Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.10.2024 07:45:59

Další série pesimistických sentiment indikátorů (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Z pohledu finančních trhů se nejdůležitějšími tématy stávají hospodářskopolitické stimuly v Číně a blížící se prezidentské volby v USA. Z pohledu zveřejňovaných dat se tento týden dočkáme série sentiment indikátorů monitorujících náladu průmyslníků a poskytovatelů služeb na obou stranách Atlantického oceánu. PMI indexy podle nás ukazují na větší pesimismus svědčící o horší hospodářské situaci, než kterou naznačují data z reálné ekonomiky.

Evropské sentiment indikátory podpoří holubičí postoj ECB

Zasedání ECB v minulém týdnu se neslo ve znamení holubičí rétoriky, což se propsalo do oslabujícího eura. Obáváme se, že ekonomický kalendář tohoto týdne tyto trendy potvrdí. První polovina týdne bude ale ve znamení absence nových makroekonomických dat, druhá polovina týdne pak přinese především předstihové indikátory za říjen. Oproti září PMI aktivity v průmyslu i ve službách v Německu, Francii i eurozóně jako celku zůstanou poblíž stejných hodnot, pořád se tak budou nacházet na velmi nízkých úrovních, což platí zejména pro ty z průmyslu. Obdobnou informaci poskytnou i údaje o spotřebitelské důvěře v eurozóně či Ifo index z Německa. V Ifo indexu by se ale postupně měl začít projevovat dopad hospodářskopolitických stimulů v Číně či snižování sazeb ze strany ECB. Relativně lépe na tom budou PMI z USA, i když i tady se ten průmyslový nachází v pásmu snižující se aktivity.

Z domácí ekonomiky se dočkáme říjnového konjunkturálního průzkumu. Předpokládáme, že spotřebitelská důvěra zůstane pod dlouhodobým průměrem, respektive se proti září dále zhorší. O moc lépe to nevypadá ani s důvěrou v podnikatelském sektoru, zejména u českých průmyslníků. Nepředpokládáme tedy, že by koruna nějakým zásadnějším způsobem posilovala. Na druhou stranu by ale neměla ani nijak výrazně oslabit, což nenaznačuje ani rozšířený úrokový diferenciál, který se v posledních týdnech výrazně otevřel ve prospěch české koruny. Spíše tedy předpokládáme kurzový vývoj podobný tomu z minulého týdne.

Minulý týden ve znamení globálně posilujícího dolaru

Na globálním devizovém trhu kraloval v minulém týdnu americký dolar. Vůči společné evropské měně posiloval prakticky kontinuálně po celý týden. V celotýdenním hodnocení si tak připsal celé procento, když kurz USD/EUR klesl z hodnot 1,094 na počátku týdne až k 1,082 v jeho druhé polovině.

Americká měna se zejména během čtvrtka dočkala solidních dat potvrzujících dosavadní robustnost tamního ekonomického vývoje. Zářijové maloobchodní tržby mírně překonaly tržní konsensus. V rámci kontrolní skupiny, která je očištěna o některé volatilní položky, se pak zvýšily o silných 0,7 % m/m, což byla oproti očekávaným 0,3 % více než dvojnásobná dynamika. Překvapivě výrazný pokles na 241 tis. zaznamenaly týdenní počty žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kde se patrně projevilo odeznění dopadu hurikánu Helene, který stál za předchozím nárůstem této statistiky. Pozitivní vyznění čtvrtečních dat pouze nepatrně kompenzovala slabší průmyslová produkce za září.

Ani na eurové straně to se zveřejněnými ukazateli nevypadalo špatně, zejména těmi vpředhledícími. Vyznění zasedání ECB ale bylo holubičí, což trhy poznamenalo. Sazby byly v souladu s očekáváním sníženy o 25 bb, prezidentka Lagardeová ale zmínila protiinflační bilanci rizik, což pro finanční trh byl lehký holubičí signál.

Z pohledu koruny byl minulý týden relativně úspěšný, když si v průběhu týdne polepšila o zhruba třetinu procenta, přibližně stejně jako maďarský forint. Naopak polský zlotý v minulém týdnu téměř půl procenta odepsal. Koruna tak v závěru týdne atakovala hladinu 25,20 CZK/EUR. Domácí kalendář nabídl minulý týden nečekaný přebytek srpnové bilance běžného účtu platební bilance. Zářijové ceny z primárních okruhů potvrdily utlumenost inflačních tlaků na vstupech, což souvisí se slabou poptávkou v průmyslu.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688