Export (export.cz)
Export  |  21.10.2024 16:09:26

Filipínci investují desítky miliard dolarů do modernizace armády

Filipíny pokračují v ambiciózním programu modernizace ozbrojených sil, který by v příštích deseti letech mohl dosáhnout až 35 miliard USD. Zvýšeného zájmu o nejrůznější akvizici využili i čeští zbrojaři, kteří se zúčastnili obranného veletrhu ADAS v Manile.

Ilustrační foto: Shutterstock

V rámci modernizačního programu pod názvem Re-Horizon by se v příštích deseti letech měly realizovat akviziční projekty v hodnotě více než 35 miliard USD (přes 812 miliard ). Největší podíl získá námořnictvo na posílení kapacit v Jihočínském a Západofilipínském moři. Pořídit by se měly nové korvety a další plavidla, modernizovat námořní základny a ve hře je i možnost nákupu ponorek. Vzdušné síly by měly získat druhý největší podíl, a to zejména na pořízení víceúčelových stíhacích letounů, přičemž se mluví až o počtu 40 kusů. Následovat by měly pozemní síly a generální štáb, který by se měl soustředit na pořízení prostředků elektronického boje a navýšení schopností kybernetické obrany.

Aktuálně projednávaný rozpočet ministerstva národní obrany pro by pro příští rok mohl přesáhnout 258 miliard filipínských pesos (přibližně 100 miliard ). Během slyšení výboru Sněmovny reprezentantů o návrhu obranného rozpočtu ministr národní obrany Gilberto Teodoro Jr. uvedl, že jeho resort se snaží najít způsoby, jak financování akvizic navýšit i pomocí bankovních úvěrů. Ministr rovněž zdůraznil, že moderní vybavení pro ozbrojené síly by samozřejmě mělo pocházet od zemí, které jsou s Filipínami strategicky zajedno, zejména pokud jde o dění v Jihočínském/Západofilipínském moři.

FOTOGALERIE

 

Na veletrhu ADAS v Manile se letos představilo šest českých firem. Foto: Velvyslanectví ČR v Manile

Národní stánek na veletrhu

Zájem o účast v akvizičních projektech ukázaly i české firmy na Asian Defense And Security Exhibition (ADAS), který představuje největší oborový veletrh na Filipínách. Česko se veletrhu ADAS účastní tradičně s národním pavilonem, a nejinak tomu bylo v letošním, jubilejním ročníku. Za přispění Ministerstva obrany ČR byla z prostředků PROPED pronajata plocha s výměrou 60 m2 a ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu do Manily přijelo šest firem: Aero Vodochody Aerospace, Ego Zlín, Era, Retia, Svos a Zeveta Bojkovice. Další firmy ze skupiny Czechoslovak Group (Excalibur Army, Excalibur International a MSM Group) vystavovaly na samostatném pavilonu vedle českého národního pavilonu. Celkově tak česká přítomnost na veletrhu přesáhla výměru 120 m2.

V exportu bodují pistole a revolvery

Atraktivitu filipínského trhu pro české zbrojaře dokládají i statistiky zahraničního obchodu. Podle údajů Českého statistického úřadu se za prvních osm měsíců letošního roku vyvezly na Filipíny zbraně a střelivo v hodnotě vyšší než 88 milionů korun, což představuje třetí největší položku českého exportu na Filipíny. Za úspěchem stojí zejména vývoz pistolí a revolverů (HS 9302), přičemž v rámci této kategorie zboží jsou Filipíny jedním z největších odbytišť českých zbrojařů v regionu jihovýchodní Asie (ASEAN).

Maroš Guoth, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Manile

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688