstem poskytnutých úvěrů. Podle našich projekcí by čistý úrokový výnos měl za 3Q24 v meziročním srovnání vzrůst o +4,5 % a dosáhnout 2,3 mld. CZK. A podobně jako v předchozích kvartálech očekáváme úspěšný prodej produktů třetích stran. To se odrazí ve výnosu z poplatků a provizí, který by měl meziročně vzrůst o +15,4 % na 787 mil. CZK. Celkové provozní výnosy by podle našich projekcí měly být na úrovni 3,3 mld. CZK (+3,3 % y/y). U nákladových položek předpokládáme mírný růst personálních nákladů, ale na druhou stranu pokles administrativních nákladů. Ve 3Q24 nepočítáme s žádnými platbami regulatorních poplatků. Celkové provozní náklady by podle našeho modelu měly být 1,3 mld. CZK (+1,3 % y/y). Moneta by tak měla reportovat provozní zisk ve výši 2,0 mld. CZK (+4,6 % y/y). Očekáváme, že objem úvěrů v selhání (NPLs) zůstane na nízké úrovni předchozích kvartálů. Náklady na riziko klesnou na 103 mil. CZK z 142 mil. CZK za stejné období loňského roku. Efektivní daňovou sazba by měla být 14,1 % (loni 15,2 %), což je v souladu s projekcí Monety. Čistý zisk očekáváme na hladině 1,6 mld. CZK. To odpovídá meziročnímu růstu o +8,6 %.

Celoroční cíle: Management Monety cílí za tento rok na výnosy minimálně 12,4 mld. CZK, provozní náklady do 5,8 mld. CZK, provozní zisk 6,6 mld. CZK nebo vyšší a čistý zisk minimálně 5,2 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v rozmezí 10-30 bb a návratnost hmotného kapitálu by se měla rovnat nebo překonat 17,0 %.

Naše projekce za 9M24 (reportovaná čísla za 1H24 plus naše odhady na 3Q24) ve srovnání s celoročními cíli Monety ukazují na tempo plnění 77 % u výnosů. Náklady jsou na 71 % celoročního cíle, provozní zisk 81 % a čistý zisk dokonce na 83 %. Konzervativně očekáváme, že Moneta své cíle potvrdí. Nicméně v optimistickém scénáři by vedení banky mohlo u čistého zisku celoroční projekci zvýšit.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688