Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.10.2024 17:21:00

Akcie nejsou ekonomika (18.10.2024)

Na jednu stranu je rozumné předpokládat, že akciovému trhu se nemůže dlouhodobě vést dobře, pokud na tom dobře není celá ekonomika. Na stranu druhou platí to, co jsem psal v nadpisu. Jinak řečeno, od vývoje celého hospodářství je k cenám akcií docela dlouhá cesta. Proč? Důvod není v tom, že by akciový trh byl nějakým kasinem. Jde o fundament.

Pokud ceny akcií úzce souvisí s jejich hodnotami, je dění na akciovém trhu dáno následujícím: Vývojem toho, co firmy generují pro své akcionáře. A tím, jakou akcionáři od akcií očekávají/požadují návratnost. Tyto proměnné jsou právě tou cestou mezi ekonomikou jako celkem a akciovým trhem. Někdy tu přitom píšu, že dění na trhu je dáno tím, jak se vyvíjí poměr požadované návratnosti k růstu. Což je jen jiná formulace výše uvedeného. S tím, že úplně přesně by mělo jít o růst volného toku hotovosti, či dividend. Co to všechno znamená v praxi?

1 . Ekonomika nejsou zisky a ty nejsou volným tokem hotovosti: Následující graf porovnává růst celé ekonomiky s vývojem zisků obchodovaných firem. Ty jsou celkově mnohem více volatilní. Dokonce se zdá, že tato jejich vlastnost nabírá na síle. Jejich cyklus se tomu makroekonomickému obvykle hodně podobá, ale nekryjí se. Tedy jinak řečeno, „zisky nejsou celá ekonomika“. A to jak cyklicky, tak strukturálně – co se týče dlouhodobých změn v podílu zisků na celkových příjmech. Ten přitom po řadu desetiletí rostl. A je možné se ptát, zda nastane nějaký návrat k průměru, či zda půjde do ještě větších extrémů (třeba kvůli novým technologiím a jejich dopadu na trh práce).

aaa
Zdroj: X

Zisky také nejsou tím, co akcionáři dostávají „na ruku“. Tím jsou dividendy a ty jsou vypláceny z volného toku hotovosti. Jinak řečeno, zisky jsou jen aproximací toho, co firmy skutečně vydělávají. Ani zde nejde o podružné téma – občas tu poukazuji na to, že valuace akcií založené na ziscích jsou již nějaký čas z historického hlediska výrazně výš, než valuace založené právě na volném toku hotovosti. Tj., zdá se, že firmy toho nyní na jednotku zisků vydělávají více, než v minulosti (zřejmě kvůli vývoji investičních výdajů).

2 . Jde i o to, co investoři požadují: Vedle uvedeného je tu pak ono v úvodu zmíněné „co investoři od akcií očekávají/požadují“. Tedy vývoj bezrizikových sazeb (výnosů dlouhodobých vládních dluhopisů) a rizikových prémií. Ty přitom mohou svými posuny částečně, či úplně negovat pohyby zisků. Všimněme si třeba následujícího:

Jak vidíme z grafu, růst ekonomiky nebyl v tomto období nijak vysoko, zisky si ale vedly lépe. Nízké inflační tlaky zároveň umožnily výrazný pokles sazeb a výnosů dluhopisů. A ve výsledku to vše vytvářelo velmi přívětivé prostředí pro akcie. To samé platilo třeba v období devadesátých let – i zde byl přívětivý poměr růstu k požadované návratnosti. Ale všechny proměnné byly ve srovnání s obdobím po roce 2008 posunuty nahoru. V sedmdesátých letech byl naopak poměr nepříznivý – zisky rostly relativně k ekonomice pomalu, její nominální růst byl tažen hlavně inflací, což zvyšovalo sazby a rizikové prémie. Do jakého staro-nového normálu se posouváme nyní? To se uvidí, ale valuace trhu hovoří o názoru investorů jasně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688